Disiad'dan Erbil'e Çıkarma

Diyarbakır Sanayici ve İş insanları Derneği (DİSİAD) heyeti Kuzey Irak’ın Erbil kentinde bir dizi inceleme ve görüşmelerde bulundu.

Disiad'dan Erbil'e Çıkarma
 Diyarbakır Sanayici ve İş insanları Derneği (DİSİAD) heyeti Kuzey Irak'ın Erbil kentinde bir dizi inceleme ve görüşmelerde bulundu. Heyetin temaslarının ardından değerlendirmede bulunan DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır ile Erbil arasında genel anlamda beşeri ilişkileri daha sıklaştıracak bir diyalog ortamını oluşturmak adına Erbil'de bir temsilcilik açmayı hedeflediklerini söyledi.

Erbil'e giden DİSİAD heyeti Kürdistan Planlama Bakanlığı, Erbil Valisi, Ticaret Odası veTürkiye'nin Erbil Konsolonsluğu ile görüşme yaptı. DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal'ın başkanlığında Erbil'e giden heyette, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Akyıl, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Nevin İl, iş insanları Aziz Göçük, Ferda Cemiloğlu, İrfan Türk, İbrahim Deniz, Mehmet Akyıl, Nurcan Baysal da yer aldı. Temaslarının ardından bir değerlendirmede bulunan DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, Kürdistan Bölgesi'ne yatıkları bu ziyaretin amacının DİSİAD'ın önümüzdeki dönem için planladıkları perspektifini hükümet yetkililerine anlatmak olduğunu söyledi.

"DUYGU ANLAMINDAKİ BİRLİKTELİĞİMİZİ TİCARİ SAHAYA DA YAYACAĞIZ"

Baysal, Diyarbakır ile Erbil arasında genel anlamda beşeri ilişkileri daha sıklaştıracak bir diyalog ortamını oluşturmak adına Erbil'de bir temsilcilik açmayı planladıklarını belirtti. Duygu anlamındaki birlikteliklerini ticari sahada da yoğun bir biçimde yaymadıkları sürece kardeşlik ilişkilerinin koptuğunu belirten Baysal, "Duygu anlamındaki birlikteliğimizi ticari sahaya da yayacağız. Kardeşliğimizin devamı için buna mecburuz. Yoksa kardeşlik ilişkileri de zamanla kopar. Kardeşliğimizin gerçek bir zemine oturması, Erbillilerin Diyarbakır'daki, Diyarbakırlıların Erbil'deki ekonomiden doğru faydalanmaları için, bu saatten sonra çok yoğun diyalog ve işbirliğine ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bugün bu coğrafyada hayatın çok zor koşullarda yürüdüğünü de biliyoruz" dedi.

"ERBİL'İN DİYARBAKIR'A, DİYARBAKIR'IN ERBİL'E İHTİYACI VAR"

Erbil'in Diyarbakır'a, Diyarbakır'ın da Erbil'e ihtiyacının olduğunu ve bundan dolayı da bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Burç Baysal, görüşmelerin faydalı geçtiğini söyledi. Baysal, "'Planlama Bakanı Ali Sindi ve bakanlık yetkilileri ile yaklaşık 1 buçuk saatlik bir görüşmemiz oldu. Ardından sırasıyla Erbil Valisi Nevzat Hadi, Erbil Ticaret Odası yetkilikleri ve Türkiye'nin Erbil Konsolonsluğu ile görüştük. Görüşmelerde ekonomik işbirliğimizi doğu bir düzleme getirme konularını ele aldık. Kendileri çok sıcak karşıladı ve böyle bir heyetle ziyaretimizin kendilerini mutlu ettiğini beyan ettiler. Bugünün koşullarından birbirimize ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu vurguladık. Kürt coğrafyası 4 parçaya ayrılmış olsa da, bu koşullarda bir birimizden ayrı durmamız birlikteliğimizi doğru koruyamama anlamına gelir. Ticaret Odası ile yaptığımız görüşmede, burada açmayı planladığımız temsilcilik hakkında görüşlerimizi ilettik. Kendileri ile temasımızın sürmesini ve Diyarbakır'ı ayrı tutmaları şeklindeki görüşümüzü ilettik. Onlar da pozitif yaklaştı. Heyetimizin içinde daha önce buraya gelip çalışmayan arkadaşlar var. KürdistanBölgesi'nde iş ve yatırım yapmaları için daha önce burada çalışmamış işverenlerimizin de bölgeye gelmeleri için teşvik edici oluyoruz. Ancak buradaki yetkililere de bir takım önerilerimiz oldu. Ticaretin daha hızlı akışı için sınır kapılarındaki gidiş-gelişlerin sıklaştırılması ve hava yollarının da aktif hale getirilmesi gerekiyor. Böyle olursa karşılıklı iş ve ticaret hacmi de artar, daha büyük nitelik kazanır. Biz büyük tarihi değerleri olan bir kentin insanlarıyız. Bu kentin değerlerini Kürt insanlarının önüne sermek ve onlara tanıtmak gibi bir yükümlülük almışız. Biz Erbil halkının da, turizm bütçelerinden küçük bir payı Diyarbakır'a aktarmasını istiyoruz. Bu pay elbette ilerde hepimizin sigortası olacaktır" şeklinde konuştu.

Heyette yer alan Güneydoğu Tekstil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İhsan Uğurluda, 8 yıl önce bölgeye geldiklerini ancak son 1 buçuk yıldır aktif olarak çalışarak mağazalarını açtıklarını belirtti. IŞİD saldırılarından önce bölgede yerleştiklerini dile getiren Uğurlu, bölgede yaşanan ekonomik kriz ve güvenlik durumunun piyasalarda durgunluk oluşturduğunu ancak her şeye rağmen burada çalışmakta kararlı olduklarını söyledi. Uğurlu, "DİSİAD heyeti ile bölgeye yaptığımız ziyarette tanışma ve kaynaşmayı hedeflemiştik. Bölgede önümüzdeki dönemde yapılabilecek çalışmalar üzerine görüş alış-verişinde bulunduk. Bir birimize destek ve cesaret verdiğimizi ilettik. Bizim savaşlardan korkarak yatırımları erteleme şansımız yok. Biz savaş içersinde yaşamış bir halkız. Zaman zaman uluslararası ilişkilerden doğan bir takım krizler de oluyor. Mesela bugün petrol fiyatlarının düşmesi bölgeyi ciddi anlamda etkiliyor. Tüm bu olayların akışı içersinde burada bir huzur ortamının sağlanması için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) üyesi iş kadını Dr. Münife Gülfidan ise, Erbil'e ilk kez geldiğini ve bu ziyarette ürettikleri ürünleri Erbil piyasasına sürmek için fizibilite çalışmaları yaptığını söyledi. - DİYARBAKIR

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2015, 17:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER