Davutoğlu: Çözüm Süreci Devam Edecek

Başbakan Davutoğlu, HDP heyetinin çözüm süreci açıklamasının ardından yaptığı konuşmada “çözüm sürecinin kararlılıkla süreceğini, görüşmelerin de devam edeceğini” söyledi

Davutoğlu: Çözüm Süreci Devam Edecek
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinin çözüm süreci açıklamasını olumlu bulduğunu ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Avustralya'ya hareket etmeden önce basın açıklaması yaptı. Davutoğlu özetle şunları söyledi:

“Niyet tazelenmesine ihtiyaç vardı. Bir işin esasen esasta, özde, mahiyeti var. Bir de yöntemle ilgili hususlar var. Bugünkü (dünkü) açıklamada esasta çözüm sürecine olan bağlılığın teyit edilmiş olması olumludur. Zaten kamuoyumuzda da çözüm sürecine alenen karşı çıkan kimse de, bu konulardaki muhalefeti belli olanlar dışında söz konusu değil.”

“Kardeşlik projesi”

“Biz ilkeli bir tutum benimsedik ve hiçbir zaman da bu tutumumuzda bir değişiklik söz konusu olmadı. 6-7 Ekim olayları bu süreçteki olumlu atmosfere ciddi bir zarar verdi. Açıkçası bir niyet tazelenmesine ihtiyaç vardı. İşin bir esas ile ilgili mahiyeti var bir de yöntemle ilgili hususlar var.”

“Esasta toplumumuz çözüm sürecinin hükümetimizin takdim ettiği şekilde ülkede vatandaşlık aidiyetini güçlendiren, siyasi istikrarı teminat altına alan bir kardeşlik projesi olarak görüyor.”

Çözüm sürecinin önemi

“Bizim bu konudaki kararlılığımız hiç değişmedi. 6-7 Ekim'de bu olaylar cereyan ederken ve çözüm sürecine rağmen şiddet çağrıları yapılırken dahi biz, hem tedbir aldık hem de çözüm sürecini kararlılıkla sürdüreceğimiz konusunda tereddüt olmaması gerektiğini söyledik.”

“Bugün (dün) yapılan açıklama, irade ve esasta çözüm sürecinin önemini göstermesi bakımından doğru bir açıklamadır.”

Kamu düzeni

“Çözüm süreci ve herhangi bir sürecin işlemesi için kamu düzeni esastır. Kargaşa ortamında, kaos ortamında sadece çözüm süreci ciddi zarar görmez, iletişim imkanı bile kalmaz. Son olaylarda gördüğümüz gibi.”

“Birileri zihninde kamu düzeni zarar görsün veya kamu düzeni bir şekilde bir zafiyet göstersin ama bu sırada çözüm süreci devam etsin tarzı bir yöntemi sürdürmenin mümkün olmadığını olaylar göstermiştir. Herkes barışçıl siyasi yöntemlerle görüşlerini ifade edecek.”

“Görüşmeler sürecek”

“Şiddet ve vandalizm üzerinden bir şekilde topluma herhangi bir şey dayatılmak istenirse bu çözüm sürecinin esasına uygun düşmez. Biz hiçbir zaman çözüm sürecindeki irademizi tartışmaya dahi açmadık.”

“Yöntem konusunda hep ifade ettik. Kamu düzeni tesis edilecek. Görüşmeler sürecek.”

“HDP, TBMM'de grubu bulunan meşru bir siyasi partidir. Meşruiyet içinde davranıldığında her zaman görüşmeler olabilir.”

“Şu ana kadar birçok meselede çok ciddi mesafeler almak imkanı varken bir güven problemi doğmuştur. Bugünkü açıklama bu anlamda olumlu yönde atılan bir adımdır.”

Akdoğan: Devam edecek

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da “çözüm sürecinin devam ettirileceğini” söyledi:

“Çözüm süreci kararlılıkla devam ettirilecektir. Ama bunun temel şartı, kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin sağlanmasıdır.”

“Bu konuda, güvenlikten taviz vermeden, hiçbir vatandaşımızı hiçbir örgüte ezdirmeden, herkesin hukukunu koruyacak şekilde bu süreçler de devam ettirilecektir.” 

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2014, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER