Hollandalı psikiyatristlerden Kışanak’a ziyaret

Büyükşehir Belediyemiz tarafından düzenlenen, “Afet Durumunda Teknik ve Psikolojik Müdahale, Kamp Yönetimi Eğitimi”ne katılan Hollandalı Sınır Tanımayan Psikiyatristler Eş Başkanımız Gültan Kışanak’ı ziyaret etti...

Hollandalı psikiyatristlerden Kışanak’a ziyaret

 Hollanda Sınır Tanımayan Psikiyatri Derneği’nden Dr. Aram Hasan, Dr. Gea Beenakker, Antropolog Dr. Edien Baartles, Belediye Eş Başkanımız Gültan Kışanak’ı ziyaret etti.

“Afet Durumunda Teknik ve Psikolojik Müdahale, Kamp Yönetimi Eğitimi”nin tamamlanmasının ardından yapılan ziyarette, Genel Sekreterimiz Fethi Suvari ile Fidanlık Yaşam Alanı’nda çalışmaları yürüten ekipte hazır bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ve Hollandalı eğitmenlere dayanışmadan dolayı teşekkür eden Gültan Kışanak, kentin büyük bir göç dalgası ve travmayla karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Bu nedenle afet durumunda teknik ve psikolojik müdahale konusunda eğitime ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “AFAD yönetimi, merkezi hükümetin elinde, o nedenle afetle ilgili belediyelerimizde kurumsal bir kapasite, travma konusunda eğitimli personelde bulunmuyordu. Personellerimiz Fidanlık Yaşam Alanı’nda bulunanlara yönelik içtenlikle, insani duygularla ve fedakarlıkla yaklaşıp çalışmalarını yürüttü. O nedenle sizlerin katkıları ve eğitim için verdiğiniz emekler son derece önemlidir.”

Hollanda Sınır Tanımayan Psikiyatri Derneği adına konuşan Dr. Gea Beenakker ise Şengallilerin yaşadıkları sorunları ilk duyduklarında çok etkilendiklerini söyledi. Fidanlık Yaşam Alanı’nda belediye personelinin 8 aydır çalışma yürüttüğünü dile getiren Beenakker, çalışanların çok ciddi travmalarla karşılaştıklarını ve onlar içinde en zor olanın travma konusu olduğunu dile getirdi. Kampta çalışanların gösterdikleri performansın önemine değinen Beenakker, eğitimle bir nebze de olsa çalışanların moral ve motivasyonlarını üst seviyeye çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

Birçok ülke ve kentte giderek eğitimler verdiklerini ifade eden Dr. Aram Hasan da Diyarbakır’daki eğitimin oldukça farklı ve zevkli geçtiğini söyledi. Hasan, şöyle konuştu: “Yaşanan o kadar acı ve travmaya karşı personelin sıcaklığı bizi derinden etkiledi. Göç edenlere dönük yapılan çalışma oldukça kutsal bir çalışmadır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi personellerinin başarısından dolayı onları kutluyorum. İyi ki böyle bir belediyeniz var. Yapılan bu değerli çalışmadan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. ” Konuşmaların ardından Kışanak ve Suvari, Hollandalı Dr. Aram Hasan, Dr. Gea Beenakker ve Antropolog Dr. Edien Baartles’e katkılarından dolayı plaket verdi.

 

Sertifikalar verildi

Öte yandan Büyükşehir Belediyemiz tarafından düzenlenen “Afet Durumunda Teknik ve Psikolojik Müdahale, Kamp Yönetimi Eğitimi” sona erdi.  “Müzakere, hedef grupların ihtiyaç tespitleri, aktif dinlemeyi kavrama ve deneme, yardıma muhtaç birine doğru karar vermesi için eşlik etme, doğru teşhis için bilimsel gerekenler, kabus, uyku sorunları, dissosiyatif bozukluğu, şiddetin çemberi, vücudu işaretlerle tanıma, saldırganlığın eş ve aile üzerindeki etkileri, aseratif/pasif, yaş, motivasyon, sistem, bağımlılık, intihar eğilimi, cinsel istismar, stabilizasyon ve vicdan muhasebesi” konularının ele alındığı eğitimde, katılım sağlayanlara sertifika verildi.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2015, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER