Büyükşehir, bütçesini yerel dinamiklerle tartışıyor

Katılımcı, demokratik ve şeffaf belediyecilik gereği bir süredir 2014 bütçesini yerel dinamiklerle tartışan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu kez yerel ve ulusal basın-yayın organları ile bir araya geldi.

Büyükşehir, bütçesini yerel dinamiklerle tartışıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2014 bütçesini yerel dinamiklerle tartışmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde işçi ve sendikaları, TMMOB ve kadın örgütleri ile bir araya gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu kez yerel ve ulusal basın yayın organları ile bir araya geldi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’ndeki buluşmaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, Ulaşım, Fen İşleri, Sağlık İşleri, Zabıta, Bilgi İşlem, İmar ve Şehircilik, DİSKİ Genel Müdürlüğü İnşaat ve Yatırım Daire Başkanı ile Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Kaçar, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hayrettin Çelik ve çok sayıda yerel ve ulusal basın mensubu katıldı.

Basın bu kentin gözü kulağı

Basın toplantısında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, belediyelerin bütçelerini kendi iç birimlerinin taramasından geçirdikten sonra kasım ayında belediye meclislerine sunduklarını hatırlattı. Bütçe hazırlık sürecinde teknik değerlendirmeler dışında bütçelerin; kentin, dolayısıyla halkın bütçesi olabilmesi için çalıştıklarını ifade eden Çağdaş, kentin yerel dinamikleriyle birlikte demokratik, katılımcı ve şeffaf bir bütçenin oluşturulması için toplantılar yaptıklarını söyledi. Diyarbakır’daki yerel ve ulusal basın-yayın organlarının önemli bir işlev gördüğüne dikkat çeken Çağdaş, “Kentin gözü kulağısınız, aynı zamanda bu kentin yurttaşısınız bu nedenle görüş ve önerilerinizi almak istiyoruz” dedi.

Bütçemizin yüzde 40’ını yatırımlara dönüştürmek istiyoruz

Belediye bütçelerinin personel, cari ve yatırım gibi harcama kalemlerinden oluştuğunu kaydeden Çağdaş şöyle konuştu: “Bunlar belediye bütçelerin yüzde 50-60’na tekabül etmektedir. Geri kalan bütçemizin yüzde 40’ını yatırımlara dönüştürmek istiyoruz. Yol, Park, Sosyal, Sağlık, Kültür harcamaları gibi temel harcama kalemleri var. Bu harcamaların kendi içerisinde oranları var. Sosyal harcamalara yüzde 15 pay, Kültür yüzde 5, Fen yatırımlarına yüzde 25 pay aktarmaktayız.”

Yerel kaynaklarıyla sorunlarını çözen bir kent

Çağdaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar kıt kaynaklarla çok önemli çalışmalar imza attık. Önümüzdeki dönemler, elbette barış sürecinde atılacak kalıcı adımlarla birlikte Diyarbakır hak ettiğinden daha fazla hizmet görecektir.  Geçmiş tarihsel misyonunu gelecekte ona biçtiğimiz rolle birlikte, trafiği düzenli, parkları geniş, insanların insan gibi yaşayabilecekleri,  turizm potansiyelini katma değere dönüştüren, yerel kaynaklarını artırarak sorunlarını çözen bir belediye yaratmaya çalışacağız.”

Çağdaş’ın konuşmasının ardından basın mensupları kentle ilgili görüş, öneri ve eleştirilerini paylaştılar.


Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2013, 14:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER