CAMİİ'DE KAÇAK YAPI

Türkiye Diyanet Vakfı, Diyarbakır Abdulcelil Camisi'ne ait 3 dükkan ve tuvaletlerine al koyup cami bahçesinde iki kaçak işyeri kuran Abdulvahap Yalçın'dan mallarını geri alamıyor. Diyanet Vakfı, son çare olarak Yalçın’ı mahkemeye verdi.

CAMİİ'DE KAÇAK YAPI
Türkiye Diyanet Vakfı, Diyarbakır'da 1994 yılında yapılan Abdulcelil Camisi'ne ait 3 dükkan ve tuvaletlerine el koyan ve cami bahçesine 2 kaçak işyeri yapan Abdulvahap Yalçın’dan şikayetçi oldu. Devri alınmayan dükkanların gelirini 19 yıl olarak Diyanet’e vermeyen Yalçın'a karşı Diyanet Vakfı camiyi yapan Konakçı ailesinden devrini alarak geriye dönük 3 yıl için yasal faiziyle tahsil etmek için dava açtı. Aylık 9 bin TL geliri olan Abdulvahap Yalçın ise camiye ait işyerlerini vermemek için direniyor.

19 YIL CAMİNİN GELİRİNİ CEBE İNDİRDİ

Diyarbakırlı Yusuf Konakçı ve Abdurrahman Babur isimli hayırseverler 1994 yılında Yenişehir İlçesinde inşa ettikleri Abdulcelil Camisini Diyarbakır Müftülüğüne devretti. Müftülük kadrolu imam atayıp ibadete açtı. Caminin inşaatı sırasında bekçi olarak görev yapan Abdulvahap Yalçın, caminin altında bulunan 3 işyeri ve tuvaletleri müftülüğe vermeyip 16 yıl boyunca kendisi işletti. Yalçın, caminin bahçesine ayrıca 2 kaçak yapı yaparak kiraya verdi. Cami altındaki dükkanların kirası ile 10 tuvaletten elde etiği parayı ise Diyanet’e vermedi. Uzun süre pasaj olarak kullanılan yer ise 6 yıl önce taziye evine dönüştürüldü.

‘CAMİYE GELİR GETİRMİYOR’

Namaz kılmak için 4 yıl önce Abdulcelil Camisi’ne giden Türkiye Diyanet Vakfı yöneticileri yatsı namazı öncesi tuvalet ve abdesthanenin kapalı olduğunu fark etti. Müftülük yetkilileri, işyerleri ve tuvaletlerin şahıs tarafından işletildiğini ve camiye gelir getirmediğini söyledi. Diyanet Vakfı, İstanbul'da yaşayan mülk sahibi Konakçı ailesi ile görüşerek 2010 yılında tapuların kullanım hakkını aldı.

‘MÜFTÜYÜ TEHDİT ETTİ ‘ İDDİASI

Vakıf, Abdulvahap Yalçın'ın terzi, emlak ofisi ve çay ocağı olarak 500'er liradan kiraya verdiği dükkanlar ile günlük ortalama 250 TL kazanç sağladığı tuvaletleri boşaltmasını veya istemesi halinde ihale usulüyle kiraya vermek istediğini bildirdi. Yalçın, bu teklifi kabul etmeyerek Yenişehir İlçe Müftüsü Alaattin Bozkurt'a giderek, iddiaya göre, ‘Burası benimdir. Beni emekli etmeden ve 50 bin lira vermeden ya benim canım çıkar ya da sizin canınız çıksa da burayı size vermem' deyip tehdit etti. Diyanet Vakfı, durumu Diyarbakır Valiliği’ne bildirdi. Bağışlanan mülklerine alamayan Diyanet Vakfı Hukuk Müşavirliği, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, cami malına el koyan şahsı çıkartmak ve 3 yıl geriye dönük kiraların bedeli faiziyle talep etti.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2013, 11:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER