Diyarbakır'da Yılbaşı Hindileri Satışa Çıktı

Diyarbakır'da yılbaşında satmak üzere hindi besleyen besiciler, yıl boyunca özenle besledikleri hindilerini ağıllardan çıkardı.

Diyarbakır'da Yılbaşı Hindileri Satışa Çıktı
 

Diyarbakır'da yılbaşında satmak üzere hindi besleyenler yıl boyunca özenle besledikleri hindilerini ağıllardan çıkardı. Geçen yıl ile aynı rakamlarda olan hindilerde cinsiyete göre fiyatlarda değişiyor. En iyi dişinin 75 liraya satıldığı pazarda, erkek hindiler ise 100 TL'ye kadar alıcı buluyor.

Yeni yıl yaklaşırken, Yılbaşı hazırlıklarına da başlandı. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında olan ve ana yemeği hindiler satışa sunuldu. Diyarbakır'da yılbaşında satmak için 25 adet hindi besleyen Mehmet Akıncı, eski hal civarında satışa çıkardığı hindilerin tanesini 60 ila 100 TL arasında satılacağını söyledi. Şimdiden siparişleri almaya başladıklarını ifade eden Şahin, bu Yılbaşı hindi satışlarından umutlu olduklarını bildirdi.

Yılbaşı Sofralarının Değişmezi

Hindi satışlarının yılbaşından yılbaşına olduğunu anlatan Akıncı, "Şuanda hindilerimiz hazır. Diyarbakır'da yılbaşından yılbaşına hindilerin piyasaları oluyor. Erkek hindiler 10 ile 12 kiloda, dişiler 8 ile 10 kilo arasında oluyor. Hindi her zaman satılan bir şey değil. Yılbaşlarında satılıyor. Yılbaşı denilince sofraların vazgeçilmezi hindi akla geliyor. Hindi satışları bu yıl geçen yıllara göre daha erken başladı. Bir yıl boyunca hindilerimiz yetiştirdik. İnşallah hindilerimizin hepsi satılır. Hindi piyasasındaki pahalılık son üç yıldır sürüyor. Bunun asıl nedeni yem fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Ancak bu kesinlikle hindi fiyatlarına yansımadı. Fiyatlar geçen yıllara oranla aynı" dedi.

"Yıllar Önceki İşler Daha İyiydi"

Yenişehir İlçesi eski hal civarındaki Yenişehir Belediyesi Kanatlı Hayvan Satış ve Kesim Yeri'nde de tavuk, ördek ve hindi satışı yapılıyor. Buranın en eski esnaflarından olan Mahmut Andok ise, eskiden satışların daha iyi olduğunu son yıllarda satışların iyice düştüğünü belirterek şöyle dedi:

"Bizim sattığımız tavuk olsun, kaz olsun, ördek, hindi hepsi doğal ortamlarda yetişen köy hayvanlarıdır. Fiyatları da fabrikalarda kümeslerde yetişenlerden farklı olması da doğaldır. Çünkü eti lezzeti çok farklıdır. Normal tavuğun kilosu 5-6 liradan satılırken, burada köy tavuğunun kilogram fiyatı 15 liradır. Eskiden bayağı iş yapıyorduk ancak şu anda işler biraz durgunlaştı. İnşallah Yılbaşı nedeniyle özellikle hindi ve ördek satışlarımız yükselir. Bazı insanlar tek bir gün için binlerce TL para harcayabiliyor ancak bunu yapacak insanların sayısı pek az genelde insanımız fakir ve gariban kesimden oluşuyor."diye konuştu.

İyi Hindiler Batıya Götürülüyor

Yılbaşı öncesi Diyarbakırlıların sırf hindi almak için geldiklerini kaydeden başka bir esnaf ise, "Özellikle bu Yılbaşı öncesi İstanbulBursaAnkara ve İzmir'de yaşayan Diyarbakırlılar, geldikleri yere geri dönerken yanlarında hindi de alıp götürüyorlar. Sadece hindi almak için çok sayıda kişi geldi. Geçen yıllara oranla bu yıl satışlarımızda patlama olacak gibi. Ayrıca batıda Yılbaşı öncesi oluşturulan hindi pazarlarında satılmak üzere hindiler oraya gönderiliyor. Burada fiyat 100 lira ise hindiler batıda 200 liraya kadar satılıyor. Bu yıl pek fazla olmasa da yine talebi karşılayacak kadar olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Yolarak Para Kazanıyorlar

Bu arada, Yenişehir Belediyesi Kanatlı Hayvan Satış ve Kesim Yeri'nde kesilen hayvanları yolarak para kazanan işçiler yılbaşının yaklaşmasıyla hareket kazandı. Kanatlı hayvanların kesiminden sonra yolarak temizleyen işçiler, her bir hayvan için 5 TL ücret alıyor. Çalışan işçiler arasında 8-10 yaş arası çocuklar ile 50 ve üstü yaşlarda yaşlılarında olması dikkat çekti. 

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER