Diyarbakır'da isanslı Depoculuk İçin İlk Adım Atıldı

Diyarbakır Ticaret Borsasının Diyarbakır'da kurulmasını planladığı 100 bin ton kapasiteli Lisanslı Depoculuk için ilk adım atıldı.

Diyarbakır'da  isanslı Depoculuk İçin  İlk Adım Atıldı
 
Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) tarafından kurulan teknik ekip ile Lisanslı Depoculuğun yapıldığı illerde araştırmalara başlandı. Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boylu, Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Çeliker, DTB Proje Koordinatörü Hanifi Eren, DTB Basın Yayın Sorumlusu Ramazan Demir, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Remzi Ekinci, Diyarbakır Karacadağ Kalkınma Ajansı Uzmanı Hasan Maral, 40 bin ton kapasiteli lisanslı depoculuğun yapıldığı TMO TOBB Lisanlı Depoculuk A.Ş Polatlı Şubesini ziyaret etti.

Polatlı Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Ali Türkoğlu, Zafer Şan Aytaç, Genelsekreter Yardımcısı Tugay Aydoğdu tarafından karşılanan DTB teknik heyeti, Polatlı Ticaret Borsası satış salonunda gerçekleştirilen ürün satışına katıldı. Polatlı Ticaret Borsası satış salonunda gerçekleştirilen satışa katılan sanayiciler satış salonunun kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, burada günde 10 bin tona yakın bir satış yapılmakta üretici elde ettiği mahsulü burada hak ettiği gerçek değere satabiliyor. Satış salonu piyasada oluşan haksız rekabetinde önüne geçmektedir" dediler.

Daha sonra Türk Akredisyon Kurumu tarafından Akredite edilmiş Polatlı Ticaret Borsası laboratuarını ziyaret eden DTB teknik heyeti burada Yüksek Ziraat Mühendisi Laboratuar şefi Mehmet Çevik ile Laboratuar ve yapılan analizler hakkında bilgi aldı. DTB teknik heyeti daha sonra TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk A.Ş Polatlı Şubesini ziyaret etti. Tesis hakkında Şube Müdürü Mustafa Türkoğlu'ndan bilgi aldı. Yapılan Çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, Diyarbakır Ticaret Borsasısın başlatmış olduğu çalışmayı yerinde bulduğunu belirterek, "Borsalarda işlem gören tüm ürünlerin ortak sıfatları belirlenip isimlendirilmelidir. Bu ürünlerin elektronik ortamda Türkiye'nin her yerinde alınıp satılabilecek bir düzeye gelmesi benim hayalimdir. 2009 tarihinden itibaren Polatlı'daki tarımsal ürünlerin hepsi satış salonumuzdan geçerek pazarlanmaktadır. Şu ana kadar 28 il 90 kadar ilçedeki üretici, tüccar ve sanayicilerimiz Borsamızın seans salonumuzdan yararlanmıştır. Borsalar asıl amaçları olan hizmet üretmeye odaklanıp tatlı bir rekabetle birlikte iş birliklerini geliştirip bir birlerine destek olmalıdırlar. Bizler bu konuda Özellikle Diyarbakır Ticaret Borsamız başta olmak üzere tüm borsalarımız ile iş birliği yapıp bir birimize destek olmaya hazırız" dedi.

Lisanslı depoculuğun bölgenin ihtiyacı olduğunu belirten Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal ise konuyla ilgili şunları söyledi:

"Yapmış olduğumuz çalışmalarda bölgenin en büyük ihtiyaçlarından biri olan lisanslı depoculuğu ilimizde hayata geçirmeyi planlamaktayız. Diyarbakır'da içerisinde 100 bin ton hububat, 30 bin ton pamuk muhafaza edebilecek lisanslı depo kurmayı planlıyoruz. Hedefimiz bölgede tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmaktır. Ürünlerin depolanması için yaygın bir istem oluşturmak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumaktır. Ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlamak, tarım ürünleri lisanslı depo işleticilerinin kişiler arasında ayrım yapmaksızın tarım ürünlerini kabul etmelerini temin etmek, ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanını, satışını ve teslimini sağlayan ürün senedi çıkartmak ve standartları belirlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini geliştirmektir" 
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2014, 13:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER