Diyarbakır'da Bağlar Kaymakamlığı'nın Kürtçe Eğitim Uyarısı: Kanunsuz

Diyarbakır'da Bağlar Kaymakamı, Kürtçe eğitim verecek okul açmayı planladıklarını açıklayan Kürdi-Der, Eğitim Destek Evleri ve Eğitim-Sen'e yazı göndererek uyardı.

Diyarbakır'da Bağlar Kaymakamlığı'nın Kürtçe Eğitim Uyarısı: Kanunsuz
 Diyarbakır'da Bağlar Kaymakamı Dursun Balaban, Kürtçe eğitim verecek okul açmayı planladıklarını açıklayan Kürdi-Der, Eğitim Destek Evleri ve Eğitim-Sen'e yazı göndererek uyardı.


Kaymakam Dursun Balaban'ın imzasını taşıyan yazıda, yayınlanan haberlerde 15 Eylül Pazartesi günü Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi'nde Kürtçe müfredat ile eğitim ve öğretime başlanacağı yönünde çalışma yapıldığına dair bilgi alındığı belirtilerek, şöyle denildi:

"YASAL İŞLEM YAPILACAK"

"Yapılan incelemeler sonucunda başlanacağı belirtilen faaliyet konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, İlçe Kaymakamlığı'na herhangi bir başvuru yapılmadığı gibi herhangi bir iznin verilmediği tespiti yapılmıştır. Bilindiği üzere vatandaşlarımızın eğitim öğretim hakkı Anayasamızın 42. maddesinde düzenlenmiş olup, eğitim öğretim faaliyetlerinin kanun ve yönetmeliklerle düzenleneceği ilaveten belirtilmiştir. Ayrıca ilgili kanunlarda suç teşkil eden fiilde bulunanlara ilişkin uygulanacak müeyyidelere de yer verilmiştir. Bu nedenle yukarıda belirtildiği üzere son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan ve yapılacağı yönünde duyumlar alınan 'Kürtçe müfredat ile eğitim ve öğretime başlama' faaliyetinin adı geçen Eğitim Destek Evi'nde başlatılmasının kanunsuz olduğu, söz konusu faaliyete başlanması halinde ilgililer hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağının bilinmesi hususlarını önemli tebliğen rica ederim."

"ANA DİLDE EĞİTİM TALEBİNİ BİR KEZ DAHA YİNELEYECEĞİZ"

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yıldırım Arslan, "Kaymakamlık hukuki bir çalışma yürütüyor, biz de kendilerine yarın bu talebin karşılanması konusunda hukuki bir yanıt vereceğiz" dedi. Dil ve ana dilde eğitim ile ilgili taleplerin artık anayasal güvenceye kavuşması gerektiğini söyleyen Kaymakam Arslan, şöyle devam etti:

"Yeni hükümet ile birlikte yeni anayasa planlaması var bu planlamada ana dilde eğitim talebini bir kez daha yineleyeceğiz. Sadece Kürtler değil bütün halklar kendi ana dilende kendi kültürlerinde kendini ifade edecekleri bir eğitim sistemine kavuşmalıdır. Bu saatten sonra artık asimilasyon istemiyoruz. Her yıl boykotlarla hükümetlere kırmızı kart gösteriyoruz ama, bu kez ana dilde eğitim talebinde bulunan velilerin çocuklarını gönderebilecekleri okulların var olduğunu göstermek ve paylaşmak istiyoruz."

Kürdi-Der, Eğitim Destek Evleri ve Eğitim-Sen yaptıkları açıklamada Diyarbakır'ın Bağlar, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'ninYüksekova ilçelerinde Kürtçe eğitim veren okul açacaklarını açıklamıştı.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2014, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER