Miting Hazırlığı

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1 Eylül Dünya barış gününde yazılı mesaj göndereceğini belirterek, “Sayın Öcalan’ın görüntülü mesajı ile ilgili bize ulaşan bir bilgi yok. Ama görüntülü mesaj vermesini isteriz” dedi. Tertip komitesi adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Muhsin Uyanık, 1 Eylül’de barışın mimarı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı özgür görmek istediklerini söyledi.

Miting Hazırlığı

 Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yapılacak mitingin hazırlıkları devam ederken, aralarında DBP, HDK ve Tabipler Odası temsilcilerinden oluşan miting tertip komitesi üyeleri Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasından önce kısa bir konuşma yapan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 1 Eylül’de barış için alanlara çıkacaklarını belirterek, “Ortadoğu’daki tüm Kürtlerin ve diğer halkların özgürleşmesi için 1 Eylül’de barış taleplerimizi haykıracağız. Bunun yanı sıra bölgedeki IŞİD katliamlarını protesto edeceğiz. Geçmişte Halepçe’de Kürtlerin başına gelen soykırım ile Şengal’de Kürtlerin başına gelen acı ve gözyaşı aynıdır. IŞİD’in saldırılarını lanetlemek için sesimizi güçlü bir şekilde çıkarmamız lazım” dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yazılı mesaj göndereceğini belirten Zümrüt, “Sayın Öcalan’ın görüntülü mesaj ile halka hitap edeceği yönünde bize gelen bir bilgi yok. Biz Sayın Öcalan’ın görüntülü mesaj vermesini istiyoruz ve bekliyoruz, bu bizim içinde önemli. Ancak bize gelen bir bilgi yok. Ama yazılı mesajı her önemli mitingde olduğu gibi 1 Eylül’de de olacak” şeklinde konuştu.

FAŞİST IŞİD KÜRTLERİN BİRLİĞİNDEN RAHATSIZ

Zümrüt’ün konuşmasından sonra 1 Eylül tertip komitesi adına hazırlanan yazılı metni okuyan KESK dönem sözcüsü Muhsin Uyanık, IŞİD çetelerinin Nazi kıtalarını aratmadığını belirterek, “İŞİD çeteleri, halklar üzerinde kırım politikaları uygulamaktadır. Dünyanın dört bir yanından toplanarak, derleme bir güç durumuna getirilen Ortadoğu’nun yeni Nazileri, halklar, farklı kültürler için tehdit ve tehlikedir. Türkiye’de AKP hükümetinin, gerici körfez ülkelerinin ve uluslararası kirli sermayenin tetikçisi olarak ortaya çıkarılan İŞİD adlı çete yapılanması, İslam söylemini çok sık kullanmasına rağmen, uygulamalarıyla İslam’a en büyük kötülüğü yapmaktadırlar. Kafa kesen, ele geçirdikleri köy ve kasabalardaki kadınları ganimet olarak görüp pazarlarda satan ve tecavüz eden güruhun İslam ile hiçbir ilgisi olamaz. Faşist İŞİD çeteleri, başta Kürt halkı başta olmak üzere tüm farklı inançtan halklara düşmandır. Rojava’da, Şengal’de, Mahmur’da vahşi uygulamalarıyla insanlık tarihine kanlı, karanlık bir sayfa açmışlardır. En son Şengal saldırısı ile insanlık değerlerini ayaklar altına alan bu faşist güruha karşı YPG, HPG ve tüm halk direniş güçleri İŞİD faşizmine geçit vermeyecektir. Ortadoğu’nun kadim halklarının direnişi, geçmiş tarihsel süreçlerde olduğu gibi bu belanın da üstesinden gelmesini bileceklerdir. Kürdistan ve Ortadoğu coğrafyasında, halkların boğazına bıçağın dayandığı böylesi bir ortamda dünya barış gününü kutlayacağız. Bu günün anlamına en uygun ve doğru davranış, Kürdistan halklarının bu tehlikeden kurtulması için hep birlikte karşı koyarak, tehlike ve tehdidin ortadan kaldırılması için mücadele etmek olacaktır” diye konuştu.

ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ

Barış mimarının halen cezaevinde olduğuna dikkat çeken Uyanık, “Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’da barışın mimarı hala tutukludur. Türkiye’de, Ortadoğu’da ve bütün dünyada barışın sağlanması mücadelesini cezaevi koşullarında ortaya koyarak, bugünlere getiren Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü 2014 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün temel talebimizdir. Sayın Öcalan tutsak kaldıkça Ortadoğu’da barış da tutsak kalacaktır. Sayın Öcalan’ın demokratik modernite düşüncesine karşı kapitalist modernitenin kan gölüne çevirdiği Ortadoğu’da Rojava’da, Şengal’de, Mahmur’da ve Filistin’de halklarımızın ortaya koyduğu anlamlı direniş tüm dünya halklarının umudu haline gelmiştir. Gerek Rojava’daki halkımıza gerekse Şengal’deki Êzidi halkımıza yönelik İŞİD çetesinin saldırıları bir insanlık trajedisine yol açmıştır" dedi.

KATLİAMLARDAN KURTULMAK İÇİN

Yüzbinlerce insan katliamlardan kurtulmak için olağanüstü koşullarda göç etmek zorunda kaldıklarını, yaşanan bu trajedinin insanlık değerlerinin alt-üst oluşu olduğunu kaydeden Uyanık, “Buna karşı çıkmak için 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde hep birlikte Dewreşê Êvdi’nin torunlarının yalnız ve sahipsiz olmadıklarını bütün dünyaya haykıracağız. Tüm Diyarbakır halkını dünya barış gününde, barışa sahip çıkmaya ve 1Eylül’de saat 17.00’de istasyon meydanında yapacağımız mitinge katılmaya davet ediyor, Şengal’de yaşayan Êzidi halkımıza karşı gerçekleştirilmek istenilen 73. Soykırıma izin vermeyeceğimizi haykırmaya çağırıyoruz” dedi.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2014, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER