Çermik'te En Fazla İstihdam Mermercilik Sektöründe

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yaygınlaşan mermercilik sektörünün ilçede en fazla istihdamı sağlayan bir sektör olduğu belirtildi.Çermik’te mermercilik sektörünün yatırım ve istihdam noktasında ciddi bir sektör olma yolunda ilerlediğini...

Çermik'te En Fazla İstihdam Mermercilik Sektöründe
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yaygınlaşan mermercilik sektörünün ilçede en fazla istihdamı sağlayan bir sektör olduğu belirtildi.

Çermik’te mermercilik sektörünün yatırım ve istihdam noktasında ciddi bir sektör olma yolunda ilerlediğini dile getiren ilçedeki mermerciler, sektörün istihdam noktasında ilçeye ciddi katkı sağladığını belirtti. İlçede faaliyet gösteren mermer fabrikaları ile mermer ocaklarının gün geçtikçe daha da büyüyerek yoluna devam ettiğini belirten Mersan Mermer ve Madencilik Şirketi Sahibi Selahattin Akdağ, ilçenin parlayan yıldızı haline gelen mermercilik sektörünün yatırım ve istihdam noktasında ciddi bir sektör olduğunu kaydetti. Mersan Mermercilik ve Madencilik Şirketi sahibi Selahattin Akdağ, Çermik mermerinin yurt içi ve yurt dışında tanıtımı açısından üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını vurgulayarak, Çermik’te çıkan bej, gül kurusu ve pembe renkli mermerin tanıtımı için yurt içindeki fuarlara katılacaklarını, ayrıca Mersan Mermer ve Madencilik Şirketi olarak yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlara katılarak Çermik mermerini dünyaya tanıttıklarını ve Çermik mermerini ihraç ettiklerini vurguladı. Akdağ, kendilerine ait ocak ve fabrikada birçok kişinin istihdam edildiğini belirterek, Çermik mermerinin dünya pazarına açılmasıyla mermercilik sektöründe daha fazla istihdama ihtiyaç olacağını ve birçok Çermiklinin bu sektörden geçimini sağlayacağını söyledi.

Mermer ihracatının Diyarbakır’ın Hani, Kulp, Hazro, Çermik ve Çüngüş ilçelerinde açılan yaklaşık 25 mermer ocağında üretilen mermerin yatırımcıların yeni umudu haline geldiğini belirten Selahattin Akdağ, yılda yaklaşık 100 bin ton mermerin üretildiği ocaklardan yapılan ihracatta da artış kaydedildiğini belirterek, yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiği ocakların aynı zamanda nakliye sektörüne de önemli ölçüde katkı sağladığını söyledi. Çermik ve Çüngüş ilçelerinde bulunan mermer ocaklarından yılda yaklaşık 60 bin ton mermer ihracatı yapıldığını hatırlatan Akdağ, mermerciliğin Diyarbakır ve yöresinde yükselen değer haline geldiğini dile getirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki mermer fabrikalarında 10 bin kişiye yakın işçinin istihdam edildiğine dikkat çeken Akdağ, Çermik’te Mersan Maden ve Mermercilik şirketi olarak Çin’e mermer ihracatı yaptıklarını da kaydetti.

Zaman, zaman Çermik’e gelen Çinli işadamlarına mermer ocaklarını ve fabrikalarını gezdirdiklerini dile getiren Akdağ, Çin’in başkenti Pekin’de daha önceki yıllarda düzenlenen fuara katıldıklarını ve Çinli işadamlarıyla bağlantı kurduklarını belirterek, Çermik mermerini Çin’in yanı sıra Avrupa ve Arap ülkelerine de ihraç ettiklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2013, 23:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER