Baş Ağrısı Şikayetiyle Gitti; ‘beyincik Sarkması’ Tanısı Konuldu

Dört yıldır baş ağrısı çektiği şikayetiyle Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne gelen genç kıza, binde bir görülen ‘beyincik sarkması’ teşhisi konuldu.Yaklaşık 4 yıldan bu yana şiddetli baş ağrısı şikayeti ile birçok doktora giden...

Baş Ağrısı Şikayetiyle Gitti; ‘beyincik Sarkması’ Tanısı Konuldu
Dört yıldır baş ağrısı çektiği şikayetiyle Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne gelen genç kıza, binde bir görülen ‘beyincik sarkması’ teşhisi konuldu.

Yaklaşık 4 yıldan bu yana şiddetli baş ağrısı şikayeti ile birçok doktora giden Ayşe Özel (15), Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne gelerek muayene oldu. Yapılan tetkiklerde Özel’e, binde bir görülen beyincik sarkması tanısı konuldu. Memorial Diyarbakır Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Tatlı, beyincik sarkması olarak bilinen chiari malformasyonunun çoğunlukla doğuştan geldiğini, bazen de sonradan teşhis edilen bir hastalık olduğunu söyledi. Hareket ve denge koordinasyonunu sağlayan ve beynin arka çukurunda yer alan beyinciğin aşağı doğru yer değiştirerek bir takım belirti ve bulgularla ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Mehmet Tatlı, beyincik sarkması görülen birçok hastada herhangi bir şikayetin olmadığını kaydetti.

Hastalıkla ilgili belirtilerin olduğunu da dile getiren Doç. Dr. Tatlı, “Şikayetlerin bazıları omurilik içinde içi sıvı dolu kavite olması ile ilgilidir. Şiddetli baş ve boyun ağrısı, ensede olan ve öksürme, aksırma ve ıkınma ile artış gösteren ağrı olması, kollarda ağrı ve ısı duyusunun kaybı, kas gücünün ellerde ve kollarda kaybolması, düşme atakları, kas güçsüzlüğü nedeniyle yere kapaklanma, baş dönmesi, denge problemleri, çift ya da bulanık görme, parlak ışıklara karşı artmış duyarlılık önemli belirtileridir. Hastamız bize geldiğinde, yutma güçlüğü, konuşma bozukluğu, geçmeyen baş ve yüz ağrıları ve ellerde kuvvetsizlik vardı. Yutma refleksi bozuktu. Çekilen beyin MR’ında beyinciğin 14 milimetre yer değiştirdiği saptandı. Hasta ameliyat edildi, ameliyatta herhangi bir sorun olmadı, hasta sorunsuz bir şekilde taburcu edildi. Şikayetleri geçti. Hasta ameliyattan hemen sonraki gün yürütüldü, yaklaşık bir ay içinde normal hayatına dönebilir. Hastalık nedeniyle bıraktığı okuluna gidebilir” dedi.

“4 YIL BOYUNCA OKULUMDAN UZAK KALDIM”

Beyincik kayması tanısı konulan Ayşe Özel ise, baş ağrısının yaklaşık 4 senedir kendisine büyük sorunlar yaşattığını söyledi. Hastalıktan kurtulduğu için mutlu olduğunu belirten Özel, “Okulumdan, arkadaşlarımdan ayırdı bu hastalık beni. En büyük mutluluğum artık okuluma geri dönebileceğim. Resim yapmayı çok seviyorum ve okuyup resimle ilgilenmeyi istiyorum. Hedefim ressam olmak. Beni sağlığıma kavuşturduğu için doktoruma çok teşekkür ediyorum. Artık başım daha az ağrıyor ve nefes almada, yutmada zorluk çekmiyorum. Doktorum durumumun giderek daha iyi olacağını söyledi, başım hiç ağrımayacak. Doktoruma ve hastane başhekimine, Memorial Diyarbakır Hastanesi’nin resmini çizip hediye etmek istiyorum. Buradaki herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum, hastalığımdan kurtardıkları ve geleceğimi tekrar bana hediye ettikleri için” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2013, 01:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER