Kışanak: Hrant Dink, Halkların Kardeşliğinin Sembolüdür

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak "O sonsuza dek bu topraklarda, halkların kardeşliğinin bir sembolü olarak yaşayacak" dedi

Kışanak: Hrant Dink, Halkların Kardeşliğinin Sembolüdür

 Genel Yayın Yönetmeni olduğu  önünde 8 yıl önce uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen  için  Cegerxwîn Gençlik Kültür Sanat Merkezi'nde bir anma gerçekleştirildi.    Sekretaryası ve Diyarbakırlı tarafından gerçekleştirilen anmaya  İl Eş Başkanı Hafize İpek,  Eş Başkanı , Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş,  Eş Başkanı Fatma Şık Barut,  ve STK yetkilileri katıldı.



Anma, katledilen gazeteciler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı  Dink'in tüm insanlığa dostluğu, kardeşliği, insanlığı, yan yana yaşama kültürünü miras bıraktığını söyledi.



"GERİDE ÇOK ŞEY BIRAKTI"



Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz her yıl sevgili 'ı anıyoruz ama onun şahsında bu toprakların, bu coğrafyanın her bir değerinin ne kadar kıymetli olduğunu yeniden hatırlıyoruz. Onun şahsında insanlık değerlerini hatırlıyoruz, onun şahsında kardeşliği hatırlıyoruz, onun şahsında bu toprakların aslında ne kadar zengin olduğunu ama birilerinin bu toprakları çoraklaştırmak için ne kadar gayret sarf ettiğini hatırlıyoruz. Aslında bugün bizler için belki sevgili 'ı anma günü ama aynı zamanda ruhumuzu arındırma, bu topraklarda, bu coğrafyalarda yaşanan acıları yeniden hatırlama ve bir daha da asla yaşanmasın,diyebilmek için neler yapılması gerektiğini hatırladığımız bir gündür" dedi. 'ı katledenlerin emellerine ulaşamadığını kaydeden Kışanak, "Aslında onlar bu topraklardaki  halkının sesi soluğu olmaya gayret eden sevgili 'ı katlederek, susturarak bir sayfayı kapatacaklarını zannettiler. Ama  katledildiği gün de yapacağını yaptı. Hepimize yeniden birbirimizin ne kadar kıymetli ve değerli olduğumuzu hatırlayacağımız bir gün armağan etti. Kendisini saygıyla anıyoruz. O hep bizimle olacak. Sonsuza dek bu topraklarda,  halkının, aynı zamanda halkların kardeşliğinin bir sembolü olarak yaşayacak" diye konuştu. Kışanak, 'in yaptıklarıyla, düşünceleriyle, yazdıklarıyla, duruşuyla insanlara çok şey bıraktığını söyledi.



"HESAP VERİLMELİ"



Dink davasındaki tutuklamalarla ilgili gelişmelere de değinen Kışanak, 'i katledenlerin, azmettirenlerin ve bu zihniyeti yaşatıp çoğaltmaya gayret edenlerin toplum karşısında hesap vermediği her anın insanlık için bir kayıp olduğunu söyledi.

Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sorun bir cezalandırma değil, sorun bu zihniyetin açığa çıkartılması, mahkum edilmesi ve bir daha  işleyemeyecek bir hale getirilmesidir.  adeta  mezarlığına dönmüş durumda. Bunların üstü örtüldükçe, arkasındaki güçler gizlendikçe, onlara bu tetiği çekme cesareti veren, onları koruyan, kollayan zihniyet bizim geleceğimizi karartmaya devam edecek. Bu katillerin arkasındaki bütün güçlerin, örgütlü yapının mahkum edileceği zamanı bekliyoruz."

"TÜRKİYE SIRTINDAKİ BU KATLİAM YÜKÜNDEN KURTULMALI"

Hrant Dink anmasının bu yıl  Soykırımının 100. yıl anmalarına denk geldiğini de kaydeden Kışanak, "Bir yüz yıl bu ayıpla geçti, bir yüz yıl bu acıyla geçti, önümüzdeki yüz yılı artık bu acıyla, bu ayıpla karşılamak istemiyoruz. Amasız, fakatsız karşısına başka hiçbir şey koymadan bu soykırımı lanetlemek, kınamak ve  halkından özür dileyerek, onları bu topraklarda kendi vatanlarında kardeşleriyle birlikte özgürce yaşayabilirsiniz güvenini verecek bir duruşu sergilememiz lazım" dedi. 

Kışanak şöyle devam etti: " kardeşlerimizi bağrımıza basmaya, birlikte güzel bir gelecek görmeye hazırız. Bunun gayreti ve çabası içerisinde olacağız. Coğrafyamızın tüm renkleri tamamlansın istiyoruz. Tüm sesler, tüm diller, tüm kimlikler, tüm inançlar özgür olursa biz de özgür olabiliriz. Arkamızda bu kadar ağır bir yük varken önümüze bakamayız . Eğer geleceğe bakmak istiyorsak, eğer yarınımızı kurtarmak istiyorsak sırtındaki bu  yükünden kurtulmak zorundadır. Sevgili 'ı ve bu topraklarda katledilmiş tüm insanlarımızı saygıyla anıyorum ve, bir daha asla! diyorum."



"HUKUKSAL TİYATRO OYNANIYOR"



Kışanak'ın konuşmasının ardından moderatörlüğünü Gafur Türkay'ın yaptığı, Dr. Selçuk, Av. Sabih Ataç,  Yazarı 'ın konuşmacı olduğu panele geçildi. Moderatör Gafur Türkay, Dink davasında 8 yıldır bir hukuksal tiyatronun oynandığını söyleyerek, "Bu cinayette yer alanların hepsini ödüllendirdiler. Son bir kişi kalmıştı. Onu da 'de Emniyet Müdürü yaptılar. Onun icraatlarını zaten biliyoruz" dedi. Dr. Selçuk  ise, Dink'in öyküsünün herkesin öyküsü olduğunu söyleyerek, "Hrant'ı katletmeleri yetmedi. Alınan hukuksuz kararlarla her duruşmada bir daha katlettiler. Bu da katliamın tekrar tekrar yaşanmasına neden oldu" dedi. Panelin ardından sanatçılar Stefan İlhan ve Udi Yervant  bir  dinletisi gerçekleştird

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 22:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER