Zazalar Kendileri İçin Özel Kanal İstedi

Diyarbakır’da, Zaza Derneği üyesi bir grup, kendi dillerinde kanal istediklerini belirterek, TRT Diyarbakır Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı

Zazalar Kendileri İçin Özel Kanal İstedi
 Diyarbakır'da, Zaza Derneği üyesi bir grup, kendi dillerinde kanal istediklerini belirterek,Trt Diyarbakır Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Yenişehir ilçesindeki Trt önüne gelen Zaza Derneği Diyarbakır Şubesi üyeleri, basın açıklaması düzenledi. Trt Kurdi kanalında Zazacanın Kürtçe lehçeye çevrilmesine tepki gösteren grup, 'Trt Zaza İstiyoruz', 'Trt Kurdi'de Zazaca İstemiyoruz' yazılı dövizleri Trtönüne bıraktı. Açıklamaya dernek üyeleri ve başkan yardımcıları katıldı.

Grup adına açıklama yapan Zaza Derneği Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Muhyettin Ateş, Zaza halkının kendi dilinde yayın yapan bir televizyon kanalı olmadığını belirterek "Unesco 2009 yılında hazırladığı raporda Zazaca'nın yok olmak üzere olduğunu belirtti. Vergi ödediğimiz ve vatandaşı olduğumuz devletin kendi vatandaşlarını Zaza olarak görmemesi düşündürücüdür. Kendi öz vatanlarında dünyada ve Türkiye'de olup bitenden haberi olmayan ve kırsal kesimde yaşayan Zazalar için Trt Zaza kanalını istiyoruz. Birçok dilde yayın yapan Trt kurumunun ülkenin yüzde 10'unu bulan Zazaca dilinde kanal olmaması manidardır. Trt Kurdi kanalında yayın yapılmasını istemiyoruz. Hükümetin Zazacayı Kürtçeye lehçe yapmasının hiçbir dayanağı yoktur. Evin masum ve mazlum çocuğu Zazalar hep böyle sessiz ve sakin kalmayacaktır" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2015, 18:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER