SUR’UN EVSİZ KEDİLERİ

HABER: AHMET BEŞENK Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan terör olayları birçok insanı evsiz, barksız bırakmıştı. Yaşanan terör olayları, kazılan hendekleri sadece insanları değil hayvanları da mağdur etti. İş yerleri kapandı, evler oturulamaz hale geldi, sonrasında can havli ile evlerini boşaltanlar devletin desteği ile bir yerlere yerleştiler. Ya kediler ne oldu, evcil kediler! İşte onların hikayesi.

SUR’UN EVSİZ KEDİLERİ

 Diyarbakır’ın ticari dinamosu olan Sur ilçesi uzun ve yorgun dönemlerden sonra yine eski ihtişamına kavuşmaya başlıyor.

 

103 Gün süren sokağa çıkma yasağının ve terör olaylarının mağduru ilk bakışta sadece bölge insanı gibi görünebilir fakat gözden kaçan bir diğer detay ise evcil ve sokak hayvanları idi.

 

Operasyonlar süresinde hükümet yetkilileri mağdur vatandaşların sıkıntılarını gidermek adına yoğun ve meşakkatli çalışmalar gerçekleştirdi. Peki dünyayı ortak kullanmak zorunda olduğumuz hayvanlara ne oldu? Bu sorunun yanıtı ise yine Sur ilçesinde.

 

Özellikle evcil hayvanlar sokaklarda kalırken bir çoğu yaşanan olumsuz koşullara yenik düştü, şanslı olanları ise yine kendileri gibi mağdur olan vatandaşlar tarafından sahip çıkılarak kurtarılmaya çalışıldı.

 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Gazi Caddesi üzerindeki esnafların küçük bir kısmı kendi çaplarında bir kampanya başlatarak sokak kedilerine sahip çıkıyor.

 

Karınca, kararınca herkes elinden gelen ölçüde semtlerinde bulunan çoğu evcil kediyi beslemek ve soğuklardan etkilenmemeleri için kulübeler yapıyorlar. 

 

Ortalama kulübe fiyatlarının 100 TL olduğunu hatırlatan sur esnafları, ekonomik anlamda kendi durumlarının da elverişsiz olmasından dolayı alternatif çözümler aradılar.

 

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Gazi Caddesi esnaflarından 27 yaşındaki hayvan sever Velit Sığınca ekonomik durumları el vermediği için kediler için kulübe alamadıklarını ve sonrasını şöyle anlatıyor : “Kedileri çok seviyorum, Sur olaylarından sonra 40’a yakın kedi ki bunların çoğu evcildi sokakta kalmıştı. Kimi soğuktan titriyor, kimi de ölmek üzereydi. Kendilerinin sığınacağı, karınlarını doyuracağı bir ortam da yoku. Semt esnafı olarak kulübe alamadık ama alternatiflerini internetten araştırdık. Araştırma yaparken kulübelerin kartondan nasıl yapılacağını öğrendik ve bu kulübeleri yapmaya başladı. 40 kedimizden ancak 15-20 tanesi sağ kalabildi. Buradan geçen duyarsız şoförler kedilerimizin çoğunu ezerek öldürdüler. Biz kedileri kurtarmak için seferber olurken bu vurdumduymaz, anlayışsız bazı araç sürücüleri yaşam hakkı olan kedilere böyle kıyıyorlar. Kedilerin bir çoğu evcil ve sokakta yaşama şansları yok, bu nedenle kartondan evler yaparak ve içine de beslenmeleri için yiyecek koyarak destek olmaya çalışıyoruz. Sur mağdurları olarak yine birbirimize sahip çıkıyoruz.” Dedi.

 

Kasabından, toptancısına kadar kedilere semt sakinleri sahip çıkıyor. Hatta bir kedinin hikayesini bile anı olarak anlatıyor fotoğrafçı Ümit usta. Ümit Usta, caddelerinin sembolü haline gelen Paşa’dan örnek veriyor : “Paşa mahallemize ilk geldiğinde daha yavruydu, çok sıska ve neredeyse ölmek üzereydi. Oda bizim gibi Sur mağduruydu. Semt sakinleri olarak ilk onu beslemeye, iyileştirmeye çalıştık. Şimdi gördüğünüz gibi çok sağlıklı. Bizim bu dünyada yaşam hakkımız olduğu kadar onlarında yaşama hakları vardır.” Dedi.  

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2017, 18:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER