Diyarbakır'daki Kck Davası

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 95'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi

Diyarbakır'daki Kck Davası
 Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 95'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, 34'ü tutuklu 2'si tutuksuz 36 sanık hazır bulunurken, diğer sanıklar mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Turan Genç hakkında isnat edilen suçlamaları okuyarak savunma yapması için söz verdi.

Mahkeme Başkanı, hazırlanan iddianamede yer alan delillerden ortam dinleme kayıtlarını okuyarak, sanık Genç'in Mazıdağ Belediye Başkanı Nuran Atlı ile yaptığı görüşmede bazı ihalelerde harcanan paralarla ilgili kızdığı ve bu nedenden dolayı Atlı'nın zaman zaman titrediğini aktardı.

Sanık Genç ise tercümanı aracılığıyla yaptığı savunmasında, "Mazıdağ Belediyesi ilçede yapacağı harcamalar konusunda 250 bin liraya yapabileceği çalışmalar için 500 bin lira harcamıştı. Ben de bu paranın nereye harcandığını soruyordum. Önümüzdeki günlerde 250 bin liranın belediyenin kasasına bırakılmasını istedim. Belediye Başkanı Nuran Atlı daha önce aşırı heyecanından dolayı ilaç kullanıyordu. Hatta bu konudan dolayı psikolojik tedavi bile görüyordu. Bazen personelinin önünde bile heyecanlanıp titreyebiliyor. Partimizin belediyesinde bir sıkıntı bulunuyor. Biz de bu sıkıntılarımızı partimizin iç hukukuyla çözmeye çalışıyorduk. Konuşmalarımız doğrudur. Ancak algılanması ve savcı tarafından değerlendirilmesi yanlıştır. Yaptığımız tüm çalışmalar KCK/TM yapılanması kapsamında değerlendirilmesini doğru bulmuyorum" dedi.

"Özgür belediyecilik" modeli

Mahkeme Başkanı, Genç'in "Özgür belediyecilik" modeli üzerinde sürekli durduğunu ve bu konuda bir çalışma yaptıklarını çalışmanın neye hizmet ettiğini sordu.

Sanık Genç ise "Özgür belediyecilik" modeli hakkında 14 sayfadan oluşan belgeyi okuyarak, şu ifadelerde bulundu:

"Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin Ekolojik ve Yerel Yönetimler Komisyonu tarafından 'Özgür belediyecilik' modeli hazırladık. Hala da taslak halinde olan bu modeli belediyeciliğin çalışmaları için alternatif olarak görüyoruz. Parti olarak bu modeli parlamentoda alternatif belediyecilik çalışmaları olarak sunmak istiyorduk. Biz tüm çalışmalarımızda demokrasi mücadelesi veriyoruz. Ancak yaptığımız tüm çalışmaların önü yargı yoluyla kapatılıyor. Yaptığımız tüm çalışmalar kriminalize ediliyor. Biz kendi dilimizle kendimizi ifade etmek istiyoruz. Türkiye'de haklarımızla kardeşçe yaşamak istiyoruz. Hazırladığımız taslak modellerimiz için her kesimin fikirlerinden yararlandık. Abdullah Öcalan'ın da fikirlerinden yararlandık. Yaptığımız çalışmalarda şiddet içeren hiçbir unsur bulunmuyor. Bu belgeler yasa dışı bir belge niteliği taşımıyor. Ancak iddianamede bir çok iddia o model belgeden çıkarılmıştır. Alternatif modellerimiz yargılanma konumuz olmamalıdır."

Genç'in savunmasının ardından Mahkeme Başkanı duruşmayı erteledi.

İstenen cezalar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek seçim Kurulu tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 95'i tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından, 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2013, 13:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER