Diyarbakır Valiliği: Hevsel Bahçeleri Korunacaktır

Diyarbakır Valiliğince yapılan yazılı açıklamada "Dicle Vadisi projesinde Hevsel Bahçelerinde herhangi bir yapılaşma kesinlikle olmayacaktır" denildi.

Diyarbakır Valiliği: Hevsel Bahçeleri Korunacaktır
 Son zamanlarda yerel ve ulusal gazetelere yansıyan ve Hevsel Bahçeleri'nin konut alanına dönüştürüleceği iddiasıyla ilgili Diyarbakır Valiliği yazılı açıklama yaptı.

"ÇEVRESEL DUYARLILIK HUSUSUNDA AZAMİ HASSASİYET GÖSTERİYORUZ"

Valilik açıklamasında iddiaların asılsız olduğu duyurdu. Ağaç kesimlerinin Valiliğin bilgisi dışında olduğunun da belirtildiği açıklamada şöyle dendi:

"Son zamanlarda ulusal ve yerel gazetelere yansıyan ve Hevsel Bahçeleri'nin konut alanına dönüştürüleceği iddiasına yönelik haberlerle ilgili açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Öncelikle bu konuyla ilgili halkımızın göstermiş olduğu hassasiyete teşekkür ediyor ve çevresel duyarlılık hususunda azami hassasiyet gösterdiğimizin bilinmesini istirham ediyoruz. Bu konuyla ilgili gelişen süreci özetlemek gerekirse; Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan gelen talep doğrultusunda Bakanlar Kurulu'nun 2012/3900 kararıyla Suriçi bölgesini 4 Kasım 2012 tarihinde riskli alan ilan etmiştir. Master plan ile başta surlar olmak üzere Suriçi'nde bulunan tarihi ve kültürel değere sahip Ulucamii ve Hanlar bölgesi, pek çok tarihi köşk, Konak, kilise, cami, han, hamam, anıt gibi tarihi yapılar restore edilerek, bu yapıların kente ve turizme kazandırılması amaçlanmaktadır.

"HEVSEL BAHÇELERİ MASTER PLANDA DA OLDUĞU ŞEKLİYLE KORUNACAKTIR"

Hevsel Bahçeleri ve Kırklar Tepesi gibi ekolojik alanları koruma ve geleceğe taşıma projesi olan Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi'nin, kente yönelik rekreasyon ve eğlenme gereksinimlerini karşılamak ve doğal alanlar ile tamamen uyumlu yeni bir rekreasyon yaşam alanı oluşturmak en önemli hedefidir. Bu proje aynı zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2012 yılında kurulan Alan Yönetimi Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülen ve Diyarbakır kenti için büyük önem taşıyan "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı" ismiyle hazırlanan ve UNESCO'ya sunulan çalışmalar ile bütünlük sağlayacak bir proje çalışmasıdır. Dicle Vadisini içeren 10.955 dönümlük alanda rezerv yapı alanı ilan edilen kısım hiçbir şekilde konut yapılaşmasına açılmayacak olup, Dicle Vadisinin ve kentin besin kaynağı olan 8000 yıllık geçmişe sahip Hevsel Bahçeleri Master Planda da olduğu şekliyle korunacaktır. Bakanlıkça yürütülen Dicle Vadisi Master Plan çalışmasında, ilk aşamada Dicle Vadisi'nin master planı hazırlanacak ve kentsel tasarım ve peyzaj projeleriyle uygulama çalışmaları başlatılacak. Dicle Vadisi yeşil alanlar, bisiklet yolları, göletler, meydanlar, sosyal donatılar, açık spor ve rekreasyon alanları ile kentin en önemli rekreasyon alanı olacaktır. Dolayısıyla Dicle Vadisi projesinde Hevsel Bahçeleri'nde herhangi bir yapılaşma kesinlikle olmayacaktır"

Açıklamada ayrıca bölgede gerçekleştirildiği söylenen ağaç kesimleri ile valiliğin bir ilgisinin de olmadığı belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2014, 22:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER