DİYARBAKIR'DA SESLİ KÜTÜPHANE HİZMETE GİRDİ. Sesli kütüphaneden herkes faydalanacak

Belediyemiz tarafından Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda açılan ve ilk olma özelliği taşıyan Kürtçe Sesli Kütüphane’den, görme engelliler, çocuklar, yaşlılar, kadınlar, sözlü tarih çalışması yapanlar ve okuma yazma bilmeyenler faydalanacak....

DİYARBAKIR'DA SESLİ KÜTÜPHANE HİZMETE GİRDİ. Sesli kütüphaneden herkes faydalanacak
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Engelli Şube Müdürlüğümüz, görme engellilere yönelik sesli kütüphane oluşturdu.

Yaklaşık 6 ay süren çalışmayla teknik altyapısı oluşturulan Sesli Kütüphane, birinci sınıf kayıt stüdyosu şeklinde dizayn edildi. Profesyonel mikrofon, yüksek kalitede ses kartı, efekt işlemcisi ve kulaklık amfisi bulunan kütüphanede, yalıtım sistemi içinde kurulan Sesli Kütüphane’nin ses akustiğiyse uluslar arası standartlara uygun olarak düzenlendi. 2014 Kasım ayından itibaren hizmet veren Kürtçe Sesli Kütüphane de, şu ana kadar 20 çocuk hikayesi, 2 bilimsel yayın ve 5 dengbejin seslendirdiği şarkılar kayıt altına alındı. Alınan kayıtlara, isteyenler daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyemiz web sitesinden verilecek linklerle ulaşabilecek.

Sesli kütüphanenin görme engellilere yönelik açıldığını söyleyen Kütüphane Sorumlusu Mustafa Demir, “Görme engellilerin hem eğitim yaşamlarına katkı sunmak hem de diğer roman ve benzeri yayınlarda ihtiyaçlarını karşılamak için kayıt almaya başladık.” dedi. Daha sonra bu çalışmayı anadilin gelişimine katkı sunmak amacıyla Kürtçe ağırlıklı olarak sürdürdüklerini belirten Demir, şunları söyledi: “Özellikle Kürtçe anadilin konuşulmadığı şehirlerde isteyen herkes aldığımız kayıtlara ulaşabilecek. Hatta arabada yolculuk yaparken bile alınan kayıtları dinleme olanağı yakalayacak.“ Bu çalışmayla anadilin daha fazla gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını bildiren Demir, hedeflerinin çocuklar, görme engelliler, kadınlar ve yaşlılar olduğunu sözlerine ekledi.

Profesyonel anlamda seslendirme yapacak kişilere ihtiyaç var

Kürtçe Sesli Kütüphane’de profesyonel anlamda seslendirme yapacak kişilere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Demir, kayıt altına alınacak her kitabın farklı ses tonlarıyla okunmasının daha etkili olacağını vurguladı. Seslendirme konusunda başlarda Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu oyuncularının kütüphaneye büyük katkılarının olduğunu bildiren Demir, tiyatro oyuncularının desteklerinin devam ettiğini belirtti.

Dengbej seslendirmeleri gelecek kuşaklara aktarılacak

Dengbejlere yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Demir, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mala Dengbejan ile ortak çalışmamız devam ediyor. Onların kayıtlarını sözlü tarih çalışması adı altında toplamayı sürdürüyoruz. Kayıtlarda herhangi bir efekt ya da müzik kullanmıyoruz. Dengbejlerin ses kayıtları orijinal şekilde alınıyor. Böylelikle orijinal olarak alınan sesleri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyoruz. Ayrıca dengbejlerin bildiği hikaye ve edebiyat özelliği taşıyan anlatımlarını da kayıt altına alıyoruz.” dedi.

İleriki dönemde tüm yayınlarına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi web sitesi üzerinden ulaşılabileceğinin bilgisini veren Demir, bu konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Verilecek olan linklerle dünyanın herhangi bir yerinde bulunan kişilerin de rahatlıkla yayınlarına ulaşabileceğini vurgulayan Demir, bunun dışında yayınlarına ulaşmak isteyenlerin kütüphaneye gelerek kayıtları alabileceğini sözlerine ekledi. Yaptıkları çalışmanın asıl amacının Kürtçenin lehçeleriyle birlikte sürekliliğini sağlamak olduğunu ifade eden Demir, dilin asimilasyonunun herkes tarafından bilindiğini bu sebeple anadili daha fazla sosyal yaşamın içine katmayı hedeflediklerini söyledi. Kütüphanenin Kürtçe eğitim veren okul ve kreşlere yönelik de hizmet verebileceğini kaydeden Demir, alınan kayıtları Büyükşehir bünyesinde faaliyet yürüten Zarokistanlar’la paylaşacaklarını ve böylelikle çocukların anadillerini hikâyeler üzerinden öğrenebileceğini belirtti.

Kaynağa ihtiyaç var

Kitapların belirli bir telif hakkı üzerinden satın alınıp kayıt altına alınabildiğini vurgulayan Demir, belediyenin bu hizmeti ücretsiz vermesi nedeniyle yazarlara da bir çağrıda bulundu: “Yazarların ve yayın evlerinin bizimle kaynaklarını ücretsiz bir şekilde paylaşmalarını talep ediyoruz.”

 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2015, 17:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER