‘KIYAFET ALMAZSA OKULA GELMESİN Mİ?’

HABER: AHMET BEŞENK 2 Bin 500 – 3 Bin kişilik bir okulun öğrenci kıyafetleri sizce kent merkezinde veya ilçelerde kaç merkezde satılmalı? 3 Bin öğrenci yazlık ve kışlık olmak üzere ortalama kaç takım okul kıyafeti alır? Okul kıyafeti mafyası kendilerini nasıl tekel yapar? Bizi bu mafyanın kucağına kimler itiyor? Diye soruyor öğrenci velileri. Sanki tek elden harekete geçmiş gibi davranan okul aile birlikleri 2017-2018 eğitim, öğretim sezonunda kıyafet zorunluluğu getiriyor ve diyorlar ‘Herkes kıyafet giyecek.’ Kıyafetlerin nerelerden alınacağı ise sır değil, yönlendirme ile adrese teslim yapılıyor. Milyonlarca TL’nin döndüğü kıyafet sektörü kimsenin gözüne gelmese de büyük bir rant çarkını çeviriyor

‘KIYAFET ALMAZSA OKULA GELMESİN Mİ?’
 Çocuklarına, defter, kalem, hatta silgi alamayacak durumda olan öğrenci velileri dertlerini kime anlatacaklarını bilemiyor.

Milli Eğitim Bakanlığının okullarda serbest kıyafet uygulaması ile ilgili açıklamasının ardından işleri kesatlaşan kıyafet mafyasının baronları yeni bir yöntem mi buldu? Aynı anda Diyarbakır merkez ve ilçelerindeki tüm okulların aile birliklerinin aldıkları üniformalı eğitim kararı tesadüfî midir? Kıyafetlerin alınacağı yerlerin tek bir nokta olması ve astronomik fiyatların istenmesi ise tamamen masumane niyetler midir? Diye soruyor öğrenci velileri. Ak Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Hasan Çakan ise sonuçsuz kalan tüm şikayetlere karşılık kendilerine ulaşılmasını istedi.

 

 

Hiçbir yıl yok ki ders başı yapan öğrenci ve velileri bir sürprizle karşılaşmadan olmayın doğal akışı ile yıla başlasın veya beddua etmeden gün geçirsin.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da gerek ‘OKUL KIYAFETİ MAFYASI’, gerek ‘YARDIMCI DERS KİTABI’ işkencesi ve gerekse ‘OKUL İLE BİRLİKLERİNİN’ yasadışı yollarla ‘ELDEN ve DEKONTSUZ’ para toplatması yasa dışılığı gündeme geldi.

 

‘CİDDİ BİR ORGANİZASYON VAR’

2017 – 2018 Eğitim ve Öğretim yılının start vermesi ile birlikte ders başı yapan öğrencilerin velileri sanki anlaşmalıymış ve müthiş bir organizasyon yapılmışçasına tüm okullarda öğrenci kıyafetlerinin istendiği ortaya çıktı. Sosyal medya aracılığı ile sorulara yanıt arayan medya mensuplarının seslenişleri ise cevap bulamıyor.

 

Okulların açılması ile birlikte öğretmenler, öğrenci velilerine bu yıl okul kıyafeti giyilmesinin okul aile birliklerinin aldığı kararlar arasında olduğunu belirterek kıyafet almalarını, çocuklarına okul kıyafeti giydirmelerini ve öyle okula göndermelerini istediler.

 

‘KIYAFET MAFYASININ FİYAT DAYATMASI’

Okul kıyafetlerini nereden ve kaça temin edeceklerini soran öğrenci velilerine tek adresler verilerek yönlendirilirken, kıyafetlerin çok yüksek rakamlara satıldığı ve mafyalaştığı dile getirildi.

 

Normal şartlar altında kıyafetlerin 80 – 90 TL olduğunun altını çizen öğrenci velileri tek bir adresin okul kıyafetlerini yapmış olması ve o firmaya yönlendirilmeleri neticesinde tek fiyat üzerinden alışverişe zorlandıkları da iddialar arasında.

 

Çocuklarını Okul Aile Birliklerinin aldığı karara uymayarak serbest kıyafetle okula göndereceğini beyan eden öğrenci velilerinden bazıları ile kıyafet alamayan öğrenci velileri, İl Milli Eğitim ve İlçe Milli Eğitim müdürlüklerinin menfaat sağlandığı ve sağlatıldığı için soruşturma açtırarak, ilgililerinin cezalandırılmasını istediler. Okul aile birliklerinin kendilerine okul kıyafetleri ile ilgili bir soru ile gelmediklerini belirten öğrenci velileri, kıyafet dayatmasının yapılması halinde yasal işlem başlatılmasını istediler.   

 

‘AK PARTİ ŞİKAYETLERİ BEKLİYOR’

Her yıl tekrar, tekrar hortlayan kıyafet sorunu ve bunların başını çekerek menfaat elde eden mafyanın baronları ile ilgili olarak duyumlar aldıklarını belirten Ak Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Hasan Çakan, kendisinin de okul aile birliği başkanlığı yaptığını ve benzer bir olayla karşılaştığını dile getirerek şunları söyledi: “Bakanlık kıyafet uygulamasını öğrenci velilerine ve okul aile birliklerine bıraktı bilindiği üzere. Bakanlık bir yasa çıkartarak serbest kıyafetten yanayız, veliler, okul yönetimi nasıl karar alırsa okul aile birlikleri üzerinden biz karşı çıkmıyoruz demiş. Kıyafet fiyatlarının yüksek rakamlarda yapılmasının önünü okul aile birlikleri alabilir ki aileler okul aile birliklerini seçerken tıpkı bir seçimmiş gibi sorumluluk alarak bu seçimi yapmalılar. Zira, kötü niyetli kişiler gerçekten zarar verebiliyor her ortamda. Bende bir okulda okul aile birliği başkanlığı yapıyordum bir dönem. O dönem velilerimiz ile geniş katılımlı bir toplantı düzenledik, nasıl bir şey istediklerini sorduk. Velilerimiz kaliteli ve hesaplı kıyafet alımından yanaydı. Tekelleşmenin olmaması için birkaç yerden fiyat aldık, bu teklifleri kendi komisyonumuzda değerlendirdik, en makul ve en kaliteli teklife velilerimizi onayına sunduk. Normalde 120 – 150 TL olan kıyafetleri böylelikle 80 TL’ye alabildik. Bunu yaparken piyasadaki firmalar üzerinde araştırmalar yapıp, velilerimizin bütçelerini ön plana çıkardık. Böyle de yapılması gerekiyor. Öğrencilerimiz bizlerin geleceği, onlar bizim garantimiz. Bu anlamda öğrenci velilerimizin her türlü talep ve şikayetlerini dinlemeye hazırız. Çözümsüz kaldıkları noktada bizlere ulaşabilirler.” Dedi.

 

‘KIRTASİYE MALZEMESİ ALAMIYORUZ’

Çocuklarına kırtasiye malzemesi dahi almakta zorlanan velilere devletin okullarında yapılan kıyafeti almaları yönünde dayatmalarına zorunluluk getirilmesi öğrenci velilerini çok zor duruma sokuyor. Birden fazla çocuk okutmak zorunda kalan veliler, kırtasiye malzemesi almaya mecallerinin yetmediğine vurgu yaparken, kıyafete de hakkettiğinden çok daha fazla, fahiş fiyat istendiğine dikkat çekiyorlar. Bu ve benzer dayatmaların altında iyi niyet görmediklerini belirtirken,  şikayetlerinin de sonuçsuz kaldığına işaret ediyorlar.

 

Önceki yıllarda gazetecilerin yapmış olduğu benzer haberler, uzun bir süreden beridir hiçbir şeyin değişmediğini ise gözler önüne seriyor. 

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2017, 12:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER