Yeni Sistem Sbs’den İleri Bir Model

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen yeni sistemin eksiklik ve hatalar barındırmasına rağmen daha dinamik ve ileri bir model olduğunu belirtti.DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı...

Yeni Sistem Sbs’den İleri Bir Model
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen yeni sistemin eksiklik ve hatalar barındırmasına rağmen daha dinamik ve ileri bir model olduğunu belirtti.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın SBS yerine getirdiği yeni ortaöğretime geçiş sınav sisteminin geçen eğitim yılında sendikaları tarafından hazırlanıp MEB’e önerilen programla paralel olduğunu belirtti. Avcı, "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) halka, öğrenci ve velilere ehil kişiler tarafından çok iyi anlatılmalı ve geri dönüt eleştiriler çokça dikkate alınmalıdır. Geçiş sürecindeki hata ve aksaklıklar ivedilikle tedavi ve telafi edilmeli, en az zarar ve mağduriyetle sağlıklı bir işleyişe kavuşturulmalıdır. Yeni ortaöğretime geçiş sistemi dershaneleri işlevsiz kılma ve pasifize etme kaygısı taşımasaydı daha nitelikli, işlevsel ve demokratik bir model olarak tasarlanabilirdi. Fakat yeni sistemi mevcut haliyle dahi SBS sisteminden kat kat üstün, zengin ve insani bir model olarak görmekteyiz. Okul ve öğretmenlerin performansını ölçeceği için nitelikli eğitim hedefine de hizmet edecektir" dedi.

TEOG’in sınav ve dershane merkezli bir eğitim sisteminden okul merkezli bir eğitim sistemine geçişi hedeflediğini ifade eden Avcı, yeni sistemle ilgili şunları söyledi:

"Yeni sistem okul merkezli olsa da, sınavcı bir okul merkezli sistem olmaktan kurtulamıyor. İleriki yıllarda dershanelere dönük teveccühün tam aksine artacağını düşünüyorum. Yeni model eğitim sistemimizin kangren haline gelmiş diğer bir sorunu olan ezberci eğitim sistemine, şişirilmiş notlara yeterli ve kısa vadeli bir çözüm üretmekten de uzaktır. Öte yandan yeni sistemle birlikte 6, 7 ve 8’inci sınıflarda okuyan ve eski sisteme göre hazırlık yapan öğrenci ve velilerin haksızlığa ve mağduriyete uğramaması için acil önlemler alınması gerekmektedir.”

TOEG sisteminin verimli ve sağlıklı sonuçlar vermesi için başarılı öğrenci ve öğretmenleri ödüllendirmesi gerektiğini kaydeden Avcı, yeni sistemin çocukların spor, sanat ve müzik gibi etkinliklere zaman ayırmasını, çocuklara sistematik ve eğlenceli yöntemler sunarak temel düşünme becerilerinin geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Okullarda ki en büyük problemin, bağış ve aidat adı altında para toplanması olduğunu dile getiren Avcı, "Okul aile birlikleri için aidat toplanmasının yasaklanması ve bağış toplanmasının da son derece kısıtlanmasından sonra büyük sıkıntı ve sorunlar çıkmaya başladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın bu sorunu çözmeye dönük bir çalışma başlatmış olmasından ötürü kendisini kutluyor ve desteklediğimizi bildirmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı her dönem için okul müdürlüklerinin okul aile birliği hesaplarına her öğrenci için belirli bir tutarda para aktarılması yönünde bir çözüm projesi hazırlamaktadır. Okulların yakıt, elektrik, su ve hizmetli gibi temel ihtiyaçları bütçeden karşılanacak, okul aile birliklerine gönderilen paralar kimi öğrencilerin kırtasiye giderleri, sarf malzeme giderleri ve okulda ortaya çıkabilecek küçük ihtiyaçların giderilmesi için kullanılacak. Böylece okullarda kayıt parasıyla başlayan ve yıl boyunca temizlik, güvenlik, boya, karne, cam parası gibi adlarla yapılan para toplama ayıbı da son bulacaktır. Bakan Avcı’yı bu çalışmasını biran önce tamamlayarak eğitim yılı başlamadan hayata geçirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2013, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER