Leyla Zana’nın konuşması tutanaklara ‘x dil’ olarak geçti

HDP’li Leyla Zana’nın yemin töreni öncesinde Kürtçe söylediği, ‘Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla‘ ifadeleri Meclis tutanaklarına ‘X‘ olarak geçti.

Leyla Zana’nın konuşması tutanaklara ‘x dil’ olarak geçti
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın yemin töreni öncesinde Kürtçe söylediği, “Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet û mayînde (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla) ifadeleri Meclis tutanaklarına ‘X‘ olarak geçti.

Zana, yemin öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da dönerek Kürtçe “Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet û mayînde… (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla)” demişti.

Daha sonra yemin etmeye başlayan Zana, yemin metnini okurken “Türk milleti” vurgusu yerine “Türkiye milleti” ifadesini kullandı.

Daha sonra Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Zana'yı uyardı. Ancak Zana, Baykal'ın çağrısına karşılık vermedi ve  kürsüden ayrıldıktan sonra Meclis Genel Kurulu'nu terk etti.

Yemin metninin aynen okunması gerektiğini söyleyen Baykal, Zana'nın yemininin geçerli olmadığını söyledi.

Tutanaklara girmedi

T24'ten Hülya Karabağl'nın haberine göre Zana'nın ifadeleri Meclis tutanaklarına girmedi.

Zana'nın bu ifadeleri tutunaklarda şöyle yer aldı:

“LEYLA ZANA (Ağrı) – …(x) (HDP sıralarından alkışlar)

Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

BAŞKAN – Sayın Zana, Sayın Zana…

(Ağrı Milletvekili Leyla Zana Genel Kurul salonunu terk etti)”

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2015, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER