Gezici Kadın Pazarı Mevsimlik Tarım İşçiliğinin Önüne Geçecek

Diyarbakır'ın Bağlar İlçe Belediyesi'nin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından biri olan Gezici Kadın Pazarına ilgi artıyor.

Gezici Kadın Pazarı Mevsimlik Tarım İşçiliğinin Önüne Geçecek
 Diyarbakır'ın Bağlar İlçe Belediyesi, mevsimlik tarım işçisi olarak değişik kentlere gitmenin önüne geçebilmek ve kadın istihdamını güçlendirmek amacıyla başlatmış olduğu Gezici kadın pazarları, Bağlar'ın yeni yerleşim alanı olan Bağcılar Mahallesi'nin vazgeçilmezi oldu.

Bölgede bir ilki gerçekleştirerek sadece kadınların çalışabileceği gezici kadın pazarında onlarca mevsimlik tarım işçisi kadın da çalışıyor. Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan mevsimlik tarım işçiliğinin önüne geçebilmek ve kadın istihdamına dönük bir çalışma olan gezici kadın pazarı mahallenin her gün bir başka yerinde kuruluyor.

Halktan Yoğun Bir Talep Var

Gezici kadın pazarlarının açılmasının ikinci haftasına girerken talep olarak iki katına çıktıklarını ifade eden Kadın Jiyan Semt Pazarı Koordinatörü Saniye Varlı, pazara mahallelilerin yoğun bir talebinin olduğunu söyledi. Bağcılar Mahallesi'nde oluşumundan bugüne kadar Pazarın kurulmadığını sözlerine ekleyen Varlı, "Sadece kadınların çalışabileceği şekilde pazarın açılmış olması mahallelide ciddi bir memnuniyet oluşturdu" dedi.

Mevsimlik Tarım İşçiliğinde Çalışan Onlarca Kadın Var

Nevşehir'e patates, Çukurova'ya pamuğa giden onlarca Kürt ailesinin olduğunu vurgulayan Varlı gezici kadın pazarının amacını şöyle aktardı: "Gezici kadın pazarı, mevsimlik tarım işçiliğinin önüne geçebilmek ve kadın istihdamını güçlendirmek için başlatmış olduğumuz bir çalışmadır. Nitekim bugün onlarca mevsimlik tarım işçisi burada çalışmaktadır. Bu Pazar bir kültür çalışmasıdır aynı zamanda. Ahlaklı bir alışverişin nasıl yapılacağının bir şeklidir"

Pazarda sadece kadınların çalışmasının daha uygun olduğunu dile getiren mahalle sakini Cezmi Casur ise, erkek elinin değdiği pazarlara nispeten kadın pazarının daha temiz olduğunu söyledi. Casur, bu çalışmadan dolayı belediyeye teşekkür etti. 

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 19:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER