Dicle'nin Balıkları görücüye çıktı

Dicle Nehri mineral açısından çok zengindir, dolayısıyla da burada beslenen balıklar da bu zenginlikten nasiplerini alıyor.

Dicle'nin Balıkları görücüye çıktı
 Diyarbakır'da uzun yıllar Dicle Nehri'nde avladığı balıkları Kervansaray Oteli köşesinde satarak geçimini sağlayan 45 yaşındaki Veysi Bozyıl, Dicle nehri balıklarının şifa kaynağı olduğunu ileri sürdü.


"Hareketli balıklar lezzetli"


"Dicle Nehri mineral açısından çok zengindir, dolayısıyla da burada beslenen balıklar da bu zenginlikten nasiplerini alıyor. Dicle Nehri balıklarını lezzetli kılan bir diğer unsur ise bu nehrin sürekli akış halinde olması ve dolayısıyla da balıkların sürekli halinde olmaları itibarıyla yediklerini çok çabuk hazmediyor olmalarıdır. Bu bakımdan akarsu balıkları durgun su balıklarına göre daha lezzetlidir. Çünkü durağan su balıkları su gibi durgun ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahiptir. Bunlardan biri de göl sazanlarıdır" dedi.

Balıklar Dicle'de ürüyor

Mezopotamya'nın can damarları olan Fırat'ın erkek, Dicle'nin de dişi olduğunu anlatan Bozyıl, "Bu nedenledir ki, Fırat'taki balıklar da iki nehrin birleştiği noktadan Dicle Nehrine doğru ters yüzerek burada uygun yerlere yumurta bırakıyor ve ürüyorlar" diye konuştu.

"Dünyanın en zor işi"

Akarsu balıkçılığın çok meşakkatli bir iş olduğuna da dikkat çeken Bozyıl, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bana dünyanın en zor işi nedir sorarlarsa; 'akarsu balıkçılığıdır' diye cevaplarım. Çünkü suyun seviyesi ve akış hızı, mevsime göre rüzgarın yönü, gece avlanacak ise ay ışığı veya havanın bulutlu olmasına göre balıkların yeri de değişiyor. Bunları bilmeden, öğrenmeden akarsuda balıkçılıkta verim alamazsınız."


KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2015, 16:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER