Uzmanlardan Yakın Akraba Evliliği Uyarısı

Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yücel Kutun, güneydoğu bölgesinde yaygın olan akraba evliliklerine dikkat çekerek, akraba evliliklerinde gebelik dönemlerinde erken ölümler meydana...

Uzmanlardan Yakın Akraba Evliliği Uyarısı
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yücel Kutun, güneydoğu bölgesinde yaygın olan akraba evliliklerine dikkat çekerek, akraba evliliklerinde gebelik dönemlerinde erken ölümler meydana geldiğini söyledi.

Akraba evliliklerindeki doğumlarda bazı hastalıklar yaşandığını aktaran Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yücel Kutun, yakın akraba evlilikleri konusunda önlem alınması gerektiğini anlattı. Yakın akraba evliliklerinde genetik olarak gelen kromozomlar birleştiği zaman kromozom kırımının yaşandığını dile getiren Opr. Dr. Yücel Kutun, kromozom kırımı olduğu zaman, bebeğin yeterli anlamda gelişemediğini ifade etti. Kutun, “Gebelikte her ayın ayrı bir önemi var. İlk aylarda özellikle annelerin beslenme bakımından folik asit içeren maddeleri yemesi ve dikkat etmesi gerekiyor. Bunların başında özellikle yeşil sebzeler ve kırmızı etin alınması gerekiyor. Bunun yanında süt ve sütten yapılmış ürünler bebeğin beyninin gelişmesini sağlıyor. Eğer anneler bunu yeteri oranda almazsa, ileriki dönemlerde bebeklerin beyninde oluşan yara, sıvı birikmesine ve erken düşmesine sebep olabilir. Erken ölümlerde beslenmeyle beraber, yakın akraba evlilikleri ve genetik problemler de buna sebep olmaktadır. Gebeliğin ikinci 3 ayı içinde bazı nedenlerle bebeklerde ölümler gerçekleşir. Biz buna anne karnında ölüm adı veriyoruz. Bu ölümlerin meydana gelmesinin nedeni ise, genetik faktörlerdir. Bu faktörler, yakın akraba evlilikleridir. Yakın akraba evliliği kromozom kırımlarına sebep olmaktadır. Aynı zamanda anne karnında genetik bozukluluklara ve erken ölümlere sebep olmaktadır. İnsan dediğimiz yapı, kromozom maddeden meydana gelir. DNA’da kromozomlar vardır. Yakın akraba evliliklerinde genetik olarak gelen bu kromozomlar birleştiği zaman kromozom kırımı olur. Bu kromozomlar DNA’da sentezde bozukluluk yapar. Bu meydana geldiği zaman anormalliğe sebep olur. Bu anormaller, down sendromu, ellerde 5’ten fazla parmakların oluşması gibi doğumlara sebep olabilir. Kromozom kırımı olduğu zaman, bebek yeterli anlamda gelişemez. Gelişemediği zaman, vücut bunu kabul etmeyecektir, bu bebeği antijen gibi görüp, vücuttan atmak isteyecektir” dedi.

“AKRABA EVLİLİKLERİ İLE OSTİK VE HİPERAKTİF ÇOCUKLAR DOĞAR”

Yakın akraba evliliklerinde ısrar edilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Opr. Dr. Yücel Kutun, bu evliliklerde doğan çocukların otistik ve hiperaktif olarak dünyaya gelmesine neden olduğunu anlattı. Kutun, “Bölgemizde maalesef akraba evlilikleri çok yoğun görülmektedir.Özellikle de yakın akraba evlilikleri. Bu yakın akraba evliliklerinde erken doğum ortaya çıkar. Bundan doyalı yakın akraba evliliklerinde ısrar edilememesi gerekiyor. Ancak kromozom tahlilleri yapılmışsa ondan sonra bu evlilikleri önerebiliriz. Yoksa yakın akraba evliliklerinde çok büyük sorunlar ortaya çıkar. İleride daha büyük sorunlar doğuracak sorunlar meydana gelir. Bu sorunlar arasında otistik çocuklar veya hiperaktif çocukların doğmasına neden olabiliyor. Bunları yaşamak istemiyorsak,yakın akraba evliliklerine önlem almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2014, 19:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER