Diyarbakır’da Hasta Tutuklular İçin Oturma Eylemi Düzenlendi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi başkanlığında bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri, hasta tutuklular için ortak açıklama düzenledi.Diyarbakır’da bir araya gelen, İHD, Baro ve Mazlum-Der temsilcileri...

Diyarbakır’da Hasta Tutuklular İçin Oturma Eylemi Düzenlendi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi başkanlığında bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri, hasta tutuklular için ortak açıklama düzenledi.

Diyarbakır’da bir araya gelen, İHD, Baro ve Mazlum-Der temsilcileri hasta tutukluların durumlarına dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde biraya gelen STK temsileri adına açıklamayı okuyan Mazlum-Der Şube Başkanı Abdurahim Ay, 544 hasta tutukludan 163’ünün durumunun ağır olduğunu söyledi. Sivil toplum örgütleri adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Mazlum-Der Şube Başkanı Abdurahim Ay, bugüne kadar gerek Adalet Bakanlığı'nın gerekse de ilgili sivil toplum örgütlerinin verilerine göre cezaevlerinde yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlü sayısının çokluğu vahameti göstermekte olduğunu anlattı. Adalet Bakanlığı’nın resmi verilerine dikkat çeken Ay, “2013 yılında 140 bin 520 kişi cezaevlerinde bulunmaktadır. Son 7 yıl içerisinde cezaevlerindeki nüfus 2,5 misli artmıştır. 14 hasta mahpus rapor beklerken yaşamışını yitirmiştir. Adli Tıp 10 kişiden 1’sine rapor vermektedir. Adalet Bakanlığı'na ve infaz savcılıklarına 460 kişi rapor için başvuruda bulunmuş 417 kişinin başvurusunun reddine karar verilmiştir. İHD verilerine göre ise, 3 Kasım 2013 tarihi itibariyle hasta mahpus listesinde 163’ü ağır olmak üzere 544 hasta mahpus bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından, İHD Şube Başkanı hasta olan 163 tutsağın ismini okuduktan sonra 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından kalabalık sessizce dağıldı.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER