Kürdistan talebi yok

Baydemir: "BDP'nin bağımsız ve birleşik bir Kürdistan talebi yok. Gelecek yıl Diyarbakır'da benim yerime kadın bir belediye başkanı olacak''

Kürdistan talebi yok
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ''BDP'nin, bağımsız ve birleşik bir Kürdistan talebi yok'' dedi.

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin San Sebastian kentinde belediye tarafından organize edilen, ''Yerelden Barışı Tesis Etmek'' başlıklı uluslararası konferansta konuşan Baydemir, üyesi bulunduğu BDP'nin, Kürt nüfusu içinde en yüksek oya sahip parti olduğunu savundu.

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN TALEBİ YOK

Baydemir, "BDP'nin bakış açısı, Irak'ta Kürtlerin federal yapısının, İran'da da Suriye'de de aynı olmasını öneriyor. BDP'nin bağımsız ve birleşik bir Kürdistan talebi yok. Bunun yanı sıra Ortadoğu'da barışın ancak ve ancak Kürtlerin özgürlüğüne kavuşmasıyla sağlanacağına inanıyoruz. Kürtler özgürlüğüne kavuşmazsa, İran'ın, Irak'ın, Suriye'nin demokratikleşme şansı yoktur. Türkiye'nin de tam anlamıyla demokratikleşmesi olmaz. Ortadoğu'daki Kürt nüfusu barış için önemli bir şanstır'' diye konuştu.

''Yerel yönetimler barışın inşasında en önemli aktördür'' diyen Baydemir, ''Yoksul nüfus ile zengin nüfusu hep aynı yerde tutup, bir araya gelmelerini sağladık. Zengin nüfusun yoksul nüfustan korkmamasını, yabancılaşmamasını ama aynı zamanda da yoksulun zenginden nefret etmemesini sağladık'' ifadesini kullandı.

Yerel yönetimlerin her zaman mevzuatı esas almamaları gerektiğini vurgulayan Baydemir, ''Mevzuatı esas alırsak değişim ve barışı inşa etme sürecini kaçırırız. Biz, yerel yönetimler olarak, meşruluk ile yasallık arasında tercihimizi koymamız gerektiğinde, meşruluğu esas almalıyız'' görüşünü savundu.

''Demokratikleşme Paketi"nde yer alan q, w, x harflerinin kullanımının serbest bırakılmasına da değinen Baydemir, şunları söyledi:

ALFABENİN DEĞİŞMESİNDEKİ ETKİ

''Bir halkı halk yapan, kültürü kültür yapan öncelikli olarak onun dilidir. Kürtçe, yasaklı bir dildi. Yerel yönetimlerin performansıyla Kürtçe, Arapça, Ermenice, Suryanice dillerinde organize ettiğimiz festivaller hep bir soruşturma konusu oldu. Yerel yönetimler kimi durumlarda sırf Kürtçe kullandıklarından dolayı görevden alındı. Ancak bizim direncimiz ve ısrarımız mevzuatın değişimine katkıda bulundu. Kürt alfabesinde q, x, w harfleri var. Hizmetlerimizi yürütürken her q, x, w harfinden dolayı davalar açıldı. Bundan 10 gün önce Başbakanın yaptığı bir beyanatla 80 yıl sonra ilk defa bu harfler özgürleşti. 21. yüzyılda 3 harfin özgürleşmesi büyük bir gelişim midir? Elbetteki değildir. Ancak bu değişimin kendiliğinden olmadığını ifade etmeye çalışıyorum. 21. yüzyılda bir harfla uğraşmak kadar trajik ve komik bir süreç olamaz.''

Baydemir, ''adalet, eşitlik ve özgürlüğün yükselen değerler olmaya devam etmesi için yerel yönetimlerin dayanışma içinde olması gerektiğine'' işaret etti.

DİYARBAKIR'A BAŞKAN KADIN

''Kürtler ve BDP içinde kadınların çok büyük bir ayrıcalığı ve önemi olduğunu'' vurgulayan Baydemir, şunları kaydetti: ''Kadın nüfusu özgürleşmeden toplumun özgürleşmesinin imkanı yoktur. BDP, kadınlara yönelik yüzde 50 kotayı getirdi. 2014 Mart ayında tekrar yerel seçimler yapılacak. Benim başkanı olduğum Diyarbakır kenti, 2 milyon nüfusuyla en büyük kentimiz. Partimizin kadın meclisi kararını açıkladı ve bu meclisin karar alma sürecine hiçbir erkeğin dahil olma şansı yoktur. Eğer gelecek yıl San Sebastian'a Diyarbakır Belediye Başkanı'nı çağırırsanız, karşınızda bir kadın belediye başkanı bulacaksınız. Ben de yerimi bir kadın arkadaşıma bırakmaktan büyük bir onur, heyecan ve şeref duyuyorum. Kadınlar, barışın gerçek mimarlarıdır.'' 

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2013, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER