Halepçe Katliamı Yıldönümünde Anıldı

Diyarbakır’da, Halepçe katliamının yıldönümü, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerinin katıldığı ortak basın açıklamasıyla anıldı.

Halepçe Katliamı Yıldönümünde Anıldı
  Diyarbakır'da, Halepçe katliamının yıldönümü, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerinin katıldığı ortak basın açıklamasıyla anıldı.
Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen STK temsilcileri, katliamda hayatını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Güneşli bir bahar sabahı kimyasal silahlarla çoğu çocuk tümü sivil 5 binden fazla insanın katledildiğini, 7 binden fazla insanın sakat kaldığını söyledi.

Enfal hareketi boyunca, 1986-89 yılları arasında 150 binden fazla kürt'ün katledildiğinin bilindiğini dile getiren Elçi, şöyle konuştu: "1948 tarihli BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne dair sözleşmeye göre, ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla gruba mensup olanların öldürülmesi, grubun mensuplarına ciddi olarak zihinsel veya bedensel zarar verilmesi grubun bütünü ile veya kısmen fiziksel varlığını ortadan kaldırılacağı hesaplanarak yaşam şartlarının kasten değiştirilmesi gibi eylemler soykırım suçunu oluşturmaktadır. Bu sözleşme hükümleri aynı zamanda soykırım suçunun faillerinin bir uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasını da öngörmüştür. Kürt toplumu uluslararası toplumun en ağır suçları olarak düzenlediği savaş suçu, soykırım suçu ve insanlığa karşı suçların tümüne maruz kalmıştır. Uluslararası toplum Kürt halkına karşı Halepçe'de işlenen soykırım suçuna karşı sessiz kalmış, kendi temel belgeleri ile hukukundan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmemiştir."

Halepçe soykırımını unutmayacaklarını anlatan Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün geç de ola dünyada bazı ülkelerin parlamentoları, İsveç, Norveç ve İngiltere Halepçe soykırımını jenosit olarak tanıma kararı almıştır. Diyarbakır barosu olarak Halepçe jenositinin tanınması için dünyadaki diğer parlamentolara ve özellikle de Türkiye'deki siyasi partilere hükümete TBMM'ye çağrıda bulunuyoruz."

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici ise, 16 Mart'ın Halepçe katliamı olarak adlandırılan, ancak Saddam Hüseyin rejiminin Irak Kürdistan'ında Enfal operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirdiği soykırımı anma günü olduğunu söyledi. Enfal operasyonunda öldürülen Kürt sayısının 180 bin ile 210 bin arasında olduğunun tahmin edildiğini belirten Bilici, sözlerini şöyle tamamladı: "BM'den Kürt halkına rejim tarafından yapılan katliamları soykırım olarak kabul etmesini istiyoruz. Halepçe bombalandığı gün BM tarafından soykırım olarak kabul edilseydi Kürtlere karşı daha sonra yapılan katliamlar olmayacaktı. İHD Türkiye'de Halepçe katliamının anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü Kürt soykırım günü olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanıması çalışma başlatmıştır."

Grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı
Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2014, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER