Kerry'den Suriye görüşmelerinin sonraki ayağına dair açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'deki tarafların bir araya geldiği görüşmelerin üçüncüsünün bu ay içinde New York'ta yapılacağını açıkladı.

Kerry'den Suriye görüşmelerinin sonraki ayağına dair açıklama
 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, başkent Washington'da Brookings Enstitüsü Saban Forumu'nun yıllık konferansında yaptığı konuşmada, Suriye krizine değindi.

Suriye meselesini çözüme kavuşturmak için uluslararası toplumla çabalarının sürdüğüne işaret eden Kerry, Avusturya'nın başkenti Viyana'da daha önce iki kez yapılan toplantıların bir sonraki turunun ABD'de yapılacağını kaydetti.

Kerry, "İlgili hükümetler bu ay içerisinde New York'ta bu süreci ileriye taşımaya devam etmek üzere bir araya gelecekler" ifadesini kullandı. Belirli bir tarih vermekten kaçınan Kerry, "Amacımız, tüm tarafların da desteklediklerini söyledikleri geçişi kolaylaştırmak" diye konuştu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 30 Ekim'deki Suriye toplantılarının ilkine Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da aralarında bulunduğu 17 ülkenin dışişleri bakanları katılmıştı. Söz konusu toplantıların ikincisi ise 14 Kasım'da yapılmıştı. Görüşmelerin ikinci turunda Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa, 18 ay içinde adil bir seçim yapılması ve BM denetiminde 'kimin terörist kimin muhalif' olduğunun belirlenmesi konularında anlaşmaya varılmıştı.

Öte yandan Kerry, İsrail-Filistin meselesinde son dönemdeki gerginliğin devam etmesi halinde Filistin yönetiminin ne kadar daha ayakta kalabileceğinin bilinmediğini belirterek, bu durumun İsrail ve Filistin halkının güvenliğini tehlikeye attığını savundu.

Tek devletli çözümün neye benzeyeceği konusunda açık sözlü olmak zorunda olduklarını aktaran Kerry, böyle bir çözümün İsrail'in 'demokratik bir Yahudi devleti' geleceğini de tehlikeye atacağını anlattı. Kerry, "Tek devletli çözüm, barış içinde yaşayacak demokratik Yahudi bir İsrail için asla bir çözüm değil" ifadesini kullandı.

İsrail yönetiminin yerleşim politikasını da eleştiren Kerry, devam eden yerleşim yeri inşaatlarının İsrail'in uzun süreli niyetine ilişkin soru işaretleri oluşturduğuna vurgu yaptı. Kerry ayrıca  yeni yerleşim yerleri inşasını kınadı.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2015, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER