Diyarbakır'da 5 Bin 500 Kadına Eğitim Projesi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile eşi Hülya Aksoy, kentteki 5 bin 500 kadına ulaşılması hedeflenen Kadın Sağlığı Eğitim Projesi'ni başlattı.

Diyarbakır'da 5 Bin 500 Kadına Eğitim Projesi
 Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile eşi Hülya Aksoy, kentteki 5 bin 500 kadına ulaşılması hedeflenen Kadın Sağlığı Eğitim Projesi'ni başlattı. Vali Aksoy, proje kapsamında kadınlara meme kanserinde erken teşhisin önemi, sigaranın zararları, şiddetle mücadele gibi konularda eğitim verileceğini söyledi.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile eşi Hülya Aksoy tarafından hazırlanan, kentte 15-69 yaş arasında yaşayan 5 bin 500 kadına ulaşılması hedeflenen Kadın Sağlığı Eğitim Projesi tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Hüseyin Aksoy, aynı zamanda projenin koordinatörü olan eşi Hülya Aksoy, kaymakamlar, kurum müdürleri, eşleri ve kadınlar katıldı. Üç yıl sürmesi planlanan projenin Koordinatörü Hülya Aksoy, böyle bir projede yer aldığı için oldukça mutlu olduğunu belirterek, MuğlaMersin ve Samsun'dan sonra kadınları kendi sağlıkları konusunda bilinçlendirmek adına projeyi başlattıklarını söyledi. Amaçlarının kadınların kendi sağlıkları konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Hülya Aksoy, projenin hedefe ulaşması konusunda tüm kurumların desteklerini beklediğini ifade etti.

Vali Hüseyin Aksoy, projenin temel amacının kadınlar olduğunu belirterek, onların sağlığı ve risk altında olabilecekleri alanlarda bilgi sahibi olmaları, daha duyarlılık ve farkındalık yaratarak bu çalışmayı onlarla paylaşmak olduğunu söyledi. Kadınlarda görülen kanser türlerin yüzde 40'nın meme kanseri olduğunu belirten Aksoy, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin bulunduğu anlattı. Meme kanseri ve diğer kanser türlerinde erken teşhis, bilinçlenmenin oldukça önemli olduğunu anlatan Aksoy, şöyle dedi:

"Kadınlarımız toplum ve bizler için değerlidir. Kadınlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürmeleri bakımından meme kanseri konusunda duyarlı olmaları ve böyle bir risk durumda karşı karşıya gelmeleri durumunda neyi, nasıl yapabilecekleri konusunda da gerekli bilinç düzeyine sahip olmaları kadınlarımızı bir araya getirmişken onlara sadece meme kanseri konusunda sınırlı kalan bilgiler veren bir çalışma yapmak istemedik. Daha geniş onları ilgilendiren ve yararlanabilmekleri bazı bilgileri kısa kısa da olsa onlarla paylaşmayı arzu ettik. Kadınlarımız için riskli bir kanser olan rahim ağzı kanseri, obezite, anne sütünün yaraları, normal doğum, sezeryanlı doğum ve en önemlilerden birisi de kadına yönelik şiddet. Hiçbir gerekçeyle izah edemeyeceğimiz şiddet konusun da şiddetin neler içerdiği ve herhangi bir şiddete maruz kalma durumunda kadınlarımızı nereye nasıl başvuracağı bir eğitim programında 15-69 yaş arasındaki kadınlarımıza bütün kadınlarımıza ulaşmayı hedefleyen bir proje. Üç yıllık bir hedef koyduk 5 bin 500 kadınımıza 3 yıllık süreç içerisinde ulaşmayı arzu ediyoruz. Bu çalışmanın herkes tarafından bilinmesini arzuluyoruz. Çünkü bu projenin başarıya ulaşması sizlerin bu projeye vereceğiniz katkılarla orantılı olacaktır. Kadınların bir araya getirilmesi durumunda özellikle kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, odalarımızın, herkesin katkısına ihtiyacımız var. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın bu projeye önemli bir katkı sunmalarını ve önemsemelerini arzu ediyoruz. Temel amacımız kurum çalışanlarımızın eşleri, yada çalışan kadınlara yönelik bir eğitim çalışmasında bu konuda bilgi sahibi olmaları ve çalışma yapılırken her türlü desteği vermeleri adına bu toplantıyı yaptık." -Diyarbakır

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2015, 14:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER