Gökalp: Kobani Harabeye Dönmüş

Kobani'de, 16-23 Şubat tarihlerinde inceleme yapan Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, kentin harabeye döndüğünü söyledi.

Gökalp: Kobani Harabeye Dönmüş
 Suriye'de Kürtlerin yaşadığı ve dün Kürt güçlerinin eline geçen Kobani'de 16-23Şubat tarihlerinde inceleme yapan Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, kentin harabeye döndüğünü söyledi.

Dün IŞİD'ten temizlenerek Kürt güçlerinin eline geçen Kobani'de 16- 23 Şubattarihlerinde inceleme yapan TTB Merkez Konsey üyeleri ve Bölge Tabipler Odaları, gözlemlerini bugün Diyarbakır Tabipler Odası'nda açıkladı.

ÖLEN HER 10 KİŞİDEN 9'U SİVİL

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr.Cengiz GünayDiyarbakır Tabipler Odası üyeleri Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özgür Korkmaz, Anestezi Uzmanı Dr. Ali İhsan Sert, Şanlı urfa Tabipler Odası üyesi Aile Hekimi Dr. Bülent Yaşar'dan oluşan heyet adına açıklama yapan Dr. Şeyhmus Gökalp, savaşlarda ölen her 10 insandan 9'nun siviller olduğunu özellikle de en çok etkilenen grubunda çocuk ve kadınların oluşturduğunu söyledi.

SAVAŞ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Gökalp, "İnsanlık adına Kobanihalkı IŞİD'e karşı askeri bir zafer elde etmeyi başarmıştır. Ancak Kobani, bir savaşortamının yarattığı tüm olumsuz etkilerden nasibini almıştır. Alt yapısı, kanalizasyon sistemi, şehrin elektrik tesisatı, barınma yerleri, binalar, sokaklar ve bütün olarak Kobanikenti adeta harabeye dönmüştür. Daha önce hizmet veren 3 hastane havan saldırıları sonucu harabeye dönmüştür ve onlarca sağlık çalışanı yaralanmıştır. Aynı şekilde ambulanslar kurşun ve bombaların hedefi olmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir" dedi.

''PROSEDÜR, EMNİYET MENSUPLARININ İYİLİĞİNE VEYA KÖTÜLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞMEMELİ''

Gözlemlerinde sağlık hizmetini veren binanın güvenlikli olması nedeniyle seçildiğini belirten Gökalp, " Sağlık hizmetinin verildiği bina nispeten daha güvenlikli bir yer olması nedeniyle seçilmiş ancak sağlık hizmeti sunmaya uygun alt yapı koşulları yetersizdir. Alt yapı ve personel eksiği olan Kobani hastanesi tüm ameliyatların yapabildiği, her türlü hastalığın tedavi edilebildiği bir kapasiteye sahip değildir.

Hastalara, yaralılara tiraj yapılıp ilk müdahale yapılabilmektedir. Kobani'nin tek nefes aldığı yer Mürşitpınar Sınır Kapısı'dır. Mürşitpınar'daki güvenlik prosedüründe hasta sevkleri açısından daha çok kolaylıklar sağlanmalı ve sürekli açık tutulmalıdır. Kapının işleyiş prosedürü kapıda görevli emniyet mensuplarının iyiliği veya kötülüğüne göre değişmemelidir" dedi.

Ulusal ve uluslararası tüm kamuoyunu duyarlı olmaya davet eden Gökalp, Kobani'nin yeniden inşa edilmesi sürecinde sağlık emekçilerini, erişebilir, kaliteli, ücretsiz bir sağlıkhizmeti için destek ve yardımcı olmasını istedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2015, 20:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER