Baydemir Viyana Kürt Esnaflarıyla Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve beraberindeki meclis üyeleri Avusturya Kürt Dernekleri Federasyonu’nun (FEYKOM) bir restoranda Kürt esnaf ve işadamlarını bir araya getiren yemeğe katıldı.

Baydemir Viyana Kürt Esnaflarıyla Bir Araya Geldi
KNK üyesi gazeteci Sehalattin Soro yaptığı kısa açış konuşmasında “Kerbela bugün Rojava’dır” diyerek bütün Kürtleri Rojava halkı ile dayanışmaya davet etti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde sağlık sorunları nedeniyle Viyana’ya gelen Kürt şair Mehmet Emin Pencewini de katıldı. Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimler, Rojava’nın durumu ve Kürt Ulusal Kongresi hakkında değerlendirmeler yaptı. PKK, KDP ve YNK gibi Kürtlerin üç büyük partisinin bulunduğunu ve bunların anlaşarak ulusal birliği oluşturabileceğini ve en büyük rolün bu partilerde olduğunu söyledi. Pencewini bugün 200 bin Rojavalı’nın Irak Kürdistanı’na geçtiğini belirterek herkesin Rojava ile dayanışma içinde olmasını istedi.

Baydemir de kendisi ile birlikte katılan heyeti tanıttı. Kürt halkının haklı özgürlük davasını sürdürürken diğer etnik ve inançsal kimliklerle yeni ve demokratik bir ilişki kurduğunu belirten Baydemir, Diyarbakır’da Ehmed-i Xani Camii, Pir Sultan Abdal Cem Evi ve Ortadoğu’nun en büyük kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi’ni onardıklarını örnek verdi. Baydemir, “Her insan kendi inancını özgürce yaşamalıdır” dedi. Kendisinin Muhammedi olduğunu ve inançlı bir insan olarak kabul ettiğini belirten Baydemir, “Rojava’da tekbir getirerek insanların kafasını kesenler eğer cennete gideceklerse ben o cenneti kabul etmiyorum” dedi. Bir Müslüman olarak insanların boğazlarına bıçak dayayıp kesenlerle hiçbir alakaları olamayacağını vurgulayan Baydemir, “1915’ler bir Kerbelaydı. 1925 Şeyh Saitlerin asılması Kerbelaydı. 1938 Dersim Katliamı yine bir Kerbelaydı. Roboski bir Kerbelaydı. Rojava bir Kerbeladır” diye konuştu.

Kürtlerin birlik ve ittifakının önemine dikkat çeken Baydemir, “Dünyanın neresinde olursa olalım her Kürdün yüreği Rojava’da olmalıdır. Kürtler özgürleştikçe Türkler, Araplar, Farslar ve kısaca Ortadoğu halkları da özgürleşecektir, demokrasiye ulaşacaktır” diye konuştu.

Alevi federasyonundan Baydemir’e plaket

Yemeğe katılanlar tek tek kendilerini tanıtırken, Avusturya Aleviler Birliği Federasyonu Başkanı M. Ali Çankaya, Baydemir’e Diyarbakır’da cemevi yaptığı için “Teşekkür” plaketi verdi. Baydemir de Diyarbakır halkı adına aldığı plaketi, kültürlerin, halkların, inançların özgürce yaşaması için emek verip yaşamını yitirenlere teşekkür etti.

Baydemir, Viyana’da pazar esnafını gezdi ve Türkiyeli esnaflarla sohbet etti.
Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2013, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER