Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Projesi Toplantısı

Diyarbakır’da uygulanan kentsel dönüşüm projelerini değerlendirmek üzere Vali Mustafa Cahit Kıraç başkanlığında toplantı düzenlendi.

Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Projesi Toplantısı
 Diyarbakır'da uygulanan kentsel dönüşüm projelerini değerlendirmek üzere Vali Mustafa Cahit Kıraç başkanlığında toplantı düzenlendi.
2007 yılında başlatılan kentsel dönüşüm projelerini değerlendirmek amacıyla Diyarbakır Valiliği tarafından toplantı düzenlendi. Vali Mustafa Cahit Kıraç başkanlığında yapılan toplantıya Toplu Konutlar İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Temel ve ilgili kurum amirleri katıldı. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıda kentsel dönüşüm kapsamında Diyarbakır'da yapılanlar ve önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Diyarbakır'ın modern 30 bin konuta ihtiyacı olduğunu anlatan Vali Kıraç, bu konuda rezerv alanı arayışının sürdüğünü aktardı. Suriçi'nde bulunan Hz. Süleyman Camii etrafı, Lalebey ve Alipaşa bölgelerinde bulunan metruk yapıların yıkım çalışmalarına kısa bir zaman sonra başlatılacağının bilgisini veren Vali Kıraç, "Şehrimizin en önemli sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm alanında başlatılan bu çalışmaları hızlandırmak amacıyla böylesi bir toplantı düzenledik. Bir süre önce başlatılan çalışmalarda son dönemlerde bir durağanlık yaşandı. Bu sorunu aşmak ve şehrimizde bundan sonraki kentsel dönüşümde ihtiyaç duyduğumuz çalışmaları yapmak amacıyla kurumlar arası bir işbirliği yaptık. Başlatılan çalışmaları kaldığı yerde daha iyi bir yere götürecek, yarım kalmış yıkımları ortadan kaldırarak hem o görsel kirliği hem şehrin kültürel kimliğine uygun yeni kent planı çalışmalarını belirli bir aşamaya getirdik. Suriçi bölgesinde 187 bin hektarlık alan rezerv alanı olarak ilan edilmişti. Tabi Suriçi dışında da kentsel dönüşüm projelerine tabi tutulması gereken noktalar var. Diyarbakır'da 1 milyonun üzerinde insanın yaşadığını biliyoruz. Bizim planlamalarımıza göre modern bir Diyarbakır oluşması için 30 bin civarında konuta ihtiyacımız var. Şu an bunu karşılayabilecek bir rezerv alanı bulmak için uğraşıyoruz. Suriçi bölgesinde özellikle Hz. Süleyman, Alipaşa ve Lalebey bölgelerinde başlatılan çalışmalarımız hızlandırıldı" dedi.

"PROJE KAPSAMINDA VATANDAŞA 19 MİLYON ÖDEME YAPILDI"

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Diyarbakırlılara 19 milyon lira ödeme yapıldığını ifade ederek, projeye ilginin yoğun olduğunu söyledi. Şahin, "Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Hz. Süleyman Camii, Alipaşa ve Lalebey bölgelerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile müşterek çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları, kolay yürümeyen, aşamaları çok olan, vatandaşlarımızla tek tek görüşülen bir çalışma olduğu için sabırla yapılan bir çalışmadır. Diyarbakır'da kentsel dönüşüm projesinde vatandaşlarımıza 19 milyon lira tutarında bir ödeme yaptık. Projeye olan güvenden dolayı yeni talepleri de peşinden getirdi. Şimdi bu talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Hz. Süleylman Camisi bölgesinde bulunan eski yapıların yıkılacağını ifade eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, bölgenin dini turizmin gelişmesi için yeni alanlar oluşacağını bildirdi. Çağdaş, "2007 yılından beri kent merkezinde Alipaşa, Lalebey ve Hz. Süleyman bölgelerinde kentsel yenileme çalışmaları yürütüyoruz. Kamulaştırma işlemleri TOKİ tarafından karşılanıyor. Belediyemizle yapılan protokol çerçevesinde yıkım ve vatandaşlarımızı ikna etme konusunda bir çaba içerisindeyiz. Gelinen aşamada yüzde 70'e Varan bir anlaşma sağlandı. Para isteyenlere para, konut isteyenlere de konut tahsis edildi. Tıkandığımız nokta, konutların yetersiz olduğuna yönelikti. Bugün düzenlenen bu toplantıda bunu gündeme getirdik. Toplantıda olumlu gelişmeler yaşandı. Hz. Süleyman Camii bölgesinde herhangi bir konut veya yapı yapılmayacak. Sur koruma bandı içerisinde tamamıyla dini turizme yönelik alanlar oluşturulacaktır" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2014, 22:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER