Kürtçe Okullar Açılıyor !

Güneydoğu'nun bazı vilayetlerinde stk'lar öncülüğünde kürtçe eğitim veren özel okullar açılmaya başlandı. Kürtçe eğitim veren okullar kayıt almaya başladı. Anadilde eğitim hakkı var mı? Kürtçe eğitim veren okul olabilir mi hakkında bilgi vereceğiz.

Kürtçe Okullar Açılıyor !
Güneydoğu'nun bazı vilayetlerinde STK'lar öncülüğünde bazı özel okullar açıldı ve okullar Kürtçe eğitim vereceğini iddia ediyor. Okullardaki ders müfredatı tamamen MEB müfredatına uygun olmakla birlikte derslerin tümü Zazaki ve Kırmançi lehçelerinde verilecek. Okullar şimdiden kayıt almaya başladı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesiyle Diyarbakır Bağlar ve Cizre ilçelerinde de Kürtçe eğitim veren özel okullar kurulmaya başlandı. Okullar Demokratik Toplum Kongresi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği ve Demokratik Bölgeler Partisi gibi bölgede etkin STK'lar tarafından da destekleniyor.

DERS KİTAPLARI BEDAVA

Diyarbakır Eğitim Sen şube müdürlüğünden yapılan açıklamada anadilde eğitimin her yurttaş için bir hak olduğu belirtildi. İlk etapta tüm müfredatın hazır olduğu ve birinci sınıf düzeyinde tüm okullarda 300 kontenjanın açıldığı belirtildi. Okullarda 20'şer kişilik sınıflar oluşturuldu. Ders kitapları Kürtçe olarak hazırlandı ve basıma hazırlandı. Okula kayıt olan tüm öğrencilere tıpkı devlet okullarında olduğu gibi ücretsiz kitap hizmeti verilecek. Bölgede anayasal olarak resmi dilde yani Türkçe olarak eğitim veren devlet okullarına bir alternatif olarak kurulan bu okullarda tüm dersler Kürtçe dilinde verilecek. Bununla birlikte Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça gibi diller de seçmeli yabancı dil kapsamında öğretilecek. Bu okullarda eğitim sistemi de farklı olacak. Bakanlığın belirlediği 4+4+4 eğitim sisteminden farklı olarak ilkokul 5, ortaokul 3 ve lise eğitim 4 yıl olarak belirlendi.

Bakanlık da geçtiğimiz günlerde Kürtçe'nin devlet okullarında seçmeli ders olarak okutulabileceğini, bu amaçla eylül atamalarında Kürtçe Öğretmenliği kadrosunun da açılacağını belirlemişti. İşte bunndan destek alan Kürt Dili Geliştirme Derneği ders kitaplarını tamamen Kütçe hazırladı ve şu anda yasal bir dayanağı olmamasına rağmen bu okulları kurdu. Diğer sivil toplum kuruluşlarının da desteğini aldı. Yeni bir alternatif eğitim modeli oluşturduklarını belirten Kürdi Der genel başkanı Sabahattin Gültekin öğretmenleri Kürtçe eğitim konusunda bilgilendirdiklerini ve buna uygun ders kitaplarını da hazır hale getirdiklerini belirtti.

OKULLARIN YASAL DAYANAĞI YOK

Diyarbakır Valiliği açılan bu okullarla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Okulların şu an için yasal bir dayanağının olmadığını ve hiçbir izin alınmadan kurulduğunu belirtti. Devlet okulları veya izin verilmiş özel okullar yerine çocuklarını Kürtçe eğitim veren okullara kayıt yaptırdığı tespit edilen ailelere para cezası kesileceği kaydedildi. Okulların bakanlık ve valilik tarafından tanınmadığı bu nedenle verecekleri eğitimin geçersiz olacağını belirten Diyarbakır Valiliği devlet okulu yerine bu okullara öğrenci gönderen velilere gerekirse para cezası uygulanacağını belirtti.

OKULLARA İLGİ YOĞUN

Valilikten yapılan uyarıya rağmen okullara ilginin yoğun olduğu ve şimdiden kayıtların başladığı tespit edildi. Bölgedeki pek çok veli okula yeni başlayacak çocuğunu bu okullara kaydettirmeye başladı. Velilerden biri çocuğunun kendi dilinde eğitim almasını istediğini, kendisinin eskiden bu hakka sahip olmadığını ve zorluk çektiğini belirtti.

DEVLET OKULLARINA BOYKOT

PKK'nın alt yapılanması KCK'nın eş başkanı Cemil Bayık Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesinde yazdığı bir makalede devlet okullarının boykot edilmesinin bölgede anadilde eğitim için önemli bir propaganda olacağını belirtti. Bu yıl okul boykotunun önemli hale geldiğini belirten Bayık boykotun Kürt halkının demokratik isteklerini güçlendireceğini ve anadilde eğitime geçişi kolaylaştıracağını belirtti. KCK tarafından geçtiğimiz yıl da okul boykotu yapılması talep edilmiş, hatta bu boykota BDP genel başkanı Selahattin Demirtaş da katılmıştı. Ancak bölgede katılımın düşük olması nedeniyle boykot uzun süreli olmamıştı. 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER