Faili Meçhul ve KCK Soruşturmalarının 2 Savcısı Değiştirildi

Diyarbakır'da, faili meçhul cinayetler, köy yakma ve KCK soruşturmaların önemli bölümüne bakan savcıların elinden dosyaları alındı.

Faili Meçhul ve KCK Soruşturmalarının 2 Savcısı Değiştirildi
 Diyarbakır'da, faili meçhul cinayetler, köy yakma ve KCK soruşturmaların önemli bölümüne bakan savcılar Osman Coşkun ile Levent Kaya'nın elindeki soruşturma dosyaları alınarak başka savcılara verildi.
ÖNEMLİ DAVALARA BAKIYORLARDI

Terörle Mücadele Kanunu ile yetkili savcılar Osman Coşkun ile Levent Kaya, daha önce Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi, Lice İlçesi'nde çok sayıda ev ve işyerinin yakılması, Musa Anter cinayeti ve Kulp İlçesi'nde 11 köylünün gözaltına alınıp kaybedilmesi ile ilgili dönemin komutanı Yavuz Ertürk'e açılan davaların soruşturmasını da yürütüp dava açmıştı.

"YENİ SAVCILLAR ELLERİNİ ÇABUK TUTMALI"

Bölgedeki faili meçhul ve KCK soruşturmalarını yürüten savcıların ellerindeki soruşturma dosyalarının alınıp başka savcılara verilmesi, yetkililer tarafından 'Görev düzenlemesi', 'Görev paylaşımı' olarak nitelendirildi. Soruşturmalara müdahil olan avukatlar, çoğu zaman aşımı riski ile karşı karşıya kalan söz konusu soruşturmalar konusunda yeni savcıların ellerini çabuk tutması gerektiğini söyledi.

"SORUŞTURMALAR OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR"

Diyarbakır Barosu Başkanrı Tahir Elçi, çoğu 1990'lı yıllarda meydana gelen faiili meçhul ve gözaltında kayıp suçlarına ilişkin suçların soruşturmasının zaman aşımına uğrama ile yüz yüze olduğu bu dönemde yıllardır bu soruşturmalara bakan savcılardan dosyaların alınmasının soruşturmaları olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Elçi, şöyle konuştu:

"Her ne kadar özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasına ilişkin yasa parlamentodan geçip Cumhurbaşkanı'nın incelemesinde ise de, böyle bir dönemde dosyaların verildiği savcıların hızla soruşturmaları sonuçlandırıp zaman aşımına uğratmaması gerekiyor. 20 yılı aşkın süredir adalet bekleyen mağdurların bu mücadelesi adli ve idari bürokraside yaşanan gelişmelerden zarar görmemelidir. Yeni savcılar bir an önce bu soruşturmaları sonuçlandırmalıdırlar."
Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2014, 00:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER