"Gazze" Temalı Karikatür Sergisi

Dünyanın farklı bölgelerinden pek çok karikatüristin eserlerinin sergilendiği "Gazze'yi çiziyoruz" sergisi açıldı.

 Dünyanın farklı bölgelerinden 96 çizerin karikatürlerinden oluşan "Gazze" temalı sergi Ramallah'taki Mahmud Derviş Müzesi'nde açıldı.

Bir ayı aşkın bir süre İsrail'in havadan, karadan ve denizden yoğun saldırılarına maruz kalan ve çoğu sivil iki bine yakın kişinin öldüğü Gazze'de yaşananları siyasi çekişmelerden uzak, insani bir bakış ile dünyaya duyurmayı hedefleyen serginin yarın akşam saatlerine kadar gezilebileceği belirtildi.

SANATÇI DUYARLILIĞI

AA'ya konuşan serginin koordinatörlerinden Filistinli karikatürist Muhammed Sebaine, "İsrail'in Gazze'ye düzenlediği acımasız saldırıları bu defa sanatçı duyarlılığı ile bir kere daha dünya gündemine taşımak istiyoruz" dedi.

SİYONİST LOBİSİ

Sebaine, Batılıların Gazze'ye bakışında uluslararası Siyonist lobinin etkin olduğunu ifade etti. Dünya kamuoyunda Gazze'de yaşananların çarpıtılarak verildiğini ve İsrail'İn işlediği suçların gizlendiğini ileri süren Sebaine, iletişime geçtikleri Batılı birçok karikatüristi bu taraflı ve gerçeği yansıtmayan bakış açısından kurtarmayı ve gerçekleri görmelerini sağladıklarını dile getirdi.

"Sanatçılar bu defa insani değerleri için çizdiler" diyen Sebaine, Filistin yönetiminden bu karikatürlerin Avrupa ülkelerinde de sergilenmesi için büyükelçilikler vasıtasıyla girişimde bulunması çağrısında bulundu.

GAZZE HALKI

Gazze halkına ve Filistin meselesine uluslararası alanda destek sağlanması açısından serginin önemine işaret eden Sebaine, "Gazze'de yaşananları siyasi çekişmelerden uzak insani bir bakış ve sanatçı duyarlılığı ile bir kez daha dünya kamuoyuna duyurmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Mahmud Derviş Müzesi Müdürü Samih Hadr ise sergiye katılan çizerlerin, Gazze'ye adalet ve insanlık penceresinden baktığını belirtti.

YOĞUN İLGİ

Elektronik posta yoluyla toplanan karikatürlerin Arap ülkelerinin yanı sıra ABD ve Avrupa'dan karikatüristlere ait olduğunu ifade eden Hadr, "Serginin daha ilk gününde halkın gösterdiği yoğun ilgiden dolayı son derece memnunuz" dedi.

Filistinli gazeteci Mürvet Sadık da Filistin'den fiziken ve fikren uzak çizerlerin eserlerinin yer aldığı bu serginin, insanlık vicdanının bir sesi olduğunu söyledi.

Sadık, "Sergi, insani boyutu ile ayrı bir önem taşıyor. Gazze'de yaşananlar bu defa siyasi tartışmalardan ve tahribatlardan uzak, insan merkezli olarak dünya gündemine taşınıyor" dedi.

ATEŞKES KARARI ALINMIŞTI

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Bir ayı aşkın süren saldırıların ardından geçen hafta Filistinli gruplar ile İsrail arasında geçici ateşkes kararı alınmıştı.

Saldırılarda şu ana kadar bin 980 Filistinli hayatını kaybetti, 10 bin 196 kişinin de yaralandı.
Haber Kaynağı: DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ
Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 14:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER