Ak Parti’li Beyaz’dan Gap Eylem Planı Değerlendirmesi

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında GAP Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaları anlattı.AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında...

Ak Parti’li Beyaz’dan Gap Eylem Planı Değerlendirmesi
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında GAP Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaları anlattı.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında bölgede uygulanan GAP Eylem Planı bünyesinde yürütülen çalışmaları değerlendi. Beyaz, konuşmasına 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne vurgu yaparak, "Kadına uygulanan her türlü şiddete karşı olduğumuzu belirtirken Türkiye’nin kadınlarına; her şeyden önce ana sıfatlarıyla saygı ve sevgilerimi sunuyorum. 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle, başta üzerimde çok emeği olan rahmetli ilkokul öğretmenimi saygıyla anarken, bütün öğretmenlerimize selam ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

Beyaz, GAP Eylem Planı’nı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2008 yılında Diyarbakır’da açıkladığını hatırlatarak, planın açıklamasından buyana 18.2 milyar lira ödenek aktarıldığını söyledi. Beyaz, “GAP, DAP, KOP ve DOKAP projeleri bölgesel farklılıkların giderilmesi üzerine ortaya konulan ve Türkiye’nin 780 bin kilometrekaresini eşit haklara sahip olması düsturuyla devam eden kalkınma projeleridir. 27 Mayıs 2008 yılında Sayın Başbakanımızın önderliğinde Diyarbakır’da ortaya konulan GAP Eylem Planı çerçevesinde 2008-2012 yıllarında yatırımlara 2012 yılı fiyatlarıyla toplam 18,2 milyar lira kaynak tahsis edilmiştir. 2013 yılında GAP Bölgesi’ndeki toplam yatırımlara ayrılan kaynak yaklaşık 5,2 milyar liradır. GAP Eylem Planı 2014-2018 dönemini içerecek şekilde revize edilmiştir. Revize plan kapsamında 229’u yeni, toplam 446 projenin hayata geçirilmesi için 33,8 milyar liradır kaynak ihtiyacı vardır" diye konuştu.

AK Parti’li Beyaz, konuşmasında GAP Eylem Planı kapsamında Diyarbakır’a yapılan çalışmaları anlattı. Diyarbakır’da bir çok alanda restorasyon yapıldığını aktaran Beyaz, "Kentlerin gelişmesi için çok önemli bir yere sahip olan bu kalkınma projelerinde GAP EP dahilinde bulunan kendi şehrim Diyarbakır’dan birkaç örnek vermek istiyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım diyen hiç kimsenin kendisini öteki hissetmeyeceği bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaktayız. Diyarbakır’da Sayın Başbakanımız önderliğinde üç restorasyonu aynı anda gerçekleştiriyoruz. Bunlardan birincisi fiziki, kültürel, mimari restorasyon, ikincisi sosyal restorasyon ve üçüncüsü siyasi restorasyondur. Amacımız 12 bin 400 yıllık muhteşem bir geçmişe sahip Diyarbakır’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin marka kentlerinden biri haline getirmek; aslında var olan gizli hazine Diyarbakır’ı ortaya çıkarmaktır. GAP Eylem Planı çerçevesinde Atatürk Projesi’nden sonra GAP’ın en büyük sulama baraj projesi Silvan Projesidir. Silvan ana barajı, Ambar, Pamukçay, Başlar, Bulaklıdere, Karacalar, Kuruçay ve Kıbrıs depolama barajları ile Silvan İletim Kanalı 2.kısım inşaatından oluşan Silvan Barajı projesinin temel atma törenini 4 Mayıs 2012 de sayın bakanlarımızın katılımıyla gerçekleştirdik. Barajlardan Pamukçay barajın yapımı tamamlanmış ve 12 Aralık 2012 tarihinde açılışı yapılmıştır. Ambar barajının fiziki gerçekleşmesi yüzde 23 olup 2015 yılında tamamlanacaktır. Silvan barajın fiziki gerçekleşmesi ise yüzde 20’dir ve 2017 yılında tamamlanacaktır. Silvan Projesi tüm üniteleri ile 2019 yılına kadar bitirilmesi planlanmaktadır. Tüm Projenin 2013 yılı fiyatları ile toplam maliyeti yaklaşık 6,35 milyardır. Silvan Barajı hem sulama hem de enerji maksatlı bir projedir. 2 milyon 453 bin 720 dekar gibi çok büyük bir araziye su temin edecek ve su toprakla kavuşacaktır. Atatürk Barajı’ndan sonra bölgedeki en büyük sulama barajı özelliğini taşıyacak olan bu dev projenin tamamlanması ile, bölgede yaşanan işsizlik probleminin çözümüne, bölgeler arası farklılıkların giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasına katkı sağlanacaktır. Silvan Barajı’nın sulama faydası yılda 884 milyon lira, enerji faydası ise yılda 122 milyon liradır. Proje ile ülke ekonomisine yılda 1 milyar lira katkı sağlanacaktır. İstihdam olarak da 318 bin kişinin iş imkanına kavuşması sağlanacaktır. Cazibe merkezleri kapsamında Diyarbakır Surları ve Suriçi Tarihi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili restorasyon çalışmaları ile Diyarbakır’da toplam 26 projeye 73 milyon kaynak aktarılmıştır. Dünyada eşi benzeri olmayan Diyarbakır Surları ve Suriçi Projesiyle Diyarbakır'ı açık hava müzesi haline gelecektir" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşmasında Sosyal Destek Projeleri kapsamında yapılan çalışmaları da anlatan Beyaz, SODES ile mesleki eğitim, kültür sanat, spor faaliyetleri, çeşitli konferans ve seminerler gibi sosyal içerikli projeler olmak üzere 2008-2013 arası toplam 63 milyon 151 bin lira aktarıldığını söyledi. Beyaz, "GAP Eylem Projesi dahilinde Diyarbakır’da 7 adet ÇATOM vardır ve 2 adet daha açılacaktır. Eğitim, sağlık, gelir getirici ve beceri kazandırıcı, sosyal-kültürel faaliyetler, çocuklara yönelik faaliyetler ile sosyal destek programları uygulanmaktadır. Derslik sayısı anlamında sadece 2012-2013 yıllarına ait devam eden yatırımlarda toplam 2288 derslik için yaklaşık 500 milyon kaynak ayrılmıştır. Türkiye’nin kalkınma projelerinde 2023 vizyonumuzu ortaya koyarken Biz Birlikte Türkiye’yiz diyoruz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2013, 17:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER