Kayıp Yakınlarının Eylemi 241. Haftasında

İnsan hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından kayıp yakınları ile birlikte düzenlenen 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemi 241. haftasına girdi.İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp...

Kayıp Yakınlarının Eylemi 241. Haftasında
İnsan hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından kayıp yakınları ile birlikte düzenlenen 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemi 241. haftasına girdi.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 'Kayıplar bulunsun failleri yargılansın' sloganıyla Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 241'inci hafta da bir araya gelerek kayıplarının akıbetini sordu. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kayıp yakınlarının yıllardır adalet aradığını belirterek, "Buradan hükümete şu çağrıyı yapıyorum; BM Kayıplar Sözleşmesi’ni onaylayın ve taraf olun. Bu sözleşmeyi yürürlüğe koyun. Eğer bu paket içerisinde kayıplar sözleşmesi yoksa eksiktir. Bu paket içerisinde uluslar arası ceza mahkemesinin yargı yetkisini tanıma yoksa eksiktir. Bu paket içerisinde Cenevre Sözleşmesi’nin ek protokollerinin anayı yoksa bu paket eksiktir. Bunlar yoksa benzer olaylar devam edecektir. Faili meçhul cinayetlerle ilgili zaman aşımı taktiği devreye konuldu. Birçok dosya zaman aşımı nedeniyle rafa kaldırılacak. Diyarbakır’da devam eden soruşturmaların hiçbiri davaya dönüşmüyor. Savcılara sesleniyoruz; binlerce faili meçhule ilişkin dosyaları artık davaya taşımanız gerekir. Failleri biliyorsunuz. Devletin arşivlerinde onların faillerinin kim olduğu tek tek yazıyor. Devletin arşivlerinde burada ismi olan ve olmayan binlerce insanın akıbeti ne olduğu biliniyor. Bu arşivleri açıklayın" dedi.

Konuşmaların ardından cezaevlerinde yaşamını yitirenler anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2013, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER