Türkiye-suriye Sınırında Önlemler Artıyor

Her geçen gün iç savaşın şiddetlendiği Suriye’de yaşananlardan dolayı sınır hattında önlemler artarken, Suriye için sınır ötesi tezkere tarihinin 1 yıl daha uzatılmasının gündeme geldiği belirtildi.Suriye konusunda, TSK'nın yabancı...

Türkiye-suriye Sınırında Önlemler Artıyor
Her geçen gün iç savaşın şiddetlendiği Suriye’de yaşananlardan dolayı sınır hattında önlemler artarken, Suriye için sınır ötesi tezkere tarihinin 1 yıl daha uzatılmasının gündeme geldiği belirtildi.

Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin bir yıl süreyle izin verilmesini öngören tezkere 320 evet, 129 ret oyuyla 4 Ekim 2012 tarihinde meclisten geçmişti. Hükümetin, son günlerde özellikle Suriye ile yaşanan gerginliğin ardından 17 Ekim'de son bulacak olan sınır ötesi tezkeresini 1 yıl daha uzatma hazırlığı içinde olduğu ifade ediliyor. Önceki yıl bir Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesiyle başlayan ve Akçakeli olayının yol açtığı krizin ardından hükümet, angajman kurallarını devreye sokmuştu. Bununla birlikte Türk savaş uçakları hemen hemen her gün Suriye sınırında keşif uçuşu yaparken, sınıra 1 kilometre yaklaşan tüm askeri unsuru düşman olarak nitelendirip vurma yetkisini taşıyor.

Daha önceleri Kuzey Irak'ta bulunan PKK kamplarına hava ve karadan operasyon yapmak için gündeme gelen sınır ötesi tezkerenin bu yıl ise Suriye için gündemde olduğu belirtiliyor. Ekim ayının ortalarında son bulacak olan sınır ötesi tezkeresinin daha da genişletilerek meclisten geçmesinin beklendiği kaydedildi. Sınır ötesi operasyon tezkeresinin, Türkiye'ye yönelik olarak devam eden saldırılara ve tehdide karşı, mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe belirlenecek şekilde, TSK unsurlarının, Suriye askerinin ülkeye yönelik saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla, sınır ötesi harekat ve müdahalede bulanmak üzere, Suriye sınırıyla mücavir alanlara gönderilmesi, görevlendirilmesi için genel kurulun 17 Ekim 2007 tarihli, 903 sayılı kararıyla hükümete verilen ve son olarak 6 Ekim 2009 tarihli ve 948 sayılı kararıyla 1 yıl uzatılan izin süresinin, 17 Ekim 2013'ten itibaren 1 yıl daha uzatılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca TBMM'den izin istenilmesi bekleniliyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2013, 19:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER