Peygamber Türbesi'ne İlgisizlik Tepkiye Neden Oldu

Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Otluca köyünde bulunan ve her hafta yüzlerce ziyaretçinin akınına uğrayan Enüş Peygamber türbesi ilgisizlikten harap bir hal alırken, ziyarete giden vatandaşlar bu ilgisizliğe tepki gösterdi.Enüş Peygamber’in...

Peygamber Türbesi'ne İlgisizlik Tepkiye Neden Oldu
Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Otluca köyünde bulunan ve her hafta yüzlerce ziyaretçinin akınına uğrayan Enüş Peygamber türbesi ilgisizlikten harap bir hal alırken, ziyarete giden vatandaşlar bu ilgisizliğe tepki gösterdi.

Enüş Peygamber’in kabrinin bulunduğu türbe her hafta yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğruyor. Ziyaretçi akınına uğrayan türbe, harap bir vaziyette 2 yıldan bu yana onarım bekliyor. Ergani ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve her hafta otobüslerle yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan Enüş Peygamber türbesinin tadilattan geçirilerek inanç turizmine kazandırılmasını beklediklerini belirten vatandaşlar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün bu türbede tadilat yapmamasına tepki gösterdi. Ergani ilçesinin inanç turizmi açısından en büyük değerleri arasında bulunan ve her hafta yüzlerce vatandaş tarafından ziyaret edilen Otluca Köyündeki Enüş Peygamber türbesine geçtiğimiz günlerde 20 otobüsle 300’ü aşkın ziyaretçi geldi. Gerekli onarım için türbenin devrini Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne yaptıklarını belirten Otluca Köyü Muhtarı Mahmut Şahin, devir işlemlerinin ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce tescil işleminin yapılmasına rağmen türbenin onarımı konusunda herhangi bir gelişme kaydedilmediğini belirterek ilgisizlikten yakındı. 3 yıl önce İlçe Kaymakamlığı tarafından türbenin çevre düzenlemesinin yapıldığını ancak türbenin ciddi bir onarıma ihtiyacı olduğunu belirten Şahin, “Koskoca Peygamber türbesi içler acısı durumda. En son 15-20 yıl önce köylülerin kendi çabalarıyla türbenin badanası yapılmış ve bunun dışında türbe hiçbir onarımdan geçirilmemiştir. Devletin hiçbir yetkili organı buraya sahip çıkmamış, türbe kendi kaderine terk edilmiştir. Yağışlar sonucunda nem ve rutubet ile daha kötü bir duruma gelen türbenin tadilatı için defalarca girişimlerde bulunduk. En son Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri türbenin kendilerine devredilerek tescilinin yaptırılması gerektiğini söyledi. Bizler de devir ve tescil işlemlerini tamamladık ancak o günden bu yana ne gelen var ne giden. Köyümüzde bulunan bu türbeye her hafta yüzlerce ziyaretçi geliyor. Türbenin bu içler acısı hali bizler gibi ziyaretçileri de rahatsız ediyor. Böyle bir Peygamber türbesi başka yerde olsa bu şekilde kaderine terk edilmezdi. Yetkililerden biran önce yardım istiyoruz” şeklinde konuştu.

İLK YAZININ YAZILDIĞI YER

Ergani-Çermik karayolunun güneydoğusunda bulunan Otluca köyünde Hazreti Şit’in oğlu Hazreti Adem’in torunu Hz. Enüş’ün yanı sıra Hazreti İdris’in bu köyde yaşadığı, ilk yazının burada yazıldığı ve demirin ilk kez burada eritildiği rivayet ediliyor. Otluca köyü sakinleri, kaderine terk edilen Enüş Peygamber türbesinin inanç turizmine kazandırılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2013, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER