Kadınlar Bebekleriyle Öldürülüyor

Irak'ın Şengal bölgesine saldıran IŞİD'in zulmünden kaçarak Diyarbakır'a sığınan Ezidi kadınlar, yaşadıkları ve tanık oldukları zulmü anlattı.

Kadınlar Bebekleriyle Öldürülüyor

 IŞİD'in Irak'ın Musul kentine girmesi ve Şengal bölgesindeki Yezidilere saldırması üzerine başlayan insanlık dramı devam ediyor. Şengal Dağı bölgesinde IŞİD korkusundan kaçarak dağlara sığınan Ezidilerin yaşadıklarını Diyarbakır'a sığınan iki kadın anlattı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin sahip çıktığı bin Ezidi'den biri olan Xecê Leyla, saldırılardan kaçan çok sayıda kadın ve çocuğun hala Şengal Dağı'nda olduğunu belirterek, " Aç ve susuz çoğu da yaşamını yetirdi. Herkese çağrıda bulunuyorum kapıları açın yardım edin. Biz fakir bir milletiz. Bizi bu ateşten kurtarın. Çok sayıda genç kızımız bu zalimlerin elinde. Küçük çocuğun sana ne zararı olmuş öldürüyorsun. Bunu Allah kabul etmez, İslam kabul etmez. Bunun hiçbir dinde yeri yoktur. Bunlar zalimdir ve insanlığa büyük zarar veriyorlar. Ezidiler olarak rezil olduk." diye konuştu.

"ÇOCUKLARININ TAMAMINI ALIP KAÇAMAYAN KADINLAR VAR"

IŞİD zulmünden kaçarken 6-7 çocuğu olan kadınların çocuklarının tümünü alıp kaçamadığını anlatan Leyla, " Bazı kadınlar anlattı açlık ve susuzluktan hastalanan bazı çocuklar toprağa verildiği zaman daha da hayattaydı. Bizler için bir yol açılmasını istiyoruz. Çok sayıda tanıdığım var. Durumları çok kötü. Erkekler, kadınlar ve çocuklardan bazılarını hayatını kaybetmiş. Bazı kadınlar akrabalarımız kaçarken yolda doğum yaptı bazıları da doğum yaparken o bölgede hayatını kaybetti. Yolda doğum yapan kadınlar bebekleriyle birlikte can veriyor. Bu zulüm değil mi? Bu insanlığın en büyük zulmü değil mi?" şeklinde konuştu.

"IRAK'TA İNSANLIK TA MERHAMET TE KALMADI"

Dünya ve bütün milletlere çağrıda bulunan Leyla, " Bir bölge olsun orada duralım Ezidiler olarak. Burada yine insanlık var. Irak'ta insanlık ve merhamet kalmadı. Bugün bile Ezidilerin Koçê köyüne, giren zalimler onları Müslüman olmasını istemiş. Yoksa öldüreceklerini söylemiş. Bu zalimliğin İslam'da yeri yoktur. Bunları söylüyor ve İslam'a mal ediyor. Bunu çok iyi biliyoruz bunların İslam'la ilgisi yoktur. Biz İslam'ın ne olduğunu nasıl olduğunu çok iyi biliyoruz. Maalesef bunlar İslam adına hareket ediyor." dedi.

"İKİ DAYIM VE ÇOCUKLARINDAN HABER YOK"

Kadınlardan Beyan Süleyman ise 6 dayısının hala Şengal Dağı'nda olduğunu belirterek, " Aradık çocuklarının kaybolduğunu anlattılar. 18 tane çocuklarının IŞİD tarafından kaçırıldığını söylediler. 100 ailemiz ve yakınlarımız orada. Orada yaralılar var. İki dayım ve çocuklarından haber yok. Şuana kadar hiçbir haber alamadık. Çocuklar öldü, kızlarını götürdüler. Yaşlıları öldürdüler. Evlerini yıktılar bu insanlar nereye gidecek. Ev yok çocuklar yok. Ne yapacak insanlar. Bir dayımla görüştüm anlattı. 5 aile olarak bir arabaya binmişler kaçarlarken araba devrilmiş. Bazıları hayatını kaybediyor bazıları da yaralanıyor. Kolu bacağı kırılan yaralılar üç gün boyunca dağlarda o halde kalıyor ve hiçbir yapılamıyor. Son olarak Suriye tarafından bir hastaneye kaldırıldığını duyduk ama durumları iyi değilmiş." ifadelerini kullandı.

ÇAĞDAŞ: DİYARBAKIR'A 150 EZİDİ AİLE GELDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ise Diyarbakır'a bin kişiden oluşan 150 ailenin geldiğini söyledi. rak'ın Kürdistan bölgesinden IŞİD saldırısı sonucu Diyarbakır'a çok yoğun göç olduğunu belirten Çağdaş, " Diyarbakır'a geçen haftadan beri bugün itibariyle bin kişi 150 aileden oluşuyor. Türkiye'ye yasal yollara gelen insanlar bunlar. İlk geldiklerinde belediye olarak koordinasyon merkezi oluşturduk barına ve yeme ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık. Üç öğün yemek veriyoruz. Bu aileler kapasitemiz üzerinde olduğu için Bağlar, Kayapapır ve DTSO merkezinde toplam bin tane misafir olarak kalmaktadır. Hazırlıklar belediye boyutunu aştı. Valilikle görüştük. AFAD üzerinden ortaklaşa bir hizmetlerin verilmesini istedik. İçişleri bakanlığı bölgeye merkezler oluşturuyormuş bunlar Midyat, Silopi gibi ilçelerde olacak. Bu insanlar talepleri olması halinde bu merkezlere taşıyacağız. Üç öğün yemeklerini veriyoruz. Sağlık hizmeti sunuluyor. Bir takım sosyal aktiviteler yapılıyor. Belediyeler ani göçle şok yaşıyor genelde. Bunu atlatma adına bir çağrıda bulunuyoruz. Daha önce Rojava için yaptığımız yardım kampanyasını bugün valiliğe başvurarak Ezidiler için de başlattık. Bu insani destek devam edecek bunun için şartlarımızı zorlayacağız" dedi.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014, 15:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER