Kışanak: "Anadil konusundaki engellerin önümüzdeki süreçte aşılacağını umut ediyoruz"

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kışanak, Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret etti Kışanak: "Anadil konusundaki engellerin önümüzdeki süreçte aşılacağını umut ediyoruz"

Kışanak:
 BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, İl Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret etti.
Beraberinde eski Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ile Milli Eğitim Müdürlüğüne gelen Kışanak, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş ile görüştü.

Makamda gerçekleşen görüşmede Kışanak, Milli Eğitim Müdürlüğünün ilde çok önemli bir hizmeti gerçekleştirdiğini söyledi.

Kışanak, insan hayatında eğitimin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, eğitim faaliyetlerinin yeterli, erişilebilir ve insanları geleceğe hazırlayan düzeyde olmadığı taktirde diğer çalışmaların aksayacağını belirtti.

"Son derece önemli ve kıymetli bir çalışmaya emek veriyor, katkı sunuyorsunuz. Bu nedenle sizlere teşekkür ediyoruz. Bu ülkede birikmiş sorunları çözme konusunda herkesin bir gayreti ve çabası var" diyen Kışanak, eğitim alanında da birikmiş sorunların olduğunu savundu.

Kışanak, şöyle dedi:

"İnsanların kimliği, benliği, varlığı, kültürel ve fiziksel varlığı bir bütündür. Bunu birbirinden ayıramazsınız. Anadil konusundaki engellerin de önümüzdeki süreçte aşılacağını umut ediyoruz. Çünkü anadil insanların ana sütü kadar helal, ana sütü kadar daha hayati bir ihtiyaç. Bunun karşılanması son derece gerekli bir durum. Bu coğrafyada eğitime ilişkin sorunların başında insanların bilmedikleri bir dille eğitime başlamaları geliyor."

Milli Eğitim Müdürlüğü binasının bulunduğu kampüste daha önce Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin bulunduğunu hatırlatarak, kendisinin de Türkçe bölümünde bir süre öğrenim gördüğünü belirtti.

Kışanak, "Ne yazık ki eğitimim darbe ile kesintiye uğradı. Tutuklandım. Sonra mezun olamadım. Tahliye edildikten sonra da gazeteciliği tercih ettim. Sınavlara girip basın yayın okudum" diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürlüğünü ilk kez ziyaret ettiğini anlatan Kışanak'ın, "Milletvekillerinin daha farklı gündemleri olduğu için yerel kurumlarımızı çok ziyaret edemiyoruz. Daha çok Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışmaları nedeniyle bakanlık düzeyinde tartışmalar yürütüyorduk. Bundan sonra nasıl gidecek bilmiyorum. İl Genel Meclisi kalktı. Siz doğrudan artık bakanlık üzerinden mi kamu yatırımı yapacaksınız?" demesi üzerine Milli Eğitim Müdürü Ağırbaş, şöyle konuştu:

"Bütçe Kanunun 10. maddesine bir hüküm konuldu. Bundan sonra Milli Eğitimin yatırım ödeneği büyükşehir bütçesinden gidecek. Bu yıla ilişkin ilk 3 ay İl Özel İdareden belirli bir oran geliyor, geri kalan 4'te 3'ü ise büyükşehir belediyesinden gelecek pay. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine duruma ilişkin yazı gönderdik. Büyükşehir Belediyesi seçim sonrası yeni bir ek bütçe yaparak bize cevap verir. Biz de artık ona göre yatırıma bakacağız." 

Bunun üzerine Anlı, "Devir işlemleri yavaş yavaş başladı" diye konuştu.

İngiltere'de de aynı sistemin uygulandığını kaydeden Anlı, "Türkiye son dönemde İngiltere örneğini çok yakından takip ediyor. 6-7 yıl önce tüm eğitim hizmetleri merkez tarafından yerellere devrediliyordu. Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçe ne ise belediyenin bütçesine o miktarda para gönderiliyor. Belediyenin bir kuruşunu dahi başka bir amaçla kullanmadan bütçeyi eğitim hizmetlerine kullanılması lazım. O açıdan keşke böyle bir düzenleme ile desteklenseydi daha sağlıklı olurdu" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2014, 00:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER