Diyarbakır'da 'Anadolu Ateşi' Rüzgarı Esti

Mustafa Erdoğan'ın sanat yönetmenliğini yaptığı 'Anadolu Ateşi' dans topluluğu Diyarbakır'da gösteri yaptı.

Diyarbakır'da 'Anadolu Ateşi' Rüzgarı Esti
 

Mustafa Erdoğan'ın sanat yönetmenliğini yaptığı 'Anadolu Ateşi' dans topluluğuDiyarbakır'da gösteri yaptı. Gösteri, son günlerde büyük dramların yaşandığı Şengal, Rojava, Kobani ve Gazze isimlerinin dev ekrana yansıtılmasıyla başladı. 

Diyarbakır'da düzenlenen kültür ve karpuz festivali kapsamında Anadolu Ateşi, Atatürk Stadı'nda gösteri yaptı. Anadolu'nun 7 bölgesinden derlenen yüzlerce halk dansı motifinden oluşan koreografileriyle Anadolu kültürünü yansıtan topluluğun gösterisi nefes kesti. Genel sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan'ın yaptığı gösteri, yaklaşık iki saat sürdü. Diyarbakırlı folklor ekibi öğrencilerinin yer aldığı gösteri, görkemli kostüm ve dekorlarıyla dikkat çekti. Gösteri arasında sosyal mesajların verilmesi ise dikkat çekti. Dev ekranına yansıtılan çocuk işçi fotoğrafının üzerine 'Yeni Türkiye', iki küçük kız çocuğunun fotoğrafı üzerine ise Tirkiye Nû(Yeni Türkiye) yazıldığı görüldü. Yeni benzer fotoğraflar üzerine Türkçe ve Kürtçe birlik, kardeşlik ve eşitlik mesajları yazıldı. Gösteri arasında zaman zaman sürprizler yapan yönetmen Erdoğan, bir ekrana Diyarbakırlı ünlü şairlerden Süleyman NazifCelal GüzelsesCahit Sıtkı Tarancı, Kürt yazar Mehmed Uzun, Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdıç Morgasyon ile ahmet kaya ve Yılmaz Güney'in fotoğraflarını yansıttı. Erdoğan'ın bir diğer sürprizi ise Kürt Destanı Zebılfıroş'u canlandırması oldu. Ünlü Kürt Sanatçı Şivan Perwer'in türkü eşliğinde bazı dansçılar destanı canlandırdı. Bu sırada Diyarbakır'da bulunan Zembilfıroş burcu da ekrana yansıtıldı. Gösteri kapsamında Diyarbakırlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekerise Kürtçe şiir okudu. 

10 YIL SONRA DİYARBAKIR'DA SAHNEYI ÇIKAN ROJİN AĞLADI 

Bu arada gösterinden önce Kürt sanatçı Rojin sahne aldı. Konserden önce kısa bir konuşma yapan Rojin, "Doğrusu bir süreden sonra Diyarbakır'dayım. 10 yıl önceydi gelmiştim. Yıllardır burada olmanın özlemini çekiyordum. Herkese teşekkür ediyorum. Kobanîyi, Şengali anmadan geçemeyeceğim. Çok büyük bir acı duyuyorum. Şarkılarımın hepsi onlar için bu gece. Ortadoğu'da yalnız başımıza bırakılmamız çok büyük bir acı. Umarım bu acılar geçecek. Kobani ve Şengal'a selamlar." diye konuştu. ahmet kaya'nın bir eserini de okuyan Rojin, konserin sonunda duygulandı. Rojin vedalaşırken "Gönlüm hep sizinle. Bu gece benim için bir milattı. Yıllardır sizinle birlikte olamamanın..(ağladı) Sizleri çok seviyorum." diyerek sahneden ayrıldı. Rojin'in, sahnenin arkasında duvara yaslanarak ağladığı görüldü. Konser ve gösteriye Diyarbakırlıların ilgisi beklenilen düzeyde olmadı. 12 bin kişilik Diyarbakır Atatürk Stadı'nın sadece protokol tarafındaki alt bölümü doldu. 

Festivalin açılışı konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise binlerce yıllık tarihinde çok sayıda badire yaşayan, ancak bunlardan sıyrılarak dimdik ayakta durmayı başaran sevgi ve hoşgörü kenti Diyarbakır'ın, her dönemde bulunduğu bölgenin imalat, ticaret, kültür ve sanat merkezi olduğunu kaydetti. Aksoy, "Diyarbakır; tarım, sanayi ve turizmde sahip olduğu potansiyeli ve coğrafi konumu nedeniyle ülkemizin ve Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı konumundadır. Ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli bir yere sahip olan Diyarbakır’ın bu potansiyeli, son 30 yılda Bölgemizde yaşanan asayiş olayları ve yoğun göç nedeniyle yeterince değerlendirilememiştir." dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 15:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER