DTSO Başkanı Sayar'dan Gündeme İlişkin Değerlendirme

DTSO Ahmet Sayar, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, son dönemlerde yaşanan olumlu gelişmelerin bölge ekonomisine önemli katkı sağladığını ifade etti

DTSO Başkanı Sayar'dan Gündeme İlişkin Değerlendirme
 Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı (Dtso) Ahmet Sayar, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, son dönemlerde yaşanan olumlu gelişmelerin bölge ekonomisine önemli katkı sağladığını ifade etti.

Dtso Başkanı Ahmet Sayar, bölgede son dönemlerde yaşanan ekonomi ve siyasi gelişmeleri İHA muhabirine değerlendirdi. Bölgede oluşan bu olumlu atmosferin, bir rahatlama oluşturduğu gibi, ekonomik alanda da bir hareketlik yaşattığını anlatan Sayar, 2014 yılının ilk çeyreğinde bunun belirgin bir şekilde rakamlara yansıdığı dile getirdi. Sayar, Diyarbakır'ın 2014 yılının ilk çeyreğindeki ihracatı bir önceki yılın çeyreğine göre, yüzde 60'a varan bir artış yaşandığını söyledi. Bu hacmin gün geçtikçe daha da artacağını ifade eden Sayar, "2014 yılının ortasında Ortadoğu'daki gelişmeler, bölgemizde çözüm süreciyle ilgili zaman zaman yaşanan gerilimle, hem siyasi hem de ekonomik alanda psikolojik olarak, gelişmeleri etkiledi. 2014 yılının kapanışına baktığımız zaman, ikinci çeyrekte yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen verilere baktığımızda Diyarbakır'ın verilerinde bir gerileme yaşanmadığını görüyoruz. Bu anlamda bunu olumlu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte, bölgenin gelişmesine etki edecek çözüm sürecindeki gelişmeleri heyecanla bekliyoruz" dedi.

"BARIŞ SÜRECİNDE ETKİ EDECEK GELİŞMELER DOĞRULTUSUNDA 2015 YILINDA UMUTLUYUZ"

Son dönemlerdeki yaşanan gelişmelerin umut verici olarak yorumlayan Sayar, şöyle devam etti:

"2015 yılı içerisinde olgunlaşacak barış süreciyle birlikte bugüne kadara kullanamadığımız potansiyelimizin ortaya konusunda çok belirgin bir duruma gelecektir. 2015 yılının özellikle barış sürecinde etki edecek gelişmeler doğrultusunda 2015 yılında umutluyuz. Bölgede yıllardır yaşamış olduğumuz savaş ortamından dolayı burada iş verenlerin yapamayacağı bir takım alt yapı sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Bir taraftan siyasi diyaloglar devam ederken, ekonomik boyutta ele alınması gerekiyor."

"YENİ TEŞVİK SİSTEMİ İÇERİSİNDE 5 YIL UZATILMASI VE TEŞVİK SİSTEMİNİN BÖLGENİN KALKINMASINI SAĞLAMASI İÇİN REVİZE EDİLMESİ İÇİN BİR TALEBİMİZ OLDU"

2014 yılında yeni teşvik sisteminin içerisinde, 2014 yılının sonuna kadar yatırım yapanlara sağlanan bir takım avantajların uzatılması yönünde taleplerinin olduklarını dile getiren Sayar, bununla ilgile Ekonomi Bakanlığı'na taleplerini ilettiklerini söyledi. Sayar, "2014 yılının avantajlarının yeni teşvik sistemi içerisinde 5 yıl uzatılması ve teşvik sisteminin bölgenin kalkınmasını sağlaması için revize edilmesi için bir talebimiz oldu. Bilim ve Sanayi Bakanlığı'na yapmış olduğumuz başvuruda, Nisan ayında organize sanayi bölgelerinin kısmi veya belirsiz yatırımcılara tahsis edilmesi için bir yönetmenlik var. Bu yönetmenlik Nisan ayında sona erecek. Bunun sona ermesi durumunda yeni teşvik sisteminde yatırım yapmak isteyenlere bedelsiz tahsis yapabilme imkanı vermiyor. Dolayısıyla bu yönetmenliğin de uzatılması gerekiyor. Bu konu hakkında da bakanlıklara talebimiz oldu. Talebimiz Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımcılara yer tahsisinin yapılması oldu. Bu durum sadece Diyarbakır'ın ilgilendiren bir konu değildir. Bölgenin bütün illerini ilgilendiren bir konudur" diye konuştu.

Bölgedeki yatırımcıların en büyük sıkıntısının öz kaynak sorunu olduğunu dile getiren Sayar, işverenlerin kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapabilenlerin sayısının az olduğuna dikkat çekerek, yatırımcılara can suyu şeklinde, uzun vadeli faizsiz bir kredinin verilmesi gerektiğini bildirdi. - DİYARBAKIR

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2015, 16:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER