Diyarbakır'da Kürtçe Kreşten Veliler Memnun

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Başkanlığına bağlı eğitim dili Kürtçe olan Kreş ve Gündüz Bakımevinden 55 çocuk faydalanıyor.

Diyarbakır'da Kürtçe Kreşten Veliler Memnun
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından iki yıl önce açılan ve Kürtçe eğitim veren kreşten 55 çocuk yararlanıyor. Çocuklar ana dillerini öğrenirken bilişsel ve el becerilerini de geliştiriyorlar. Kreşin eğitiminden memnun kalan veliler Kürtçe anasınıfın açılmasını talep ediyorlar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Kreş ve Gündüz Bakımevi'nden 55 çocuk faydalanıyor. Eğitim dilinin Kürtçe olduğu ve bu yıl toplam 200 başvurunun yapıldığı Kreş ve Gündüz Bakımevi, kapasitesine göre 3-5 yaş arası 55 çocuğu kreşe kabul edip yeni eğitim dönemine başladı. Yeni eğitim yılında çocuklara Kürtçe matematik, drama ve müzik eğitimi veren kreş ayrıca halk oyunları, spor ve İngilizce eğitim de veriyor. Tüm bu etkinliklerin yanında yaşamı öğrenme faaliyetleri kapsamında kentteki tarihi yerleri gezme, Güneş Evi ve güneş sistemleri de öğretiliyor. Büyükşehir Belediyesi kreş hizmetinde eğitim dilini Kürtçe olarak vermesinin ardından kent merkezinde açılan birçok kreş ve gündüz bakım evi de bu modeli kullanıp, eğitimlerinde Kürt dilini kullanmaya başladı.

Kreş Sorumlusu Evin Taşdemir, ilk açıldıklarında kaynak konusunda eksiklikler yaşadıklarını ancak zamanla bu eksiği giderip geliştiklerini belirtti. Hepsi kadınlardan oluşan 9 çalışanımızla yola devam ettiklerini söyleyen Taşdemir, "Çalışanlarımız sevgiyle bu işi yürütüyorlar, büyük bir istekle kendilerini bu çalışmaya katıyorlar" dedi. 4 ayrı sınıfta 55 çocuğa hizmet verdiklerini ve her sınıfta iki eğitmenin bulunduğunu aktaran Taşdemir, eğitmenlerin çocuk gelişim eğitimi almış, dilde çok yetkin ve çocuk psikolojisini iyi bilen kişilerden oluştuğunu belirtti. Her yıl kendilerini biraz daha geliştirdiklerini belirten Taşdemir, Türkiye'de bir model olduklarını ifade etti.

"Aileler çocuklarını buraya bırakıyorlar ve dili iyi öğrenerek buradan alıyorlar" diyen Taşdemir, "Bize gelen çocuklar hem Kürtçeyi hem de Türkçeyi çok iyi öğrenebiliyorlar. Zaten anadilini iyi öğrenen çocuk diğer dilleri de daha kolay ve iyi öğreniyor. Ayrıca biz bununla birlikte çocuklara İngilizce de öğretiyoruz" diye konuştu. Taşdemir, bazı ailelerin hiç Kürtçe bilmediklerini, çocukları burada Kürtçe öğrendikten sonra kendilerinin de gidip Kürdi Der'den ders aldıklarını ifade etti. Taşdemir, "Biz bu kreşi daha da geliştirmek ve 5-7 yaş arası çocukları da kapsayacak bir nitelikte olmasının çabasını veriyoruz ve konudaki önerileri bekliyoruz" diye konuştu.

ONLARLA BİRLİKTE ÖĞRENİYORUM

Tuba Aslan Akıncı (Veli): Ben Diyarbakırlıyım ama ben de Kürtçe iyi konuşamıyorum. Anlıyorum ama kendimi ifade edemiyorum. Çocuklarımın bu sıkıntıyı yaşamalarını istemediğim için buradayım. Benim ikizlerim var. Kendilerini kendi dilleriyle ifade edebilsinler diye bu amaçla buraya getirdim ve çok memnunum. Geçen yıl alıcı dil becerileri gelişti, bu yıl ifade dil becerileri gelişti. Kendilerini Kürtçe çok rahat ifade edebiliyorlar. Renkleri, sayıları, kavramları, şarkıları, tekerlemeleri öğrendiler. Kendi başlarına şarkılar, hikayeler oluşturuyorlar. O anlamda çok memnunum. İki yıldır bu çocuklar burada Kürtçe öğreniyorlar ama okula başladıklarında unutmalarından kaygılıyım. 5-6 yaş grubuna Kürtçe okuma yazma dersi verilmesi konusunda kreş yetkililerine öneride bulundum. En azından dili daha iyi öğrenecekler daha iyi pekiştirecekler. Evde hikaye kitapları var, çocuklar bunu okuyabilecekler. Kısa vadede böyle bir önlem alınabilir ama uzun vadede ben çocuğumun ilkokulda da Kürtçe eğitim almasını isterim. Evde ben Türkçe, babaları Kürtçe konuşuyor. Benim için de çok iyi oldu. Onlarla birlikte ben de öğreniyorum. İki dili konuşabilmek bilişsel becerilere sahip olmaları çocuklarda özgüven oluştu. Örneğin bir gün dışarıda yürürken Kürtçe eğitimle ilgili bir imza stantı açılmıştı. Çocuklar bana ne olduğunu sordular, ben durumu anlatınca "Biz de imzalayacağız" dediler. Daha 4 buçuk yaşındalar, gidip isimlerini yazdırdılar ve stanttakilerle Kürtçe iletişime geçtiler. Bu onları gerçekten çok mutlu ediyor.

KÜRTÇE ANA SINIF AÇILMALI

Derya Deniz (Veli): Kreş açılınca çok iyi oldu ve mutlu olduk. Özellikle de çocuklarımız anadilini öğreniyorlar. Bu sayede anadilinin yok olmasını önleyici bir rolü üstenir. Çocuğum kreşten döndüğünde artık arkadaşlarıyla Kürtçe oynuyor. Bu çok sevindirici bir şey. Eğitmenleri ona güzel Kürtçe oyunlar öğreniyor. Bu sayede bizim çocukluk oyunlarımız kaybolmuyor. Onun için biz kreşten çok memnunuz, ikinci çocuğumuzu da göndereceğiz. Keşke İlkokul, Ortaokul ve Lise de Kürtçe olsaydı. Çocuklarımızı dilimizle gönderseydik okula ve bizim dilimizle eğitim alsalardı keşke! Bu ayrıca bizim isteğimidir. Okula başladığında zaten Türkçe öğrenecekler, biz evde elimizden geleni kadar Kürtçe konuşacağız onlarla ama eğitimin Kürtçe olması şart. Biz bu sene kızımızı anasınıfına gönderdik ama o istemedi, o Kürtçe kreşe gelmek istedi, biz de onu tekrar buraya getirdik. Biz Kürtçe anasınıfında açılmasını istiyoruz.

Sibel Halefoğlu (Veli): Geçen yıl göndermiştim oğlumu, çok memnun kaldığım için bu yıl da devam ettirmek istedim. Aslında anasınıfına gitmesi gerekiyordu ama burayı tercih ettik. Ben bilmediğim için çocuk da hiç bilmiyordu Kürt dilini. Epey ilerleme olunca daha düzeyli bir şekilde devam etmesi için buraya getirdim. Oğlum şimdi bana öğretmiş oluyor.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2014, 18:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER