Baluken: Mesele hendek değil özyönetim

0 günde 7 kişinin katledildiği Silvan'da bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 10 günde büyük bir devlet terörünün yaşandığını söyledi. Yasak ve saldırılar bitinceye kadar Silvan'ı terk etmeyeceklerinin altını çizen Baluken, 'Silvan, Cizre, Gever, Sur'daki saldırıların nedeni hendek değil. Mesele özyönetimdir, özyönetim talebidir. Devlet 'Özyönetimleri tanıyorum' dese tüm sorunlar çözülür' dedi

Baluken: Mesele hendek değil özyönetim
 10 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü ve bu süre zarfında 7 kişinin katledildiği Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde incelemelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Silvan'da 10 gündür büyük bir insanlık mücadelesi verildiğini söyledi. Silvan'da 10 gündür devlet terörünün sürdüğünü ifade eden Baluken, devletin darbe dönemindeki uygulamalarını bugün özyönetim iradesini ortaya koyan halkın üzerinde kullandığını ve bu saldırılarla halkın özyönetim talebini boğmaya çalıştığının altını çizdi. 


'Mesele hendek değil özyönetim'

Baluken, "İlçenin büyük bir kısmının yaşadığı Tekel, Mescit ve Konak mahallelerine dönük tank, top ve ağır silahlarla saldırı yapılıyor. Silvan'da bir terör varsa o da devlet terörü uygulanıyor. Ve bu devlet terörü karşısında Kürt halkı direniyor, mücadele ediyor. Silvan, Cizre, Gever, Sur'daki saldırıların nedeni hendek değil. Mesele özyönetimdir, özyönetim talebidir. Bu saldırıların nedeni de budur" dedi.

'Silvanlılar büyük bir direniş gösterdi'

10 gündür Silvan'da süren sokağa çıkma yasağıyla ilgili Diyarbakır Valiliği ve birçok devlet yetkilisiyle görüşmeler yaptıklarını ancak hiçbir sonuç alamadıklarını anlatan Baluken, yetkililerin bütün sorunların kaynağını hendeklere bağlayarak sığ bir yaklaşımla yaklaştıklarını söyledi. 

Silvan'da halkın özyönetim iradesi ortadayken, meselenin salt hendeğe bağlanması ve güvenlik politikalarıyla yaklaşmanın doğru olmadığını kaydeden Baluken, "Silvan'daki saldırıların amacı bir katliam yaşatmaktı. HDP vekillerin bulunduğu alanlar bombalandı. Mahallelerden sivil yaralılar ve ölülerin alınmasına izin verilmedi. Tüm bunlara rağmen halk büyük bir direniş refleksi gösterdi" diye konuştu.

'Özyönetim tanınırsa sorun çözülür'

Baluken, şöyle devam etti: "Silvan halkı kendi topraklarında kendi kendini yönetmek istiyor. Cizre, Sur, Gever'de yüksek bir sesle özyönetim iradesini ortaya koyuyor. Devlet halkın özyönetim talebini olumlu karşıladığı takdirde, 'Özyönetimi tanıyorum' dediğinde sorunların tamamı çözüme kavuşur."

'Silvan özyönetim talebinden vazgeçmeyecek'

Büyük bir mücadele ruhuyla 10 gündür direnen Silvan halkının dayanışmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Baluken, bütün sivil toplum örgütleri, barışseverler ve vicdan sahibi herkesin Silvan'a sahip çıkması gerektiğini söyledi. Baluken, "Kürt halkının özyönetim taleplerinin meşrutiyetini sahiplenmesi lazım. Devletin acımasız saldırılarına karşı herkes bulunduğu alanda mücadeleyi yükseltmeli. Silvan'daki halk da özyönetim talebinden vazgeçmeyecek, direnmeye devam edecek" dedi.

'Valiliğin hak gaspıyla karşılaştık'

Diyarbakır Valiliği'nin yaptığı açıklamaya da sert tepki gösteren Baluken, "Diyarbakır Valiliği buradaki gerçeğinden uzak bir açıklama yaptı. Bir algı operasyonuyla burada yaşananları manipüle etmek istiyor. Burada valiliğin hak gasplarıyla karşılaştık. Sorun çözümü için değil sorun yaratan bir tutumla karşılaştık" diye belirtti. 

Silvan'da sokağa çıkma yasağının 10'uncu gününde de devam ettiğini ifade eden Baluken, burada sonuna kadar kalacaklarını, sorunun çözüme kavuşması için çabalayacaklarını söyledi./DİHA


Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2015, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER