ESNAFIN HALİ HARAP

HABER: AHMET BEŞENK 50 yıldan bu yana terör illeti ile boğuşan ve sağ kalmak için mücadele eden esnaflarımız ne durumda? Esnaf nasıl ayakta kalıyorlar? Beklentileri nelerdir? Kayım atamalarına nasıl bakıyorlar’ Diyarbakır’ın unutulan semtlerinden olan Şehitlik bölgesinde esnaflık yapan Mehmet Emin Gölcü, birçok konuya ışık tuttu. İşte o röportajdan bazı başlıklar:

ESNAFIN HALİ HARAP
 BEŞENK: Şehitlik bölgesinde esnaflık yapan bir birey olarak durumunuzu değerlendirirmisiniz?

 

GÖLCÜ: Şehitlikte esnaflık yapan biri olarak şunları söyleyebilirim, Geçim gerçekten zor oldu, birçok işletme kapatmak zorunda kaldı. İşletmelerin şehitlikte kapatılmasının ana sebeplerinin başında kamuya ait kurumların güvenlik gerekçesi ile buradan kaldırılması oldu. O kurumlar buralarayken en azından bir hareketlilik vardı ve esnafta kazanıyordu. Gelin görün ki Trafik şube, sosyal yardımlaşma bürosu, PTT binası ve daha birçok kurum sürekli Molotoflu saldırılara maruz kaldıkları için ve terör olaylarından dolayı buradan taşındı. Bu saldırılar kurum çalışanlarının işlerini yapmalarını engelliyordu, bu nedenle burada duramadılar ve kapattılar.

 

BEŞENK: Şehitlik bölgesindeki hareketliliği birileri kasıtlı olarak engellemek mi istedi?

 

GÖLCÜ: Evet, birileri bu hareketlilikten, esnafın ve vatandaşların ekmek kazanmasından rahatsız oldu.

 

BEŞENK: Esnaflar olarak çok kötü dönemler geçirdiğinizi belirtiyorsunuz, bundan sonra ne olacak?

 

GÖLCÜ: Umudumuz devletimizdir, yapabileceğimiz başka bir şey yok, onlardan yardım etmelerini bekliyoruz. Şehitlik bölgesinin ticari alt yapısı sıfırdır, gerçi Diyarbakır geneli aynı durumda. Mağdur durumdayız. Öyle bir duruma geldik ki çocuklarımızı okula gönderdiğimiz zaman tereddütle, korkuyla gönderiyoruz, saldırı korkusu bir taraftan ekonomik durumumuzda el vermiyor. Okulların bizlerden talep ettikleri paralar da çok yüksek, sanki özel okul gibi. Örneğin benim çocuğum Nuriye Ak İlkokulu ana sınıfına gidiyor ve benden masraflar ve yemek hariç 300 TL aldılar. Devletimizin okulları bile adeta parasız hizmet vermiyor gibi bir hal aldı. Örneğin benim 4 çocuğum var ve hepsi okuyor, ben ise kiramı ödeyemeyecek durumdayım, bu okulların istediği paraları nasıl verebilirim? 18 yıllık esnafım bu son 3 yıl içinde yaşadığım yoksulluğu hiç görmedim. Perişan durumdayız. 18 yıllık esnaflık kariyerimiz, itibarımız bu son 3 yılda yerle bir oldu, kalmadı. Kimse artık bize borcuyla bir parça eşya vermiyor. Eskiden gidip diğer esnafların dükkânlarında ki tüm eşyaları getirdiğimizde bizlere kredi açıyordular, şimdi ise bir parça bir şey aldığımız da kredi açmıyorlar. Ticari ve insanı itibarımız sıfır durumda. Yaşanan olayları ve piyasanın durumunu gördükleri halde toptancılar hiçbir suretle kolaylık sağlamıyor. Bölgede yaşanan olaylar esnafı da bitirmiş durumda.

 

BEŞENK: Hükümetten beklentiniz nedir?

 

GÖLCÜ: Hükümetten beklentimiz, önce huzuru tesis etmesi, ardından da çok hızlı bir şekilde yatırım yapmasıdır. Sonuçta burada işsiz olan insanlar kahve köşelerine gidiyor, ceplerinde paraları yok. Onları kandırarak isteyen kötü niyetli kişiler bunu kullanarak onları rahatlıkla kandırıyor. İnsanlar bir biri ile kaynaşırsa, huzur olursa, bu terör olayları biter. Yatırımların olması piyasaların canlanmasına da neden olur. Burada yatırım yok, işsizler iş bulamıyor. Bundan dolayı da insanların ceplerinde para yok. Yatırımların yapılması işsizliği ortadan kaldırırken, insanların alış veriş yapmalarına neden olur ve piyasa canlanır. Devletimizden beklentimiz bir an önce yatırım yapmaları ve işsizliğin önüne geçmesidir. Bir diğer önemli sorun ise memleketin her tarafına yayılan uyuşturucu konusu, bu konunun bir an önce çözülmesi ve gençlerimizin bu kötü alışkanlıklardan kurtarılması gerekiyor. 
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2016, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER