Bakan Yılmaz: Cazibe Merkezi İllere 215 Milyon Lira Kaynak Aktardık

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, cazibe merkezi illerin sayısının arttığı söz konusu illere 215 milyon TL'lik kaynak aktardıklarını söyledi.

Bakan Yılmaz: Cazibe Merkezi İllere 215 Milyon Lira Kaynak Aktardık
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, cazibe merkezi illerin sayısının arttığı söz konusu illere 215 milyon TL'lik kaynak aktardıklarını söyledi.

Gaziantep Valiliği tarafından düzenlenen Cazibe Merkezleri Destekleme Programı hazırlık çalışması değerlendirme toplantısı, Kalkınma Bakanı Yılmaz ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Bakan Cevdet Yılmaz, Cazibe merkezi iller hakkında bilgileri paylaştı. Bakan Yılmaz, "Cazibe merkezleri dediğimiz bir program var. Bu 12 ille ilgili tasarlanmış zamanında bir fikir. Bu güne kadar sadece 4 ilde uygulanmış bir program. Van, Şanlıurfa, Erzurum ve Diyarbakır illerimizde bu dört ile beşinci il olarak Gaziantep'e ilave edelim şeklinde bir talebi oldu değerli bakanımızın ve diğer ilgili arkadaşlarımızın milletvekillerimizin. Biz bu konuyu çok geniş bir şekilde değerlendirdik." dedi.

Proje ile iç göçü engellemeyi de hedeflediklerini aktaran Yılmaz, "Cazibe merkezi dediğimiz programın amaca göreceli olarak daha az gelişmiş bölgelerde büyüme ve çevreye hizmet verme potansiyeli olan iller belirlemek, kentsel merkezler belirlemek ve daha büyük metropollere insanlar gitmeden buralarda nüfusu toparlamak. Bu cazibe merkezleri dediğimiz programın temel amacı bu. Bunun için cazibe merkezi programı ile mevcut kamu yatırımlarına ilave olarak stratejik bazı müdahalelerde bulunuyoruz. Burda tabi bu faaliyetler sonucunda iç göçün azalmasını ve göçün bölge içinde tutulmasını öngörüyoruz. Bunun ikinci bir halkasında da çevre illere ve çevreye faydanın yayılmasını tabi tasarlıyoruz." şeklinde konuştu.

Pilot uygulamanın 2008'de Diyarbakır'dan başlatıldığını hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "2010 yılında Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van'da bunları uyguladık. Bu güne kadar cazibe merkezleri programımız için 215 milyon TL kaynak aktardık. Bunun yarısını da harcamış durumdayız. Projelerimiz devam ediyor. Diğer ilerimizde bu güne kadar yaptığımız uygulamalarda genelde doğrusu şehir merkezini geleneksel dokusuna kavuşturma bir takım turizm odaklı çalışmalar, kültür odaklı çalışmalar odaklı yapıldı." 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2013, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER