Bakan Eker'in Projesi İstihdam ve Geçim Kaynağı Sağladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından başlatılan Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesi ile 300 köyde en az bir kırsal kalkınma yatırımı gerçekleşti, bin projeye 15 milyon lira hibe destek verildi Proje Koordinatörü Akbaş: "Proje ile kırsalda istihdam alanı ve geçim kaynağı oluşturuldu,

Bakan Eker'in Projesi İstihdam ve Geçim Kaynağı Sağladı
 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından başlatılan Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesi ile 300 köyde en az bir kırsal kalkınma yatırımı gerçekleşti, bin projeye 15 milyon lira hibe destek verildi.
Bakan Eker tarafından başlatılan proje kapsamında kırsal kalkınma yatırımları sürüyor. Proje koordinatörü Murat Akbaş, yaptığı açıklamada, Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesinin gerek kuramsal gerekse de pratik temelleriyle kırsal kalkınma kavramına yeni ve farklı boyut getirdiğini söyledi.

Proje ile 300 köyde en az bir kırsal kalkınma yatırımının gerçekleştiğini, 50 köyde 20 milyon lira bütçe ile sulama kanalı, kanalizasyon, hayvan içme suyu göleti, içme suyu deposu, menfez gibi altyapı yatırımları yapıldığını ifade eden Akbaş, bin tarımsal üretim ve sulama projesi ile ekonomik yatırım projesine yüzde 70 oranında toplam 15 milyon lira değerinde hibe desteği verdiklerini belirtti.

Akbaş, binlerce çiftçiye tarımsal konularda eğitim verildiğini, 10 bin dönüm alanda toplam tam donanımlı bin meyve bahçesi kurulduğunu kaydederek, "Artık bölgede meyvecilik yatırım yapılan ve tercih edilen ekonomik bir sektör haline geldi. Proje ile kırsalda istihdam alanı ve geçim kaynağı oluşturuldu, tarımsal verimlilik ve rekabet gücü artırıldı" dedi.

"Çözüm süreciyle bölgede kırsal kalkınmanın önemi arttı"

"Kırsal kalkınma sadece sektörel yaklaşımı veya tarımsal kalkınmayı içermiyor. Büyüme yerine kalkınma, üretim yerine paylaşım, satış yerine pazarlama, ulusal ölçek yerine yerel kalkınma, homojen toplum yapısı yerine farklı toplum dinamikleri giderek ön plana çıkıyor. Bundan dolayı da küreselleşen dünyada kırsal kalkınma politikaları değişim göstererek, ortak payda olan, kırsal toplumun refahı için tarım ve tarım dışı sektörleri içeren fonksiyonel ve entegre yaklaşıma sahip politikalara dönüşüyor" diyen Akbaş, Bakan Eker'in kalkınmanın merkezine insanı koyan ve kalkınmanın temel ölçütünü insani potansiyelin gerçekleşmesi, toplumsal-sosyal dinamiklerin dikkate alınması ve harekete geçirilmesi olarak belirleyen anlayışının, projenin vizyonunun ve stratejik hedefinin belirlenmesinde en önemli etken olduğunu vurguladı. 

Akbaş, ulusal ve bölgesel kalkınma politikaların başarısının temelinde barış, huzur, istikrar, kararlılık ve cesaret olduğuna işaret ederek, "Çözüm süreciyle özellikle bölgede kırsal kalkınmanın önemi ve gerekliliği arttı" diye konuştu.

Kırsal kalkınma projelerinde uluslararası ve ulusal tarım politikalarıyla uyumun yanı sıra tüm yerel aktörleri dikkate alan ve katılımını sağlayan tarzda yerel ölçekte planlamanın başarıyı ve sürdürülebilirliği artırdığına dikkati çeken Akbaş, Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesinin çiftçiler üzerindeki olumlu etkisi ve başarılı uygulamalarıyla bölgede örnek bir proje haline geldiğini, diğer kurumlar tarafından model alınmaya başlandığını dile getirdi.

Akbaş, projenin öncelikli ve temel amacının kırsalda yaşayan insanların kendilerine uygun koşullarda yaşamalarının sağlanması olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Amaca büyük oranda ulaştık. Bu başarı Bakan Eker'in projeyi çok sıkı takip etmesi, sahiplenmesi ve kırsal kalkınma vizyonundan kaynaklanıyor. Bakan Eker, Türkiye tarımı ve özellikle çözüm süreciyle güven, huzur ve umutların yeniden tesis edildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kırsal kalkınması açısından büyük bir fırsat ve şanstır. Türkiye'yi dünyada 7, Avrupa'da ise en büyük tarım ülkesi haline getiren Bakan Eker'in ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında ciddi ve çok önemli bir payı ve katkısı olacaktır." - Diyarbakır
Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2014, 21:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER