İHD: Sur yürüyüşü engellenmesin

İHD Genel Merkezi, Diyarbakır'da bugün gerçekleşecek yürüyüşün engellenmemesini istedi.

İHD: Sur yürüyüşü engellenmesin
 İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin kimi mahallelerinde 2 Aralık 2015'den bu yana devam eden ve bugün 92'inci gününe giren sokağa çıkma yasağına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ilçedeki ablukanın derhal kaldırılması ve sivillerin tahliye edilmesi istendi.


92 gündür devam eden ablukada, 2 Aralık 2015 - 5 Şubat 2016 tarihleri arasında 18 sivilin yaşamını yitirdiği bilgisine yer verilen açıklamada, kuşatma altındaki ilçede sivillerin kurtarılması ile ilgili olarak gerek Anayasa Mahkemesi'ne, gerekse de AİHM'e birçok başvuru yapıldığı hatırlattı.

'Yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı'

Açıklamada Cizre'de yaşananlara değinilerek, bunun başta Kürt halkı olmak üzere demokratik kamuoyu üzerinde derin bir kırılma ve beraberinde travma yarattığı vurgulanarak, benzer bir katliamın Sur'da da yaşanmaması için başta Kürt siyasetçileri olmak üzere demokratik kamuoyunun yoğun bir çaba içerisinde olduğu belirtildi.

Ancak bugüne kadar ki tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığına yer verdiği açıklamada şunlar kaydedildi: "Esasen talep edilen şey sokağa çıkma yasağının bir günlüğüne kaldırılması ve binalarda mahsur kalan sivillerin bağımsız bir heyet tarafından tahliyesinin sağlanmasıdır. Bu talep hükümet tarafından halen kabul edilmemiştir. Görüldüğü gibi onlarca belki de yüzlerce insanın yaşam hakkı hükümetin uyguladığı güvenlik politikasındaki psikolojik üstünlük sağlama niyetine kurban edilmektedir. Bu olay Türkiye'de yaşam hakkının ne kadar değersizleştiğinin bir göstergesi olmuştur."

'Çağrıya yanıt vermek yoluna soruşturma açıldı'

Bugün ise ilçeye doğru gerçekleştirilecek olan yürüyüşle 'sokağa çıkma yasağı'nın kaldırılması, sivillerin tahliyesi ve çatışmaların durdurulmasının amaçlandığına dikkat çeken İHD, "Bu çağrıya demokratik bir tepki verilmesi yerine anti-demokratik uygulamalar devreye girmiş Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı soruşturma başlatmış, Diyarbakır Valisi de gösterileri yasaklamanın yanı sıra Sur'a giriş çıkışları tamamen yasakladığını duyurmuştur. Dolayısıyla bugün Diyarbakır'da oldukça gerilimli saatler yaşanacak ve çok sayıda hak ihlali gerçekleşebilecektir" diye kaydetti.

'Sur yürüyüşü engellenmesin'

İlçedeki uygulamaların hiçbir yasal dayanağı olmadığı gibi tamamen yok etme ve yıkıma dönük olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sivillerin yaşamını kurtarmak için Kürt siyasal hareketinin ve demokratik kamuoyunun barışçıl gösterilerle duyarlılık yaratmasının engellenmemesini istiyoruz. Diyarbakır'da yeni gerginlikler yaşanması yerine sokağa çıkma yasağının kaldırılarak, sivillerin güvenli bir şekilde tahliyesinin sağlanması konusunda bir insan hakları örgütü olarak üzerimize düşen görevi bir kez daha yerine getireceğimizi belirtiyoruz." (DİHA)


Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 13:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER