Kent Konseyi Toplandı

Diyarbakır'da kentin tüm bileşenlerinin katıldığı Kent Konseyi, 2015 Yılı 2. Olağan Toplantısı gerçekleştirildi.

Kent Konseyi Toplandı

 Kent Konseyi, üyelik başvuruları, yönetmelik değişikliği, kentin ekolojik ve sosyal yapısını derinden etkileyen konular üzerine tartışmak yürütmek amacıyla toplandı. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan toplantıya, Konseyin tüm bileşenleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan  Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, "Gündemimiz ne olursa olsun, yaşadığımız kente dair her türlü sorun ve her türlü çaba birincilliğini terk etmemelidir" dedi.



Diyarbakır Surları'nın UNESCO sürecine değinen Anlı, kamuoyu oluşturmak için kampanya yapmadıklarını; çünkü kampanyaların kamuoyu baskısı oluşturup ters tepki yaratabileceğini söyledi. UNESCO temsilcilerinin de bu düşüncede olduğunu vurgulayan Anlı, "Bizim dosyamız yeterli, çok iyi hazırlanmış bir dosyadır. İki başlıkla giriyoruz ve bu da şansımızı artırıyor. UNESCO Türkiye'den tarihi miras listesine iki şehri almıştı. Bu yıl da yine iki başvuru var ve bu iki tarihi eserin birlikte ele alınması ve birlikte listeye alınmasını temenni ediyoruz. Umarız Avrupa Birliği süreci gibi bizi bekletme ve oyalanmaya gitmezler" diye konuştu.



'Kamusal Alanlarda Ticari İşletmeye İzin Vermeyeceğiz'



Yağmursuyu şebekesi çalışmaları ve daha önce çeşitli kurumlar tarafından yürütülen altyapı çalışması nedeniyle yolların bozulduğuna dikkat çeken Anlı, altyapı çalışmasının tepki almaması gerektiğini söyledi. Çalışmanın tamamlandığı yerlerde hızla asfaltlama yapıldığını söyleyen Anlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yarım bırakılacak bir işin getireceği tepki ve fatura daha ağır olacaktır. Yağmursuyu şebekesi ve altyapı çalışmalarımızı bitirdiğimiz yerlerde hızlı bir asfaltlama çalışması yapıyoruz. 3 ekiple çalışıyoruz. Biri direk belediyemizin ürettiği asfaltı seriyor. Diğer ekip ilgili firmanın ürettiği asfaltı seriyor. Bir de yama ekibi dediğimiz acil durumlarda müdahale etmesi gereken ekip ile asfaltlama çalışmamızı yürütüyoruz."

Bundan sonra belediyeye ait kamusal alanlarda ticari işletmelere izin vermeyeceklerini açıklayan Anlı, Sanat Sokağı, On Gözlü Köprü ve Fiskaya gibi mekanlara ilişkin çalışmaların önemli bir noktaya geldiğini ve gelinen aşamanın kısa bir zaman içinde kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.



Eş Başkanlık ve 40 Kişilik Yürütme Kurulu



Anlı'nın konuşmasının ardından öneri üzerine Divan Kurulu'na Fırat Anlı, Melek Engin Karabulut ve Cemal Doğrul seçildi. Divanın seçilmesinden sonra gündem konuları tartışmaya açıldı. Kent Konseyi üyeliği için başvuru yapan Organize Sanayi İşadamları Derneği'nin başvurusu oy çokluğuyla kabul edildi.



Konsey yönetmeliğinin değiştirilerek, Eş Başkanlık ve 40 kişilik Yürütme Kurulu'nun oluşturulmasının kararlaştırıldığı toplantıda, yönergede yapılan değişiklik şöyle: " Kent Konseyi, İçişleri Bakanlığı Kent Konseyi yönetmenliği çerçevesinde oluşturulmuş, merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumun niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortak anlayışı ile hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.



Eş Başkanlık Sistemine Geçildi



Diyarbakır Kent Konseyi Başkanlık Sistemi Eş Başkanlık Sistemine Geçildi. Kent Konseyi Genel Sekretaryası,  Kent Konseyi Eş Başkanları tarafından önerilen ve Yürütme Kurulu tarafından onaylayan kişilerdir. Yürütme Kurulu toplam 40 kişiden oluşur. Yürütme Kurulu'nun üyeleri Kent Konseyi'nce seçilir."



Komisyon Kurulması Kararlaştırıldı



Konsey toplantısında, kentin ekolojik ve sosyal yapısını derinden etkileyen stadyumun yeri, karayolları yerleşkesi üzerinde yapılması planlanan projelerin tartışılması konusunda ise bir komisyonun kurulması kararlaştırıldı. Komisyon üst kurullara kadar gidebilecek. Eylem kararı alabilecek ve basın açıklamaları yapabilecek.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 16:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER