'KENTSEL DÖNÜŞÜM, DÖNÜŞTÜRMÜYOR, MAKYAJDIR'

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK Uzun yıllardan buyana emlak sektöründe olan Emlak müşaviri Mehmet Dalbal, kentsel dönüşüm adı altında yapılan yıkımların amacına uygun yapılmadığını dile getirerek kentsel dönüşümün amacının boğulan bölgelerin nefes almasını sağlarken aynı zamanda çevre dostu bir atmosfer yaratmak olduğunu kaydetti. Dalbal, Diyarbakır’da kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmaların birer makyajdan ibaret olduğunu belirterek emlak sektörünün de istikrarsızlığına değindi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM, DÖNÜŞTÜRMÜYOR, MAKYAJDIR'
 Diyarbakır’da bir müddetten bu yanı kentsel dönüşüm çerçevesinde kontuların yıkılması gündemde. Yenişehir ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı yapılan binaların yerine birebir bina yapılması kentsel dönüşüm gerçekte olması gerektiği gibi yaşam buluyor mu sorularını da gündeme getiriyor.

 

Uzun yıllardan bu yana emlak sektöründe olan ve sadece işi emlakçılık olan Kelebek emlak şirketinin sahibi emlak müşaviri Mehmet Dalbal, kentsel dönüşümün amacına uygun yapılmadığını belirterek açıklamalarda bulundu.

 

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMIYOR SADECE MAKYAJ YAPILIYOR’
Kentsel dönüşümün özüne uygun yapılması halinde büyük kazanımlar sağlayacağına işaret eden Dalbal şunları kaydetti: “Kentsel dönüşüm yasası çıkartıldı, çok güzel bir gelişme. Diyarbakır’da kötü binaların yıkılması ve yerine daha gelişmiş ve kaliteli yapıların yapılması gerçekten çok güzel bir şey fakat bunun uygulaması yanlıştır. Düşünün bir binayı yıkıyorsunuz yerine yeri bir bina dikiyorsunuz, değişen bir şey yok, sadece makyaj yapılıyor. Yani binalar yıkılıyor, aynı ölçekte alana aynı binalar yenilenerek yapılıyor. Peki, burada değişim nerede veya dönüşüm! Kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilecek yıkımların ada, ada olması gerekiyor. Yani yıkılacak olan 4 bina var ise bunların yerine iki bina yaparsınız, geri kalan alanlara ise yeşil alanlar, çocuk oyun alanları yaparsınız. Şehir biraz nefes alın, dağınıklık toparlanır, sosyal yaşam gelişir. Böyle bir çalışmanın neticesinde dairelerin fiyatlarında düşüş te yaşanmaz, tam aksine değer kazanır. Peki yıkılan binalardaki daire sahipleri ne olacak, daire eksiği olacak diye söylenebilir. Bunu da kat sayısını artırarak aşabilirsiniz. Yani yatay yapılaşma yerine dikey yapılaşmaya gidersiniz. Gerçekleştirilme si gereken budur. İki binayı yıkıyorsunuz yerine iki ayrı bine yine yapıyorsunuz. Burada ne bir değişim var ne de bir dönüşüm. Tamamen makyajdır.” Dedi.

 

‘EMLAK PİYASASI ÇOK DENGESİZ’

Emlak fiyatlarının dengesiz bir biçimde seyrettiğine de dikkat çeken Mehmet Dalbal, piyasalarda dönem, dönem suni emlak artışlarının yaşandığına da değindi: “Aslında Türkiye genelinde emlak olayı arz, talep dengesi ile oluşur fakat Diyarbakır’da çok daha farklı seyrediyor. Diyarbakır’da ciddi anlamda zaman, zaman balon diye tabir ettiğimiz konular yaşanıyor ve suni emlak artışları yanıltıcı olabiliyor. Öte yandan Diyarbakır’da imara alanların açılmaması da inşaatların dar bir alana sıkışmasına ve fiyatların da artmasına neden olacak. İmar olayına müsaade edilmiş olsa, inşaat sayısı arttıkça emlak fiyatları da ona göre düşüş yaşanır. Kentin belli bölgelerine verilen imar izni aslında fiyat aralığının da belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Kentin tamamı için imar izninin verilmesi halinde fiyatlarda ciddi düşüşler yaşanacaktır. Zira, arsa payından elde edilecek düşüş fiyatlar noktasında dengeyi sağlayacaktır.” Dedi.

 

‘KORSAN EMLAKÇILAR EN BÜYÜK SORUN’

Korsan diye tabir edilen emlakçıların türediğini de sözlerine ekleyen Dalbal, acil müdahale edilerek emlakçıların işini yapmalarına alan açılması gerektiğine de vurgu yaptı: “Piyasada bakkalı, kapıcısı veya aklınıza gelen envai türlü iş çevreleri asli işlerini bırakmış emlakçılık yapıyor. Aslında devletimizin buna da bir el atması gerekir. Ben vergisini, kirasını, giderini veren yasal bir emlak firmasıyım. Tek işim bu ve ekmeğimizi bundan kazanıyoruz. Bu anlamda emlakçılar olarak bizlerin en büyük sorunu korsan emlakçılar. İşin ehilleri bu çalışmaların içinde olmadığı için çoğu zaman ev sahipleri veya emlak kiralayanlar mağdur oluyor. Sonuçta emlakçılar bu işin garantörleri ve muhatabı olarak görülüyor. Bu sıkıntının bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu konuda bir derneğimiz olduğu halde bir şey yapmıyor.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2018, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER